Dania i potrawy z boczniaków | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z boczniaków

26 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (26)

Zupa z boczniaków
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i...
Sałatka tortellini
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Włoskie pierożki tortellini to znakomity sposób na przyrządzenie szybkiego, smacznego dania na ci...
Złocista kasza z gulaszem grzybowym
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kasza jęczmienna perłowa to chyba najpopularniejsza z polskich kasz. Jest świetnym dodatkiem do o...
Grillowane warzywa z salsą awokado
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, is...
Zupa ramen
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ramen to japońska zupa przypominająca nieco polski rosół. I na tym podobieństwa się kończą, ponie...
Grzybowe flaczki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Flaczki grzybowe to pyszna, w pełni warzywna zupa, której smak mogą polubić nawet wielbiciele kla...
Sos grzybowy z boczniaka
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sos grzybowy z boczniaka to dodatek, który nada zdecydowanego smaku Twoim ulubionym daniom. Polan...
Makaron sojowy z warzywami
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na orientalną kuchnię? W takim razie przyrządź makaron z warzywami. Nadaje się do pod...
Gulasz grzybowy z boczkiem
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów to koniecznie wypróbuj przepis na wyśmienity, aromatyczny gulasz...
Gnocchi w sosie grzybowym
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gnocchi to mączno-ziemniaczane danie rodem z Włoch. W smaku i w wyglądzie do złudzenia przypomina...
Grzybowe burgery z dipem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Burgery podbiły świat! Co rusz powstają nowe wariacje na urozmaicenie tego popularnego specjału...
Makaron z grzybami i migdałami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Danie z makaronem to szybki i praktyczny sposób na codzienny obiad. Wystarczy użyć ulubionego mak...
Curry z Pak choi
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Curry to nie tylko znana przyprawa, ale przede wszystkim danie kuchni indyjskiej, które łączy w s...
Boczniak po chińsku
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Boczniaki w panierce
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BoczniakiBoczniaki

Delikatny smak i aromat oraz przyjemna, chrupka konsystencja – to muszą być boczniaki! Choć coraz łatwiej znaleźć je w sklepach, dla niektórych kucharzy nadal zagadką pozostaje ich zastosowanie kulinarne. Tymczasem są to grzyby bardzo uniwersalne, którymi można zastępować w przepisach inne, bardziej znane gatunki. Boczniaki znakomicie komponują się z wieloma różnorodnymi składnikami, więc nieprędko będziecie chcieli wychodzić z kuchni i jadalni.

Dla kogo?

Miejscem ich pochodzenia jest Azja, lecz boczniaki świetnie odnajdują się w bardziej swojskich recepturach. Gęste sosy i gulasze z boczniakami zyskują nowy, pyszny element, nie zatracając swojego tradycyjnego charakteru. Świetny produkt, gdy chcecie połączyć kulinarną nowinkę z dobrze znanymi przepisami.

Na jaką okazję?

Boczniaki są idealne, gdy potrzeba w kuchni odmiany. Wiedzieliście, że panierowane mogą zastąpić nawet kotleta schabowego? Równie smacznie prezentują się jako farsz w burgerze albo baza wegetariańskich flaczków. Ich gotowanie, duszenie lub smażenie nie zajmują dużo czasu, więc boczniaki okazują się niezastąpione podczas przygotowywania obiadu w tempie ekspresowym.

Czy wiesz, że?

Pełna nazwa grzyba to boczniak ostrygowaty. Wynika ona z charakterystycznego kształtu grzybowego kapelusza, przypominającego muszlę ostrygi. Jego średnica może osiągać wielkość nawet 25 centymetrów. Inne określenia, pod którymi wstępuje ten smaczny grzyb, to przyuszek ostrygowaty, bocznotrzonowiec ostrygokształtny, bedłka ostrygowata.

Dla urozmaicenia:

Boczniaki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zamrażania, suszenia i marynowana. Trzy ostatnie manewry pozwalają na zachowanie ich wyśmienitego smaku na dłużej. Boczniaki bardzo dobrze łączą się z grzybami znanymi z polskich lasów, np. podgrzybkami i borowikami.