
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.

Krok 2
Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.

Krok 3
Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.

Krok 4
Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.


Dobra rada:
Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jehudiel – żurek z ziemniakami
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.