Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
łatwe
289 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.

Krok 2
Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.

Krok 3
Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.

Krok 4
Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.

Krok 5
Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dresingiem. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.


Dobra rada:
Do sałatki można dodać prażone migdały.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami
Słodkie i soczyste truskawki to obowiązkowy element letnich deserów, należy jednak pamiętać, że świetnie sprawdzają się również jako składnik wytrawnych sałatek. Dania z ich dodatkiem nabierają wyrazistości i apetycznie prezentują się na stole. Jeśli więc szukasz ciekawych połączeń smakowych, przygotuj sałatkę według powyższego przepisu. Zacznij od przyrządzenia szparagów, które po oczyszczeniu i ugotowaniu warto zamarynować. Trzymaj je w wodzie z cytryną oraz cukrem przez co najmniej dzień. Rukolę, pokrojone na połówki truskawki i gotowe szparagi polej sosem sałatkowym z chili, i wymieszaj. Na wierzchu ułóż upieczoną w piekarniku szynkę parmeńską, która nada sałatce chrupkości. Całość posyp parmezanem i ozdób kremem balsamicznym. Do sałatki z rukoli ze szparagami i owocami pasować będzie również ser z niebieską pleśnią lub camembert. Jeśli chcesz spróbować truskawek w wersji wytrawnej, przygotuj tę wyśmienitą potrawę, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu. Podawaj ją w efektownym słoiku.