
Składniki
500 gramów
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zakwas: pół kilo mąki razowej żytniej lub pół paczki płatków owsianych i 5 łyżek mąki pszennej.

Krok 2
Zalać przegotowaną letnią woda, dorzucić liść laurowy, 3 ząbki czosnku, łyżeczkę soli.

Krok 3
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno się zacząć "burzyć" po 2 dniach.

Krok 4
Na trzeci dzień jest gotowy zakwas - musi być kwaśny, a na jego powierzchni powinien robić się delikatny, biały osad.

Krok 5
Zagotować około 2 litrów wody, dodać sporo kminku, majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i bulion Knorr. Do wrzątku wlać przez sito zakwas, ciągle mieszając. Uwaga - łatwo się przypala, ale musi się zagotować.

Krok 6
Dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić wedle uznania. Podawać z ziemniakami.


Dobra rada:
Prawdziwa kiesełycia musi być dość gęsta, lekko kisielowata - ale bez przesady.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej