Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

434 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na zielone rollsy:

18 sztuk

3 sztuki

1.5 sztuki

150 gramów

12 sztuk

6 łyżek

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.75 łyżeczki

3 łyżeczki

na sos jogurtowy:

3 łyżki

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Połącz ser, jogurt, zioła i przyprawy.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody, śliwki posiekaj. Dodaj do sera.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Każdą gruszkę obierz, wydrąż środek. Pokrój na 6 części.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 3

Krok 4

Umyj liście sałaty i dobrze osusz. Rozłóż każdy liść. Na środek połóż równe części sera i cząstkę gruszki. Zwiń w rulon, zakładając boki liścia do środka. Rollsy możesz związać sparzonym szczypiorem.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: połącz ze sobą 3 łyżki jogurtu z 3 łyżkami wody wraz z sosem sałatkowym Knorr. Rollsy polej przygotowanym sosem lub maczaj w nim każdego oddzielnie.

Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowymZielone rollsy z gruszką i sosem jogurtowym

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Zielone rollsy to farsz serowy i gruszka, zawinięte w liście zielonej sałaty. Żeby je przyrządzić, musisz najpierw przygotować nadzienie. W tym celu połącz ze sobą ser i jogurt naturalny (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu). Zetrzyj na tarce świeży ogórek, posiekaj suszone śliwki i dodaj do sera. Tak przygotowaną fit mieszankę przypraw pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego dla zaostrzenia smaku. Następnie wydrąż gruszkę i podziel ją na równe części. Jeśli chcesz, wykorzystaj jabłka, potrawa będzie równie dobrze smakowała. Owoce ułóż na liściu zielonej sałaty, dodaj łyżkę farszu serowego i zawiń, zakładając boki liścia do środka. Żeby utrzymać odpowiedni kształt rollsów, zawiąż je parzonym szczypiorem. Dietetyczne danie będzie już prawie gotowe, wystarczy tylko przygotować sos. W tym celu połącz lekki jogurt z wodą, dopraw i przelej do małych miseczek. Sos wykorzystaj do polania zielonych rollsów lub jako dip do maczania roladek. Na koniec możesz udekorować to zdrowe danie świeżymi listkami bazylii. Smacznego!