
Składniki
500 gramów
1 sztuka
4 szklanki
15 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostki Rosół z kury Knorr. Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut. Ostudź. Kilka mniejszych różyczek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.

Krok 2
Następnie dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Krok 3
Na suchej, rozgrzanej patelni upraż płatki migdałów, uważając by się nie przypaliły.

Krok 4
Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z brokułów z migdałami
Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie rodzinnego obiadu lub solo – podana na kolację. Gładkości dodaje jej jogurt naturalny, a ząbek czosnku – charakteru. Dzięki konsystencji kremu nawet dzieci ze smakiem zjedzą brokuły. Kupując brokuły wybierać powinno się te, których różyczki są jędrne, mają ciemnozieloną albo fioletową barwę i pozbawione są żółtych przebarwień oraz plam. W zupie krem doskonale sprawdzą się jednak zarówno brokuły świeże, jak i te mrożone. Podawać ją można z grzankami, zrobionymi z czerstwego pieczywa podsmażonego na oliwie z oliwek, z tostami, groszkiem ptysiowym lub posypką z płatków migdałowych uprażonych na suchej i bardzo gorącej patelni, które nadadzą zupie chrupkości.