Sałatka z pieczonych buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

127

143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

714 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1020 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżki

10 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 3

Krok 4

Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokrusz go i posyp nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych burakówSałatka z pieczonych buraków

Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie słodkie i wyraziste znakomicie współgrają z wieloma składnikami, takimi jak na przykład rukola czy francuska musztarda z ziarnami gorczycy. Przygotowanie sałatki z ich dodatkiem wymaga trochę czasu, gdyż buraki należy najpierw upiec w folii w piekarniku, by stały się miękkie. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, przed pieczeniem skrop je oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy będą już gotowe, pokrój je w cienkie plastry, ułóż na liściach rukoli i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą wymieszanym z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekaną miętą. Udekoruj je również uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na środku talerza połóż łyżkę musztardy i serwuj danie z ulubionymi dodatkami – dobrze z całością skomponuje się np. ser feta. Jako uzupełnienie sałatki z pieczonych buraków znakomicie sprawdzą się też grzanki lub wypieki z ciasta filo. Wypróbuj przepis na tę warzywną przekąskę.