PRZEPISY.PL
Żurek staropolski z grzybami - autor: przepisy.pl

Żurek staropolski z grzybami

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
55
osób dodało do Mniamlisty
55
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • wędzony boczek300 g
  • mięso z rosołu0.5 kg
  • Żurek Knorr
    1 opak
  • marchewka1 szt
  • por0.5 szt
  • seler0.5 szt
  • średnia cebula2 szt
  • suszone borowiki100 g
  • ugotowane ziemniaki
  • kminek0.5 łyżeczki
  • liść laurowy1 szt
  • ziele angielskie4 szt
  • pieprz
  • majeranek
  • ząbek czosnku3 szt
  • świeżo starty chrzan2 łyżki
  • śmietana 18%0.5 szklanki
  • olej do smażenia1 szt
  • woda2 l
Żurek staropolski z grzybami – krok 1

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.
Żurek staropolski z grzybami – krok 2

Krok 2

Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.
Żurek staropolski z grzybami – krok 3

Krok 3

Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.
Żurek staropolski z grzybami – krok 4

Krok 4

Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.
Żurek staropolski z grzybami – krok 5

Krok 5

Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.
Żurek staropolski z grzybami – krok 6

Krok 6

Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Więcej przepisów z tym produktem

Żurek KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

200
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
102
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
64
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
44
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe