Jehudiel – żurek z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jehudiel – żurek z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

99 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jehudiel – żurek z ziemniakamiJehudiel – żurek z ziemniakami

Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.