Odmiany pomidorów – rodzaje. Które są najsmaczniejsze?

Wykorzystywane do przyrządzania niezliczonej ilości dań, smaczne i soczyste – jakie warto znać odmiany pomidorów i jak dopasować je do poszczególnych potraw? Lokalne ryneczki często uginają się od tych dorodnych warzyw o pięknym, czerwonym kolorze, ale czy wiecie, jakie są najsmaczniejsze odmiany pomidorów, po które warto sięgać? Podpowiadamy!

Wielkość ma znaczenie! Popularne odmiany pomidorów

Ze względu na wielkość, pomidory dzielimy na drobnoowocowe, średnioowocowe i wielkoowocowe. Te najmniejsze z pewnością świetnie znacie, ponieważ to one są głównym składnikiem wielu smacznych sałatek. Pomidorki koktajlowe, bo o nich mowa, o bardziej intensywnym smaku niż te tradycyjne, chociaż często spożywane na surowo, doskonale nadają się także do zamarynowania lub do szybkich dań z makaronem podawanych na ciepło. Do średnioowocowych zaliczamy wszelkie pomidory podłużne, a do wielkoowocowych popularne bawole serca, doskonałe zarówno na surowo, jak i do przetworów, przecierów i zup.

Pomidory podłużne – idealne do spaghetti

Czerwone, mięsiste i jędrne pomidory podłużne mają bardzo istotną zaletę. Ta odmiana prawie w ogóle nie posiada pestek. Łatwo odchodząca skórka i grube ścianki sprawiają, że doskonale nadają się one do suszenia lub do słoików. Są także niezastąpione do dań kuchni włoskiej. Użyjcie ich do pizzy lub spaghetti, a ich słodki smak będzie doskonale komponował się z innymi dodatkami, tworząc potrawy, których nie powstydziłby się najlepszy włoski szef kuchni!

Pomidory podłużne – odmiany

Do najbardziej znanych odmian pomidorów podłużnych można zaliczyć śliwkową i daktylową. Jeśli zastanawiacie się, jaka jest najsmaczniejsza odmiana pomidorów, śliwkowe mogą śmiało pretendować do tego tytułu. Twarde i jędrne, o zwartym i aromatycznym miąższu i oryginalnym kształcie, idealnie będą prezentować się zarówno w sałatkach, jak i wzbogacą swym smakiem sosy i przeciery. Bardzo podobne do nich są pomidory daktylowe – słodkie i posiadające twardą skórkę. Odmiany pomidorów podłużnych są bardzo różne, wszystkie jednak posiadają podobne walory smakowe, dlatego naprawdę warto ich spróbować.

Dlaczego stare odmiany pomidorów są rzadziej spotykane?

Odmiany dawnych pomidorów ciągle zachęcają różnorodnością, gęstością miąższu i niepowtarzalnym smakiem. Są one jednak nieco trudniejsze w hodowli i mniej odporne na choroby, dlatego przy masowej produkcji pomidorów nie są tak opłacalne, jak te nowoczesne. Wciąż jednak są hodowcy, którzy uprawiają stare odmiany pomidorów. Do tych najbardziej znanych można zaliczyć właśnie bawole serca o bardzo dużych owocach i słodkim smaku.

Czarne pomidory – odmiany i zastosowanie

Pomidory różnią się nie tylko wielkością, ale także bogactwem kolorów. Chociaż najczęściej pożądane są te czerwone, to także żółte i zielone dają wiele możliwości do wykorzystania w kuchni. Jeśli chodzi o czarne pomidory, odmiany ich mogą zwieść kolorem bordowym lub ciemnofioletowym. Doskonałe nie tylko na kanapki, ale także do dekoracji sałatek. Ich miąższ jest słodki i soczysty, dlatego idealnie nadają się na smaczną, aromatyczną przekąskę.

Dania, których nie można sobie wyobrazić bez pomidorów

Z różnymi odmianami pomidorów możecie przygotować dania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znając rodzaje pomidorów i ich walory, łatwiej będzie wam dopasować odpowiednie odmiany do poszczególnych potraw. Zupa z pieczonych żółtych pomidorów to doskonała alternatywa dla klasycznej pomidorówki. Parowany łosoś z salsą pomidorową pozwoli sprawdzić się pomidorom w roli sosu do pysznego obiadu. Z kolei włoska sałatka z pomidorów zadowoli niejednego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej. Na surowo, w zupie, w sosie czy na pizzy – niezliczone rodzaje pomidorów zamienią każde danie w kulinarne dzieło sztuki!