Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy rozrabiamy z oliwą z oliwek, z oliwą aromatyzowaną bazylią oraz sokiem cytrynowym.

Krok 2

Sałaty myjemy, dokładnie osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Do miski wrzucamy też listki bazylii oraz pomidora pokrojonego w kawałki.

Krok 3

Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Trzy sałaty w sosie cytrynowo - bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej