Żurek z grzybami suszonymi - przepis wielkanocny | Przepisy.pl pixel

Żurek staropolski z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

344 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

658 osób wydrukowało

Pobierz pdf

780 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 2

Krok 3

Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 5

Krok 6

Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • f6ebeddf69768d741ff3f057448bed d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

    f6ebeddf69768d741ff3f057448bed d41d8cd98f00b204e9800998ecf842 , 20.07.2023

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz

    Mariusz , 06.04.2017

    Nie chcę nikogo urazić. Ale naprawdę można traktować poważnie gotowanie zupy z niemieckiego papierka, do tego nazwaną staropolską?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Płaza

    Anna Płaza , 22.03.2016

    I tu się z panią zgadzam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny , 22.03.2016

    Jak można się zachwycać zupa z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Wiśniewska

    Alicja Wiśniewska , 13.03.2016

    Dokladnie Staropolski-zawsze na Wielkanoc gotuje z zakwasu-z grzybkami,koniecznie borowiki i z wedzonym zasmazonym boczkiem i kielbasą mysliwska-palce lizac!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzegorz Nowak

    Dorota Grzegorz Nowak , 12.03.2016

    jaki on staropolski jak z torebki knora

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolski z grzybamiŻurek staropolski z grzybami

Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkowi suszonych borowików i wędzonego boczku. Kulinarne mody przychodzą i odchodzą, ale żurek z grzybami suszonymi to klasyka, która nie starzeje się nigdy. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Dla kogo? Aromatyczny żurek z grzybami to królewska uczta dla podniebienia. Przygotowywany jest na bazie bulionu z warzyw, mięsa rosołowego, wędzonki oraz dużej ilości przypraw. Do gotowego wywaru na żurek staropolski dodaj podsmażony boczek wraz z namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Wodę, w której się moczyły, wlej do zupy, żeby nadać jej jeszcze mocniejszego, grzybowego posmaku. Na tak przygotowanym wywarze przyrządź żurek. Dodaj do niego trochę śmietany, by zagęścić całość i podkreślić lekko kwaśny smak zupy. Przepis na żurek staropolski z grzybami zachwyci każdego fana konkretnych zup.

Na jaką okazję? Takim daniem należy rozpoczynać świąteczny obiad. Przepis na żurek z suszonymi grzybami to niezawodny sposób, by uświetnić ważną uroczystość i spotkanie przy stole w gronie najbliższych.

Czy wiesz, że? Spotkasz go także pod nazwą żurek śląski z grzybami, lecz nie wpłynie to w żadnym stopniu na jego wyśmienity smak. Każdy składnik jest ważny. Pod koniec gotowania zetrzyj do żurku z grzybami świeży chrzan, który nada mu ostrości. Jeśli nie masz dostępu do świeżego, nadawać się będzie także ten ze słoika.

Dla urozmaicenia: Żurek staropolski z grzybami dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami podawanymi osobno w mundurkach. Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy lub posypać je po prostu koperkiem.