Sałatka z pieczonych buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z pieczonych buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

127

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

720 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżki

10 sztuk

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 1

Krok 2

Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 3

Krok 4

Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Sałatka z pieczonych buraków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokrusz go i posyp nim sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonych burakówSałatka z pieczonych buraków

Pieczone buraki to wyborny dodatek do sałatek, kanapek, dań z kaszą czy makaronem. Delikatnie słodkie i wyraziste znakomicie współgrają z wieloma składnikami, takimi jak na przykład rukola czy francuska musztarda z ziarnami gorczycy. Przygotowanie sałatki z ich dodatkiem wymaga trochę czasu, gdyż buraki należy najpierw upiec w folii w piekarniku, by stały się miękkie. Jeśli chcesz, aby były pikantniejsze, przed pieczeniem skrop je oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy będą już gotowe, pokrój je w cienkie plastry, ułóż na liściach rukoli i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą wymieszanym z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekaną miętą. Udekoruj je również uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na środku talerza połóż łyżkę musztardy i serwuj danie z ulubionymi dodatkami – dobrze z całością skomponuje się np. ser feta. Jako uzupełnienie sałatki z pieczonych buraków znakomicie sprawdzą się też grzanki lub wypieki z ciasta filo. Wypróbuj przepis na tę warzywną przekąskę.