Żurek staropolski z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

330 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

575 osób wydrukowało

Pobierz pdf

647 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 2

Krok 3

Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 5

Krok 6

Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Mariusz

    Mariusz , 06.04.2017

    Nie chcę nikogo urazić. Ale naprawdę można traktować poważnie gotowanie zupy z niemieckiego papierka, do tego nazwaną staropolską?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Płaza

    Anna Płaza, 22.03.2016

    I tu się z panią zgadzam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny, 22.03.2016

    Jak można się zachwycać zupa z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Wiśniewska

    Alicja Wiśniewska, 13.03.2016

    Dokladnie Staropolski-zawsze na Wielkanoc gotuje z zakwasu-z grzybkami,koniecznie borowiki i z wedzonym zasmazonym boczkiem i kielbasą mysliwska-palce lizac!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzegorz Nowak

    Dorota Grzegorz Nowak, 12.03.2016

    jaki on staropolski jak z torebki knora

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolski z grzybamiŻurek staropolski z grzybami

Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkowi suszonych borowików i wędzonego boczku. Przygotowywany jest na bazie bulionu z warzyw, mięsa rosołowego, wędzonki oraz dużej ilości przypraw. Do gotowego wywaru dodaj podsmażony boczek wraz z namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Wodę, w której się moczyły, wlej do zupy, żeby nadać jej jeszcze mocniejszego, grzybowego posmaku. Na tak przygotowanym wywarze przygotuj żurek. Dodaj do niego trochę śmietany, by zagęścić całość i podkreślić lekko kwaśny smak zupy. Pod koniec gotowania zetrzyj do żurku świeży chrzan, który nada mu ostrości. Jeśli nie masz dostępu do świeżego, nadawać się będzie także ten ze słoika. Żurek staropolski z grzybami dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami podawanymi osobno w mundurkach. Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy, lub posypać je po prostu koperkiem. Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.