Delikatny krem migdałowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny krem migdałowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

683 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

320 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej do garnka wodę i śmietanę, następnie mocno zagrzej.

Delikatny krem migdałowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr oraz szafran. Gotuj zupę 5 minut, mieszając. Odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Delikatny krem migdałowy - Krok 2

Krok 3

Upraż migdały na złoto na suchej i rozgrzanej patelni.

Delikatny krem migdałowy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj gotową już zupę z migdałami. Podawaj udekorowaną kilkoma migdałami i nitką szafranu.

Delikatny krem migdałowy - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agata Two

    Agata Two , 12.07.2016

    Muszę spróbować jak smakuje ta zupa bo uwielbiam migdały. Do gotowania zup używacie wody kranowej czy korzystacie z wody filtrowanej? Moja kranówka niezbyt dobrze smakuje, herbatę zawsze sporządzam na wodzie przefiltrowanej przy delikatniejszych smakowo zupach smak wody kranowej czasem niestety "przebija" i zakłóca smak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny krem migdałowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny krem migdałowyDelikatny krem migdałowy

Większości osób migdały kojarzą się wyłącznie ze słodkościami – ciastkami, deserami lub marcepanem. Jednak w kuchni mają one bardzo szerokie zastosowanie – możesz przygotować z nich również wytrawną, delikatną i gęstą zupę krem. Pomimo niewielkiej ilości składników, posiada ona bardzo ciekawy smak, który z pewnością zaskoczy Twoich domowników. Zupa jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że bez przeszkód uda Ci się ją przyrządzić w kilka chwil. Istotnym elementem tego przepisu jest szafran, którego cechą charakterystyczną jest fakt, że barwi on potrawy na żółto. Pamiętaj, aby do potraw dodawać niewielką jego ilość – zbyt duża może sprawić, że potrawa stanie się gorzka. Migdały wykorzystać możesz także do przygotowania szeregu innych potraw takich, jak kotleciki jaglane lub słone maślane ciasteczka.