Krem z brokułów z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1731 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

15 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

50 dekagramów

0

0

1 szczypta

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostki Rosół z kury Knorr. Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut. Ostudź. Kilka mniejszych różyczek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 2

Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni upraż płatki migdałów, uważając by się nie przypaliły.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 3

Krok 4

Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Damian Połeć

    Damian Połeć

    to nie krem tylko zupa za dużo wody w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jagodzińska

    Anna Jagodzińska

    co to za zupa jak na sztucznej kostce ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Monika Kuźniar

    Anna Monika Kuźniar

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułów z migdałamiKrem z brokułów z migdałami

Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie rodzinnego obiadu lub solo – podana na kolację. Gładkości dodaje jej jogurt naturalny, a ząbek czosnku – charakteru. Dzięki konsystencji kremu nawet dzieci ze smakiem zjedzą brokuły. Kupując brokuły wybierać powinno się te, których różyczki są jędrne, mają ciemnozieloną albo fioletową barwę i pozbawione są żółtych przebarwień oraz plam. W zupie krem doskonale sprawdzą się jednak zarówno brokuły świeże, jak i te mrożone. Podawać ją można z grzankami, zrobionymi z czerstwego pieczywa podsmażonego na oliwie z oliwek, z tostami, groszkiem ptysiowym lub posypką z płatków migdałowych uprażonych na suchej i bardzo gorącej patelni, które nadadzą zupie chrupkości.