
Składniki
10 dekagramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżka
650 mililitrów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

Krok 2
Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.

Krok 3
Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z wędzonką i boczkiem
Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami. Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska wyrazisty, mięsny posmak. Dodatek majeranku i czosnku jeszcze bardziej go podkreśli i zintensyfikuje. Potrawa będzie doskonale komponować się także z wędzoną kiełbasą lub pulpetami z mięsa mielonego. Dobrym uzupełnieniem będą jednocześnie ziemniaki i jajka na twardo. Ugotuj je, pokrój na kawałki i dorzuć do zupy. Posyp ją na koniec posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub tymiankiem. Z delikatnie kwaśnym daniem dobrze będą współgrać też grzanki. Przygotuj je w piekarniku lub tosterze i pokrój w drobną kostkę. Sprawdzi się również świeże pieczywo. Żurek z wędzonką i boczkiem udekoruj łyżką śmietany. Masz chęć na kwaśną zupę z mięsnym dodatkiem? Skorzystaj z naszego przepisu.