Składniki
200 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
Krok 2
Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
Krok 3
Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
Krok 4
Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
Krok 5
Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dresingiem. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.
Dobra rada:
Do sałatki można dodać prażone migdały.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
Słodkie i soczyste truskawki to obowiązkowy element letnich deserów, należy jednak pamiętać, że świetnie sprawdzają się również jako składnik wytrawnych sałatek. Dania z ich dodatkiem nabierają wyrazistości i apetycznie prezentują się na stole. Jeśli więc szukasz ciekawych połączeń smakowych, przygotuj sałatkę według powyższego przepisu. Zacznij od przyrządzenia szparagów, które po oczyszczeniu i ugotowaniu warto zamarynować. Trzymaj je w wodzie z cytryną oraz cukrem przez co najmniej dzień. Rukolę, pokrojone na połówki truskawki i gotowe szparagi polej sosem sałatkowym z chili, i wymieszaj. Na wierzchu ułóż upieczoną w piekarniku szynkę parmeńską, która nada sałatce chrupkości. Całość posyp parmezanem i ozdób kremem balsamicznym. Do sałatki z rukoli ze szparagami i owocami pasować będzie również ser z niebieską pleśnią lub camembert. Jeśli chcesz spróbować truskawek w wersji wytrawnej, przygotuj tę wyśmienitą potrawę, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Podawaj ją w efektownym słoiku.