Składniki
500 mililitrów
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej do garnka wodę i śmietanę, następnie mocno zagrzej.
Krok 2
Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr oraz szafran. Gotuj zupę 5 minut, mieszając. Odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.
Krok 3
Upraż migdały na złoto na suchej i rozgrzanej patelni.
Krok 4
Wymieszaj gotową już zupę z migdałami. Podawaj udekorowaną kilkoma migdałami i nitką szafranu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Delikatny krem migdałowy
Większości osób migdały kojarzą się wyłącznie ze słodkościami – ciastkami, deserami lub marcepanem. Jednak w kuchni mają one bardzo szerokie zastosowanie – możesz przygotować z nich również wytrawną, delikatną i gęstą zupę krem. Pomimo niewielkiej ilości składników, posiada ona bardzo ciekawy smak, który z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Zupa jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że bez przeszkód uda Ci się ją przyrządzić w kilka chwil. Istotnym elementem tego przepisu jest szafran, którego cechą charakterystyczną jest fakt, że barwi on potrawy na żółto. Pamiętaj, aby do potraw dodawać niewielką jego ilość – zbyt duża może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Migdały wykorzystać możesz także do przygotowania szeregu innych potraw takich, jak kotleciki jaglane lub słone maślane ciasteczka.