
Składniki
50 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
15 gramów
60 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście jarmużu oczyść ze zgrubiałych łodyżek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
W kielichu blendera umieść wszystkie rozdrobnione składniki, dodaj orzeszki, oliwę oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładko.

Krok 3
Do sosu dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Powstały sos użyj do smarowania np. grzanek, do sałatek, czy też mięsa.


Dobra rada:
Pesto z jarmużu możesz wzbogacić o szczyptę papryczki chilli, jeśli lubisz ostre potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
Pesto to doskonały dodatek nie tylko do włoskich makaronów, ale i efektownych kanapek. Wykorzystaj do jego przygotowania świeży jarmuż – połącz oczyszczone ze zgrubiałych łodyżek liście z suszonymi pomidorami, czosnkiem, startym parmezanem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Nie zapomnij o oliwie i soku z cytryny, które podkreślą smak całości. Zmiksuj wszystkie składniki z sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą i – jeśli lubisz pikantne smaki – dodaj również odrobinę chili. Zielone pesto z jarmużu i suszonych pomidorów wykorzystaj jako pastę do grzanek albo urozmaicenie sałatek czy mięs. Ten dodatek sprawdzi się również do pizzy lub focacci, a także będzie świetnym uzupełnieniem słonych przekąsek: krakersów, deski serów czy wędlin. Dowiedz się z podanego przepisu, jak przygotować uniwersalne pesto z jarmużu i suszonych pomidorów – wykorzystaj je jako apetyczne urozmaicenie ulubionych potraw. Z czym je podasz? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu powyżej.