Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
łatwe
289 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.

Krok 2
Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.

Krok 3
Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.

Krok 4
Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.

Krok 5
Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dresingiem. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.


Dobra rada:
Do sałatki można dodać prażone migdały.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
Słodkie i soczyste truskawki to obowiązkowy element letnich deserów, należy jednak pamiętać, że świetnie sprawdzają się również jako składnik wytrawnych sałatek. Dania z ich dodatkiem nabierają wyrazistości i apetycznie prezentują się na stole. Jeśli więc szukasz ciekawych połączeń smakowych, przygotuj sałatkę według powyższego przepisu. Zacznij od przyrządzenia szparagów, które po oczyszczeniu i ugotowaniu warto zamarynować. Trzymaj je w wodzie z cytryną oraz cukrem przez co najmniej dzień. Rukolę, pokrojone na połówki truskawki i gotowe szparagi polej sosem sałatkowym z chili, i wymieszaj. Na wierzchu ułóż upieczoną w piekarniku szynkę parmeńską, która nada sałatce chrupkości. Całość posyp parmezanem i ozdób kremem balsamicznym. Do sałatki z rukoli ze szparagami i owocami pasować będzie również ser z niebieską pleśnią lub camembert. Jeśli chcesz spróbować truskawek w wersji wytrawnej, przygotuj tę wyśmienitą potrawę, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Podawaj ją w efektownym słoiku.


































