Żurek z wędzonką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

650 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z wędzonką
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonką i boczkiemŻurek z wędzonką i boczkiem

Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami. Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska wyrazisty, mięsny posmak. Dodatek majeranku i czosnku jeszcze bardziej go podkreśli i zintensyfikuje. Potrawa będzie doskonale komponować się także z wędzoną kiełbasą lub pulpetami z mięsa mielonego. Dobrym uzupełnieniem będą jednocześnie ziemniaki i jajka na twardo. Ugotuj je, pokrój na kawałki i dorzuć do zupy. Posyp ją na koniec posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub tymiankiem. Z delikatnie kwaśnym daniem dobrze będą współgrać też grzanki. Przygotuj je w piekarniku lub tosterze i pokrój w drobną kostkę. Sprawdzi się również świeże pieczywo. Żurek z wędzonką i boczkiem udekoruj łyżką śmietany. Masz chęć na kwaśną zupę z mięsnym dodatkiem? Skorzystaj z naszego przepisu.