Krem z brokułów z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokułów z migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

2045 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

558 osób wydrukowało

Pobierz pdf

874 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

4 szklanki

15 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostki Rosół z kury Knorr. Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut. Ostudź. Kilka mniejszych różyczek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 2

Krok 3

Na suchej, rozgrzanej patelni upraż płatki migdałów, uważając by się nie przypaliły.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 3

Krok 4

Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi.

Krem z brokułów z migdałami - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Wojtyło

    Agnieszka Wojtyło , 30.04.2021

    Z proporcji podanych w przepisie wychodzi brokułowa rozwodniona zupa, a nie krem.Trzeba zwiększyć ilość warzyw.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Damian Połeć

    Damian Połeć , 13.01.2018

    to nie krem tylko zupa za dużo wody w przepisie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jagodzińska

    Anna Jagodzińska , 15.02.2016

    co to za zupa jak na sztucznej kostce ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Monika Kuźniar

    Anna Monika Kuźniar , 15.02.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokułów z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z brokułów z migdałamiKrem z brokułów z migdałami

Krem z brokułów z migdałami to aksamitna i bardzo pyszna zupa. Jest idealna jako pierwsze danie rodzinnego obiadu lub solo – podana na kolację. Gładkości dodaje jej jogurt naturalny, a ząbek czosnku – charakteru. Dzięki konsystencji kremu nawet dzieci ze smakiem zjedzą brokuły. Kupując brokuły wybierać powinno się te, których różyczki są jędrne, mają ciemnozieloną albo fioletową barwę i pozbawione są żółtych przebarwień oraz plam. W zupie krem doskonale sprawdzą się jednak zarówno brokuły świeże, jak i te mrożone. Podawać ją można z grzankami, zrobionymi z czerstwego pieczywa podsmażonego na oliwie z oliwek, z tostami, groszkiem ptysiowym lub posypką z płatków migdałowych uprażonych na suchej i bardzo gorącej patelni, które nadadzą zupie chrupkości.