Jehudiel – żurek z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jehudiel – żurek z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

102 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek góralski
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jehudiel – żurek z ziemniakamiJehudiel – żurek z ziemniakami

Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.