Nie masz pomysłu, jak przemycić sezonowe warzywa do Twojej diety? Spokojnie. Mamy dla Ciebie gotową ściągę z przepisami na każdą porę dnia. Sprawdź, jak w prosty i szybki sposób pokolorujesz swoje menu na zielono.
Bób to niezły łup
Sezon na bób jest bardzo krótki. Warto intensywnie z niego korzystać. Chcesz, żeby bób dłużej zachował świeżość? Przechowuj go w lodówce w papierowej torebce.
Śniadanie: Sałatka z bobu
Obiad: Wiosenna sałatka ziemniaczana
Kolacja: Krem serowy z ziarnami bobu
Dania na ziarnku grochu
Zblanszuj groszek, by zachować jego intensywnie zielony kolor. Gotuj go przez minutę, a następnie szybko odcedź i wrzuć do lodowatej wody.
Śniadanie: Sałatka makaronowa
Obiad: Risotto z groszkiem i serem
Kolacja: Zupa krem z zielonego groszku z miętą i groszkiem ptysiowym
Duma czerwcowa - fasolka szparagowa
Żółta fasola jest delikatniejsza w smaku od zielonej, dlatego lepiej dodawać ją do dań mięsnych. Charakterystyczny i bardziej wyrazisty smak zielonej fasolki idealnie pasuje do sałatek.
Śniadanie: Sałatka z zielonej fasolki i pomidorów
Obiad: Fasolka szparagowa zapiekana
Kolacja: Włoska sałatka z fasolką szparagową
Kabaczki zielone chłopaczki
Czy wiesz, że kwiaty cukinii są jadalne? Są coraz popularniejsze. Możesz kupić je targach i bazarach. Warto dodać je do zapiekanek lub tart.
Śniadanie: Cukinia smażona
Obiad: Roladki z mięsem mielonym i cukinią
Kolacja: Sałatka z cukinii, sera mozarella i szynki
Szczawiowa wiosenna zupa narodowa
Staraj się łączyć szczaw z nabiałem, jest smacznym dodatkiem do tej rośliny.
Śniadanie: Chłodnik z młodymi ziemniakami i szczawiem
Obiad: Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach
Szparagi - grzechu warte
Nie wyrzucaj zdrewniałych końcówek szparagów. Dodaj je do bulionetki warzywnej KNORR. W ten sposób zrobisz szybką i aromatyczną bazę do zupy szparagowej.
Śniadanie: Szparagi z jajkami w sosie maślanym
Obiad: Risotto z porem i szparagami
Kolacja: Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką