
Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
10 sztuk
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.

Krok 2
Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.

Krok 3
Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.

Krok 4
Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokrusz go i posyp nim sałatkę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonych buraków
Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie słodkie i wyraziste znakomicie współgrają z wieloma składnikami, takimi jak na przykład rukola czy francuska musztarda z ziarnami gorczycy. Przygotowanie sałatki z ich dodatkiem wymaga trochę czasu, gdyż buraki należy najpierw upiec w folii w piekarniku, by stały się miękkie. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, przed pieczeniem skrop je oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy będą już gotowe, pokrój je w cienkie plastry, ułóż na liściach rukoli i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą wymieszanym z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekaną miętą. Udekoruj je również uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na środku talerza połóż łyżkę musztardy i serwuj danie z ulubionymi dodatkami – dobrze z całością skomponuje się np. ser feta. Jako uzupełnienie sałatki z pieczonych buraków znakomicie sprawdzą się też grzanki lub wypieki z ciasta filo. Wypróbuj przepis na tę warzywną przekąskę.