Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

391 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na zielone rollsy:

18 sztuk

3 sztuki

1.5 sztuki

150 gramów

12 sztuk

6 łyżek

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.75 łyżeczki

3 łyżeczki

na sos jogurtowy:

3 łyżki

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Połącz ser, jogurt, zioła i przyprawy.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody, śliwki posiekaj. Dodaj do sera.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Każdą gruszkę obierz, wydrąż środek. Pokrój na 6 części.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Umyj liście sałaty i dobrze osusz. Rozłóż każdy liść. Na środek połóż równe części sera i cząstkę gruszki. Zwiń w rulon, zakładając boki liścia do środka. Rollsy możesz związać sparzonym szczypiorem.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu z 3 łyżkami wody wraz z sosem sałatkowym Knorr. Rollsy polej przygotowanym sosem lub maczaj w nim każdego oddzielnie.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowymZielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zielone rollsy to farsz serowy i gruszka, zawinięte w liście zielonej sałaty. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować nadzienie. W tym celu połącz ze sobą ser i jogurt naturalny (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu). Zetrzyj na tarce świeży ogórek, posiekaj suszone śliwki i dodaj do sera. Tak przygotowaną fit mieszankę przypraw pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego dla zaostrzenia smaku. Następnie wydrąż gruszkę i podziel ją na równe części. Jeśli chcesz, wykorzystaj jabłka, potrawa będzie równie dobrze smakowała. Owoce ułóż na liściu zielonej sałaty, dodaj łyżkę farszu serowego i zawiń, zakładając boki liścia do środka. Żeby utrzymać odpowiedni kształt rollsów, zawiąż je parzonym szczypiorem. Dietetyczne danie będzie już prawie gotowe, wystarczy tylko przygotować sos. W tym celu połącz lekki jogurt z wodą, dopraw i przelej do małych miseczek. Sos wykorzystaj do polania zielonych rollsów lub jako dip do maczania roladek. Na koniec możesz udekorować to zdrowe danie świeżymi listkami bazylii. Smacznego!