Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
298 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

750 mililitrów

90 mililitrów

350 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 szczypta

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 1

Krok 2

Zmiksuj pory.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż około 2 minut. Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj zmiksowane pory wymieszaj.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 4

Krok 5

Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion. Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan i resztę porów jeśli zostały. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 5

Krok 6

Pokrój pieczarki w cienkie plastry i podsmaż na reszcie masła.

Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - Krok 6

Krok 7

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.04.2023

    Ile gramów pora?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem

Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.