Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

14

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 litry

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.

Krok 2

Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.

Krok 3

Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.

Krok 4

Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Bobiński

    Piotr Bobiński , 08.09.2016

    smak dzieciństwa! kraszę jeszcze smażoną na złoto cebulką! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej