
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
2 łyżki
10 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.
Krok 2
Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.
Krok 3
Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.
Krok 4
Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.
Dobra rada:
Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jehudiel – żurek z ziemniakami
Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.