Sałatka z tortellini i pesto - z oliwą truflową | Przepisy.pl pixel

Sałatka tortellini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

329 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

742 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

914 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, wysusz, pokrój w paseczki i obsmaż na patelni, po czym wystudź. Pierożki tortellini ugotuj do miękkości według zaleceń producenta i odstaw na bok do ostygnięcia.

Sałatka tortellini - Krok 1

Krok 2

Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry, a szczypior pokrój w zapałkę (ok. 4 cm kawałki). Parmezan zetrzyj na tarce, wyciśnij sok z cytryny.

Sałatka tortellini - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj oliwę truflową z sosem sałatkowym, sokiem z cytryny i pesto.

Sałatka tortellini - Krok 3

Krok 4

W powstałym w ten sposób sosie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę odstaw w chłodne miejsce na co najmniej jedną godzinę, aby składniki przeszły smakiem.

Sałatka tortellini - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki tortellini możesz dodać pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę salami.

1

Opinie o przepisie

  • Klaudia

    Klaudia , 24.01.2024

    Przepis idealny dla mnie, bo lubię sałatki, gdzie jest minimum krojenia składników. Pyszne połączenie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka tortellini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka tortelliniSałatka tortellini

Włoskie pierożki tortellini to znakomity sposób na przyrządzenie szybkiego, smacznego dania na ciepło lub zimno. Szczególnie dobrze sprawdzą się jako baza sałatki. Przygotowana na bazie tortellini z grzybami potrawa, dzięki dodatkowi takich składników jak: rukola, boczniaki, marynowana cukinia, czerwona cebula i parmezan, sprawdzi się na różne okazje. Pierożki po ugotowaniu polej oliwą i odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w półplastry, a szczypior w słupki. Grzyby podsmaż i dodaj do nich swoje ulubione zioła, a rukolę umyj i osusz. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, polej je sosem sałatkowym włoskim z suszonymi pomidorami. Wymieszaj go z oliwą truflową, sokiem z cytryny oraz zielonym pesto. Bezpośrednio przed zaserwowaniem posyp sałatkę startym na małych oczkach tarki parmezanem lub innym długodojrzewającym serem. Serwuj to danie solo, z czosnkowymi grzankami, chrupiącą bagietką lub paluszkami grissini. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje w każdej z proponowanych wersji. Do dzieła!