Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów | Przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

na sposób włoski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

32

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

557 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

6 sztuk

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę obierz, umyj i ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Stwórz ziołowy, włoski sos mieszając zawartość sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w paski, oliwki oraz kulki sera na połówki.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Do miski przełóż fasolkę oraz pokrojone dodatki. Dodaj przygotowany sos, listki bazylii i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tej włoskiej sałatki jako dodatek możesz podać włoskie paluszki grissini.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolką szparagową i pomidoramiSałatka z fasolką szparagową i pomidorami

Słyszysz włoska kuchnia – myślisz pizza, spaghetti, tiramisu. Jednakże wśród włoskich kulinarnych specjałów znajdziesz również całe bogactwo smaków ukrytych w daniach warzywnych. W sezonie letnim warto wykorzystać fasolkę szparagową by stworzyć wyborną włoską sałatkę. Wystarczy tylko kilkanaście minut, żeby rozkoszować się kuchnią słonecznej Italii we własnym domu. Fasolkę szparagową znajdziesz na każdym targu warzywnym, a także w marketach. Do przygotowania tej sałatki wybierz odmianę zieloną. Wykorzystaj również kilka innych produktów kojarzonych z południową kuchnią: suszone pomidory, małe kulki mozzarelli oraz czarne oliwki. Niezwykły smak sałatki wzbogacisz łącząc te składniki z sosem na bazie włoskiego sosu Knorr oraz z listkami aromatycznej bazylii. Podawaj z dodatkiem świeżej ciabatty lub włoskich paluszków chlebowych grissini. Pycha!