Kiesełycia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kiesełycia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

92 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zakwas: pół kilo mąki razowej żytniej lub pół paczki płatków owsianych i 5 łyżek mąki pszennej.

Kiesełycia - Krok 1

Krok 2

Zalać przegotowaną letnią woda, dorzucić liść laurowy, 3 ząbki czosnku, łyżeczkę soli.

Kiesełycia - Krok 2

Krok 3

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno się zacząć "burzyć" po 2 dniach.

Kiesełycia - Krok 3

Krok 4

Na trzeci dzień jest gotowy zakwas - musi być kwaśny, a na jego powierzchni powinien robić się delikatny, biały osad.

Kiesełycia - Krok 4

Krok 5

Zagotować około 2 litrów wody, dodać sporo kminku, majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i bulion Knorr. Do wrzątku wlać przez sito zakwas, ciągle mieszając. Uwaga - łatwo się przypala, ale musi się zagotować.

Kiesełycia - Krok 5

Krok 6

Dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić wedle uznania. Podawać z ziemniakami.

Kiesełycia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Prawdziwa kiesełycia musi być dość gęsta, lekko kisielowata - ale bez przesady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej