Żurek z wędzonką i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z wędzonką i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

559 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

650 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój boczek w kostkę, wrzuć do 650 mililitrów wrzącej wody i gotuj około 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 1

Krok 2

Rozrób Żurek Knorr w 100 ml zimnej wody, wlej do wrzątku z boczkiem.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 2

Krok 3

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy wraz z majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Żurek z wędzonką i boczkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z wędzonką i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z pulpetami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z wędzonką i boczkiemŻurek z wędzonką i boczkiem

Szybki sposób na jedną z najbardziej popularnych zup, czyli żurek z wędzonką i boczkiem. Wszyscy, którzy lubią charakterystyczny smak tej potrawy, wiedzą, że szczególnie dobrze komponuje się ona z wędzonymi dodatkami. Wywar do żurku przygotujesz na bazie boczku. Zagotuj go przez kilka minut w wodzie – w ten sposób zupa zyska wyrazisty, mięsny posmak. Dodatek majeranku i czosnku jeszcze bardziej go podkreśli i zintensyfikuje. Potrawa będzie doskonale komponować się także z wędzoną kiełbasą lub pulpetami z mięsa mielonego. Dobrym uzupełnieniem będą jednocześnie ziemniaki i jajka na twardo. Ugotuj je, pokrój na kawałki i dorzuć do zupy. Posyp ją na koniec posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub tymiankiem. Z delikatnie kwaśnym daniem dobrze będą współgrać też grzanki. Przygotuj je w piekarniku lub tosterze i pokrój w drobną kostkę. Sprawdzi się również świeże pieczywo. Żurek z wędzonką i boczkiem udekoruj łyżką śmietany. Masz chęć na kwaśną zupę z mięsnym dodatkiem? Skorzystaj z naszego przepisu.