Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

13

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 litry

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

0.5 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i ubijam.

Krok 2

Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek stawiam na ogień. Buraki obieram, myję i kroję w półplasterki. Dokładam do rosołu. Gdy zacznie wrzeć dodaję ocet, cukier i gotuję całość ok. 40 - 45 minut.

Krok 3

Gdy buraczki są już miękkie ściągam garnek z ognia, zabielam zupę śmietaną i doprawiam do smaku przyprawą w płynie i solą.

Krok 4

Zupę podaję z ziemniakami i burakami. Uwielbiam gdy ma taki lekko słodkawy smak. Smacznego

1

Opinie o przepisie

  • Piotr Bobiński

    Piotr Bobiński , 08.09.2016

    smak dzieciństwa! kraszę jeszcze smażoną na złoto cebulką! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej