Zupa z boczniaków i pieczarek - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
469 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

649 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

2 plastry

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużym garnku zeszklij na margarynie posiekaną szalotkę i czosnek.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej je 500 ml wody.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 2

Krok 3

Dodaj drobno pokrojonego ziemniaka i całość gotuj, aż zupełnie zmięknie.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 3

Krok 4

Rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody zupę pieczarkową Knorr i wlej ją do garnka z ziemniakami. Gotuj jeszcze około 3 minut.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem i rozlej na talerze.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 5

Krok 6

Boczek i boczniaki pokrój w cienkie paski i zrumień na patelni. Posyp nimi zupę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Ryszard Literacki-rylit

    Ryszard Literacki-rylit , 18.11.2016

    Jak może być dobra zupa z torebki.Przecież to sama chemia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Radziszewska

    Iwona Radziszewska , 18.11.2016

    Ziemiaczano-pieczarkowa?! Chyba ziemniaczano - boczniakowa, z pieczarki tylko zupa w proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Borucka-Piech

    Joanna Borucka-Piech , 05.11.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Zielska

    Małgorzata Zielska , 05.11.2016

    Jem zupy przez cały rok, jestem zupożercą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pejzanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami Zupa ziemniaczano-pieczarkowa z boczniakami

W dużym garnku zeszklij na margarynie posiekaną szalotkę i czosnek.