Przepisy na dania i potrawy z boczniaków
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejBoczniaki
Delikatny smak i aromat oraz przyjemna, chrupka konsystencja – to muszą być boczniaki! Choć coraz łatwiej znaleźć je w sklepach, dla niektórych kucharzy nadal zagadką pozostaje ich zastosowanie kulinarne. Tymczasem są to grzyby bardzo uniwersalne, którymi można zastępować w przepisach inne, bardziej znane gatunki. Boczniaki znakomicie komponują się z wieloma różnorodnymi składnikami, więc nieprędko będziecie chcieli wychodzić z kuchni i jadalni.
Dla kogo?
Miejscem ich pochodzenia jest Azja, lecz boczniaki świetnie odnajdują się w bardziej swojskich recepturach. Gęste sosy i gulasze z boczniakami zyskują nowy, pyszny element, nie zatracając swojego tradycyjnego charakteru. Świetny produkt, gdy chcecie połączyć kulinarną nowinkę z dobrze znanymi przepisami.
Na jaką okazję?
Boczniaki są idealne, gdy potrzeba w kuchni odmiany. Wiedzieliście, że panierowane mogą zastąpić nawet kotleta schabowego? Równie smacznie prezentują się jako farsz w burgerze albo baza wegetariańskich flaczków. Ich gotowanie, duszenie lub smażenie nie zajmują dużo czasu, więc boczniaki okazują się niezastąpione podczas przygotowywania obiadu w tempie ekspresowym.
Czy wiesz, że?
Pełna nazwa grzyba to boczniak ostrygowaty. Wynika ona z charakterystycznego kształtu grzybowego kapelusza, przypominającego muszlę ostrygi. Jego średnica może osiągać wielkość nawet 25 centymetrów. Inne określenia, pod którymi wstępuje ten smaczny grzyb, to przyuszek ostrygowaty, bocznotrzonowiec ostrygokształtny, bedłka ostrygowata.
Dla urozmaicenia:
Boczniaki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zamrażania, suszenia i marynowana. Trzy ostatnie manewry pozwalają na zachowanie ich wyśmienitego smaku na dłużej. Boczniaki bardzo dobrze łączą się z grzybami znanymi z polskich lasów, np. podgrzybkami i borowikami.