
Składniki
500 gramów
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zakwas: pół kilo mąki razowej żytniej lub pół paczki płatków owsianych i 5 łyżek mąki pszennej.

Krok 2
Zalać przegotowaną letnią woda, dorzucić liść laurowy, 3 ząbki czosnku, łyżeczkę soli.

Krok 3
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno się zacząć "burzyć" po 2 dniach.

Krok 4
Na trzeci dzień jest gotowy zakwas - musi być kwaśny, a na jego powierzchni powinien robić się delikatny, biały osad.

Krok 5
Zagotować około 2 litrów wody, dodać sporo kminku, majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i bulion Knorr. Do wrzątku wlać przez sito zakwas, ciągle mieszając. Uwaga - łatwo się przypala, ale musi się zagotować.

Krok 6
Dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić wedle uznania. Podawać z ziemniakami.


Dobra rada:
Prawdziwa kiesełycia musi być dość gęsta, lekko kisielowata - ale bez przesady.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































Kiesełycia

