Przepisy na dania i potrawy z boczniaków
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (29) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Boczniaki
Delikatny smak i aromat oraz przyjemna, chrupka konsystencja – to muszą być boczniaki! Choć coraz łatwiej znaleźć je w sklepach, dla niektórych kucharzy nadal zagadką pozostaje ich zastosowanie kulinarne. Tymczasem są to grzyby bardzo uniwersalne, którymi można zastępować w przepisach inne, bardziej znane gatunki. Boczniaki znakomicie komponują się z wieloma różnorodnymi składnikami, więc nieprędko będziecie chcieli wychodzić z kuchni i jadalni.
Dla kogo?
Miejscem ich pochodzenia jest Azja, lecz boczniaki świetnie odnajdują się w bardziej swojskich recepturach. Gęste sosy i gulasze z boczniakami zyskują nowy, pyszny element, nie zatracając swojego tradycyjnego charakteru. Świetny produkt, gdy chcecie połączyć kulinarną nowinkę z dobrze znanymi przepisami.
Na jaką okazję?
Boczniaki są idealne, gdy potrzeba w kuchni odmiany. Wiedzieliście, że panierowane mogą zastąpić nawet kotleta schabowego? Równie smacznie prezentują się jako farsz w burgerze albo baza wegetariańskich flaczków. Ich gotowanie, duszenie lub smażenie nie zajmują dużo czasu, więc boczniaki okazują się niezastąpione podczas przygotowywania obiadu w tempie ekspresowym.
Czy wiesz, że?
Pełna nazwa grzyba to boczniak ostrygowaty. Wynika ona z charakterystycznego kształtu grzybowego kapelusza, przypominającego muszlę ostrygi. Jego średnica może osiągać wielkość nawet 25 centymetrów. Inne określenia, pod którymi wstępuje ten smaczny grzyb, to przyuszek ostrygowaty, bocznotrzonowiec ostrygokształtny, bedłka ostrygowata.
Dla urozmaicenia:
Boczniaki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zamrażania, suszenia i marynowana. Trzy ostatnie manewry pozwalają na zachowanie ich wyśmienitego smaku na dłużej. Boczniaki bardzo dobrze łączą się z grzybami znanymi z polskich lasów, np. podgrzybkami i borowikami.