Żurek na kefirze - Jehudiel z kefirem: przepis | Przepisy.pl pixel

Jehudiel – żurek z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
108 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżki

10 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby, namocz i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Pokrój w paski.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Seler i pietruszkę ugotuj na wywarze z wody i kostki Knorr. Zmiksuj blenderem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj kefir i grzyby. Rozetrzyj czosnek z solą i dodaj do zupy razem z żurem.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Olej rozetrzyj z mąką, rozprowadź śmietaną. Dodaj do żurku, zagotuj. Dopraw do smaku.

Jehudiel – żurek z ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jehudiel – żurek z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jehudiel – żurek z ziemniakamiJehudiel – żurek z ziemniakami

Metod przygotowania i podawaniu świątecznego żurku jest tyle, ile gospodyń. Pod nazwa Jehrudel kryje się natomiast kresowa wersja tej zupy – gdzie zakwas żuru wlewa się na kefir lub serwatkę i dodaje suszone grzyby. Będziesz zaskoczona jak szybka w przygotowaniu i smaczna zupa daje się wyczarować z tych niepozornych składników. Żurek podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Zakwas na żur najlepiej zrobić samodzielnie, zalewając ciepłą wodą w słoiku porcję mąki żytniej razowej z czosnkiem, liściem i zielem angielskim. Tak przygotowany zakwas powinien stać w ciepłym miejscu przez około 3 tygodnie, by powoli nabierał smaku. Na koniec ciekawostka: sam Jerhudiel, któremu zupa zawdzięcza swoją nazwę to jeden z siedmiu archaniołów w tradycji cerkwi prawosławnej i patron piątku.