Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

589 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

15 gramów

60 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście jarmużu oczyść ze zgrubiałych łodyżek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 1

Krok 2

W kielichu blendera umieść wszystkie rozdrobnione składniki, dodaj orzeszki, oliwę oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładko.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Powstały sos użyj do smarowania np. grzanek, do sałatek, czy też mięsa.

Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto z jarmużu możesz wzbogacić o szczyptę papryczki chilli, jeśli lubisz ostre potrawy.

3

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 01.07.2021

    Ile czasu można przechowywać taką pastę?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kazimiera Krasnowiecka

    Kazimiera Krasnowiecka , 12.09.2019

    Muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka na pomidorach
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pesto z jarmużu i suszonych pomidorówPesto z jarmużu i suszonych pomidorów

Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzystaj do jego przygotowania świeży jarmuż – połącz oczyszczone ze zgrubiałych łodyżek liście z suszonymi pomidorami, czosnkiem, startym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Nie zapomnij o oliwie i soku z cytryny, które podkreślą smak całości. Zmiksuj wszystkie składniki z sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą i – jeśli lubisz pikantne smaki – dodaj również odrobinę chili. Zielone pesto z jarmużu i suszonych pomidorów wykorzystaj jako pastę do grzanek albo urozmaicenie sałatek czy mięs. Ten dodatek sprawdzi się również do pizzy lub focacci, a także będzie świetnym uzupełnieniem słonych przekąsek: krakersów, deski serów czy wędlin. Dowiedz się z podanego przepisu, jak przygotować uniwersalne pesto z jarmużu i suszonych pomidorów – wykorzystaj je jako apetyczne urozmaicenie ulubionych potraw. Z czym je podasz? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu powyżej.