Sałatka z buraków pieczonych w piekarniku i rukoli | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonych buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

136

heart
282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

863 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżki

10 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 3

Krok 4

Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokrusz go i posyp nim sałatkę.

1

Opinie o przepisie

  • Wojtek

    Wojtek , 22.08.2023

    Ta sałatka nawet mi się udaje. ;) Jest bardzo prosta, bardzo smaczna, polecam!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych burakówSałatka z pieczonych buraków

Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie słodkie i wyraziste znakomicie współgrają z wieloma składnikami, takimi jak na przykład rukola czy francuska musztarda z ziarnami gorczycy. Przygotowanie sałatki z ich dodatkiem wymaga trochę czasu, gdyż buraki należy najpierw upiec w folii w piekarniku, by stały się miękkie. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, przed pieczeniem skrop je oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy będą już gotowe, pokrój je w cienkie plastry, ułóż na liściach rukoli i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą wymieszanym z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekaną miętą. Udekoruj je również uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na środku talerza połóż łyżkę musztardy i serwuj danie z ulubionymi dodatkami – dobrze z całością skomponuje się np. ser feta. Jako uzupełnienie sałatki z pieczonych buraków znakomicie sprawdzą się też grzanki lub wypieki z ciasta filo. Wypróbuj przepis na tę warzywną przekąskę.