Przepisy na dania i potrawy z boczniaków
29 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Boczniaki
Delikatny smak i aromat oraz przyjemna, chrupka konsystencja – to muszą być boczniaki! Choć coraz łatwiej znaleźć je w sklepach, dla niektórych kucharzy nadal zagadką pozostaje ich zastosowanie kulinarne. Tymczasem są to grzyby bardzo uniwersalne, którymi można zastępować w przepisach inne, bardziej znane gatunki. Boczniaki znakomicie komponują się z wieloma różnorodnymi składnikami, więc nieprędko będziecie chcieli wychodzić z kuchni i jadalni.
Dla kogo?
Miejscem ich pochodzenia jest Azja, lecz boczniaki świetnie odnajdują się w bardziej swojskich recepturach. Gęste sosy i gulasze z boczniakami zyskują nowy, pyszny element, nie zatracając swojego tradycyjnego charakteru. Świetny produkt, gdy chcecie połączyć kulinarną nowinkę z dobrze znanymi przepisami.
Na jaką okazję?
Boczniaki są idealne, gdy potrzeba w kuchni odmiany. Wiedzieliście, że panierowane mogą zastąpić nawet kotleta schabowego? Równie smacznie prezentują się jako farsz w burgerze albo baza wegetariańskich flaczków. Ich gotowanie, duszenie lub smażenie nie zajmują dużo czasu, więc boczniaki okazują się niezastąpione podczas przygotowywania obiadu w tempie ekspresowym.
Czy wiesz, że?
Pełna nazwa grzyba to boczniak ostrygowaty. Wynika ona z charakterystycznego kształtu grzybowego kapelusza, przypominającego muszlę ostrygi. Jego średnica może osiągać wielkość nawet 25 centymetrów. Inne określenia, pod którymi wstępuje ten smaczny grzyb, to przyuszek ostrygowaty, bocznotrzonowiec ostrygokształtny, bedłka ostrygowata.
Dla urozmaicenia:
Boczniaki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zamrażania, suszenia i marynowana. Trzy ostatnie manewry pozwalają na zachowanie ich wyśmienitego smaku na dłużej. Boczniaki bardzo dobrze łączą się z grzybami znanymi z polskich lasów, np. podgrzybkami i borowikami.