Kiesełycia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiesełycia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

91 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić zakwas: pół kilo mąki razowej żytniej lub pół paczki płatków owsianych i 5 łyżek mąki pszennej.

Kiesełycia - Krok 1

Krok 2

Zalać przegotowaną letnią woda, dorzucić liść laurowy, 3 ząbki czosnku, łyżeczkę soli.

Kiesełycia - Krok 2

Krok 3

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno się zacząć "burzyć" po 2 dniach.

Kiesełycia - Krok 3

Krok 4

Na trzeci dzień jest gotowy zakwas - musi być kwaśny, a na jego powierzchni powinien robić się delikatny, biały osad.

Kiesełycia - Krok 4

Krok 5

Zagotować około 2 litrów wody, dodać sporo kminku, majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i bulion Knorr. Do wrzątku wlać przez sito zakwas, ciągle mieszając. Uwaga - łatwo się przypala, ale musi się zagotować.

Kiesełycia - Krok 5

Krok 6

Dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić wedle uznania. Podawać z ziemniakami.

Kiesełycia - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Prawdziwa kiesełycia musi być dość gęsta, lekko kisielowata - ale bez przesady.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiesełycia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej