Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy rozrabiamy z oliwą z oliwek, z oliwą aromatyzowaną bazylią oraz sokiem cytrynowym.

Krok 2

Sałaty myjemy, dokładnie osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Do miski wrzucamy też listki bazylii oraz pomidora pokrojonego w kawałki.

Krok 3

Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej