Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
10 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
Krok 2
Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
Krok 3
Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.
Krok 4
Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokrusz go i posyp nim sałatkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonych buraków
Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie słodkie i wyraziste znakomicie współgrają z wieloma składnikami, takimi jak na przykład rukola czy francuska musztarda z ziarnami gorczycy. Przygotowanie sałatki z ich dodatkiem wymaga trochę czasu, gdyż buraki należy najpierw upiec w folii w piekarniku, by stały się miękkie. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, przed pieczeniem skrop je oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy będą już gotowe, pokrój je w cienkie plastry, ułóż na liściach rukoli i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą wymieszanym z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekaną miętą. Udekoruj je również uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na środku talerza połóż łyżkę musztardy i serwuj danie z ulubionymi dodatkami – dobrze z całością skomponuje się np. ser feta. Jako uzupełnienie sałatki z pieczonych buraków znakomicie sprawdzą się też grzanki lub wypieki z ciasta filo. Wypróbuj przepis na tę warzywną przekąskę.