Sałatka z fasolki szparagowej i suszonych pomidorów | Przepisy.pl pixel

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

na sposób włoski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

630 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

6 sztuk

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę obierz, umyj i ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Stwórz ziołowy, włoski sos mieszając zawartość sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz oliwą z pomidorów.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w paski, oliwki oraz kulki sera na połówki.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Do miski przełóż fasolkę oraz pokrojone dodatki. Dodaj przygotowany sos, listki bazylii i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z chrupiącą bagietką.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tej włoskiej sałatki jako dodatek możesz podać włoskie paluszki grissini.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kalarepy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fasolką szparagową i pomidoramiSałatka z fasolką szparagową i pomidorami

Słyszysz włoska kuchnia – myślisz pizza, spaghetti, tiramisu. Jednakże wśród włoskich kulinarnych specjałów znajdziesz również całe bogactwo smaków ukrytych w daniach warzywnych. W sezonie letnim warto wykorzystać fasolkę szparagową by stworzyć wyborną włoską sałatkę. Wystarczy tylko kilkanaście minut, żeby rozkoszować się kuchnią słonecznej Italii we własnym domu. Fasolkę szparagową znajdziesz na każdym targu warzywnym, a także w marketach. Do przygotowania tej sałatki wybierz odmianę zieloną. Wykorzystaj również kilka innych produktów kojarzonych z południową kuchnią: suszone pomidory, małe kulki mozzarelli oraz czarne oliwki. Niezwykły smak sałatki wzbogacisz łącząc te składniki z sosem na bazie włoskiego sosu Knorr oraz z listkami aromatycznej bazylii. Podawaj z dodatkiem świeżej ciabatty lub włoskich paluszków chlebowych grissini. Pycha!