Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
298 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

203 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj pory.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 5

Krok 6

Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Ile gramów pora?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Warzywa w pięciu smakach
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.