Składniki
500 gramów
1 sztuka
4 szklanki
15 dekagramów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostki Rosół z kury Knorr. Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut. Ostudź. Kilka mniejszych różyczek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.
Krok 2
Następnie dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Krok 3
Na suchej, rozgrzanej patelni upraż płatki migdałów, uważając by się nie przypaliły.
Krok 4
Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z brokułów z migdałami
Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie rodzinnego obiadu lub solo – podana na kolację. Gładkości dodaje jej jogurt naturalny, a ząbek czosnku – charakteru. Dzięki konsystencji kremu nawet dzieci ze smakiem zjedzą brokuły. Kupując brokuły wybierać powinno się te, których różyczki są jędrne, mają ciemnozieloną albo fioletową barwę i pozbawione są żółtych przebarwień oraz plam. W zupie krem doskonale sprawdzą się jednak zarówno brokuły świeże, jak i te mrożone. Podawać ją można z grzankami, zrobionymi z czerstwego pieczywa podsmażonego na oliwie z oliwek, z tostami, groszkiem ptysiowym lub posypką z płatków migdałowych uprażonych na suchej i bardzo gorącej patelni, które nadadzą zupie chrupkości.