Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami
na sposób włoski
łatwe
588 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
5 sztuk
2 łyżki
10 sztuk
6 sztuk
4 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę obierz, umyj i ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2
Stwórz ziołowy, włoski sos mieszając zawartość sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów.

Krok 3
Pomidory pokrój w paski, oliwki oraz kulki sera na połówki.

Krok 4
Do miski przełóż fasolkę oraz pokrojone dodatki. Dodaj przygotowany sos, listki bazylii i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.


Dobra rada:
Do tej włoskiej sałatki jako dodatek możesz podać włoskie paluszki grissini.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami
Słyszysz włoska kuchnia – myślisz pizza, spaghetti, tiramisu. Jednakże wśród włoskich kulinarnych specjałów znajdziesz również całe bogactwo smaków ukrytych w daniach warzywnych. W sezonie letnim warto wykorzystać fasolkę szparagową by stworzyć wyborną włoską sałatkę. Wystarczy tylko kilkanaście minut, żeby rozkoszować się kuchnią słonecznej Italii we własnym domu. Fasolkę szparagową znajdziesz na każdym targu warzywnym, a także w marketach. Do przygotowania tej sałatki wybierz odmianę zieloną. Wykorzystaj również kilka innych produktów kojarzonych z południową kuchnią: suszone pomidory, małe kulki mozzarelli oraz czarne oliwki. Niezwykły smak sałatki wzbogacisz łącząc te składniki z sosem na bazie włoskiego sosu Knorr oraz z listkami aromatycznej bazylii. Podawaj z dodatkiem świeżej ciabatty lub włoskich paluszków chlebowych grissini. Pycha!