Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

13

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 kilogram

2 litry

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.

Krok 2

Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.

Krok 3

Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.

Krok 4

Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Bobiński

    Piotr Bobiński , 08.09.2016

    smak dzieciństwa! kraszę jeszcze smażoną na złoto cebulką! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej