
Składniki
500 mililitrów
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej do garnka wodę i śmietanę, następnie mocno zagrzej.

Krok 2
Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr oraz szafran. Gotuj zupę 5 minut, mieszając. Odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Krok 3
Upraż migdały na złoto na suchej i rozgrzanej patelni.

Krok 4
Wymieszaj gotową już zupę z migdałami. Podawaj udekorowaną kilkoma migdałami i nitką szafranu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Delikatny krem migdałowy
Większości osób migdały kojarzą się wyłącznie ze słodkościami – ciastkami, deserami lub marcepanem. Jednak w kuchni mają one bardzo szerokie zastosowanie – możesz przygotować z nich również wytrawną, delikatną i gęstą zupę krem. Pomimo niewielkiej ilości składników, posiada ona bardzo ciekawy smak, który z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Zupa jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że bez przeszkód uda Ci się ją przyrządzić w kilka chwil. Istotnym elementem tego przepisu jest szafran, którego cechą charakterystyczną jest fakt, że barwi on potrawy na żółto. Pamiętaj, aby do potraw dodawać niewielką jego ilość – zbyt duża może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Migdały wykorzystać możesz także do przygotowania szeregu innych potraw takich, jak kotleciki jaglane lub słone maślane ciasteczka.