
Składniki
300 gramów
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
4 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 sztuka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.

Krok 2
Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.

Krok 3
Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

Krok 4
Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.

Krok 5
Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.

Krok 6
Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek staropolski z grzybami
Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkowi suszonych borowików i wędzonego boczku. Kulinarne mody przychodzą i odchodzą, ale żurek z grzybami suszonymi to klasyka, która nie starzeje się nigdy. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Dla kogo? Aromatyczny żurek z grzybami to królewska uczta dla podniebienia. Przygotowywany jest na bazie bulionu z warzyw, mięsa rosołowego, wędzonki oraz dużej ilości przypraw. Do gotowego wywaru na żurek staropolski dodaj podsmażony boczek wraz z namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Wodę, w której się moczyły, wlej do zupy, żeby nadać jej jeszcze mocniejszego, grzybowego posmaku. Na tak przygotowanym wywarze przyrządź żurek. Dodaj do niego trochę śmietany, by zagęścić całość i podkreślić lekko kwaśny smak zupy. Przepis na żurek staropolski z grzybami zachwyci każdego fana konkretnych zup.
Na jaką okazję? Takim daniem należy rozpoczynać świąteczny obiad. Przepis na żurek z suszonymi grzybami to niezawodny sposób, by uświetnić ważną uroczystość i spotkanie przy stole w gronie najbliższych.
Czy wiesz, że? Spotkasz go także pod nazwą żurek śląski z grzybami, lecz nie wpłynie to w żadnym stopniu na jego wyśmienity smak. Każdy składnik jest ważny. Pod koniec gotowania zetrzyj do żurku z grzybami świeży chrzan, który nada mu ostrości. Jeśli nie masz dostępu do świeżego, nadawać się będzie także ten ze słoika.
Dla urozmaicenia: Żurek staropolski z grzybami dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami podawanymi osobno w mundurkach. Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy lub posypać je po prostu koperkiem.