Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

144 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

454 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

15 gramów

1 sztuka

60 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście jarmużu oczyść ze zgrubiałych łodyżek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 1

Krok 2

W kielichu blendera umieść wszystkie rozdrobnione składniki, dodaj orzeszki, oliwę oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładko.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Powstały sos użyj do smarowania np. grzanek, do sałatek, czy też mięsa.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto z jarmużu możesz wzbogacić o szczyptę papryczki chilli, jeśli lubisz ostre potrawy.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Krasnowiecka

    Kazimiera Krasnowiecka

    Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz

Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z jarmużu i suszonych pomidorówPesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzystaj do jego przygotowania świeży jarmuż – połącz oczyszczone ze zgrubiałych łodyżek liście z suszonymi pomidorami, czosnkiem, startym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Nie zapomnij o oliwie i soku z cytryny, które podkreślą smak całości. Zmiksuj wszystkie składniki z sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą i – jeśli lubisz pikantne smaki – dodaj również odrobinę chili. Zielone pesto z jarmużu i suszonych pomidorów wykorzystaj jako pastę do grzanek albo urozmaicenie sałatek czy mięs. Ten dodatek sprawdzi się również do pizzy lub focacci, a także będzie świetnym uzupełnieniem słonych przekąsek: krakersów, deski serów czy wędlin. Dowiedz się z podanego przepisu, jak przygotować uniwersalne pesto z jarmużu i suszonych pomidorów – wykorzystaj je jako apetyczne urozmaicenie ulubionych potraw. Z czym je podasz? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu powyżej.