Żurek z grzybami suszonymi - przepis wielkanocny | Przepisy.pl pixel

Żurek staropolski z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
343 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

807 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody, gdy woda się zagotuje, zbierz powstałą szumowinę.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie przecedź wywar, warzywa usuń.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 2

Krok 3

Namocz grzyby we wrzątku przez około 20 minut, po czym pokrój w cienkie paski i dodaj do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 3

Krok 4

Pokrój boczek i przesmaż z cebulą, następnie włóż do wywaru.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Żurek Knorr ze śmietaną i odrobiną wody. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 5

Krok 6

Na koniec dopraw zupę do smaku pieprzem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem oraz dwiema łyżkami chrzanu. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Żurek staropolski z grzybami - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • f6ebeddf69768d741ff3f057448bed d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

    f6ebeddf69768d741ff3f057448bed d41d8cd98f00b204e9800998ecf842 , 20.07.2023

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz

    Mariusz , 06.04.2017

    Nie chcę nikogo urazić. Ale naprawdę można traktować poważnie gotowanie zupy z niemieckiego papierka, do tego nazwaną staropolską?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Płaza

    Anna Płaza , 22.03.2016

    I tu się z panią zgadzam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zimny

    Ewa Zimny , 22.03.2016

    Jak można się zachwycać zupa z proszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Wiśniewska

    Alicja Wiśniewska , 13.03.2016

    Dokladnie Staropolski-zawsze na Wielkanoc gotuje z zakwasu-z grzybkami,koniecznie borowiki i z wedzonym zasmazonym boczkiem i kielbasą mysliwska-palce lizac!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Grzegorz Nowak

    Dorota Grzegorz Nowak , 12.03.2016

    jaki on staropolski jak z torebki knora

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek staropolski z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek staropolski z grzybamiŻurek staropolski z grzybami

Żurek staropolski z grzybami to klasyka polskiej kuchni. Jest gęsty i aromatyczny dzięki dodatkowi suszonych borowików i wędzonego boczku. Kulinarne mody przychodzą i odchodzą, ale żurek z grzybami suszonymi to klasyka, która nie starzeje się nigdy. Zawsze smakuje tak samo dobrze! Przygotuj żurek staropolski według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest smaczny.

Dla kogo? Aromatyczny żurek z grzybami to królewska uczta dla podniebienia. Przygotowywany jest na bazie bulionu z warzyw, mięsa rosołowego, wędzonki oraz dużej ilości przypraw. Do gotowego wywaru na żurek staropolski dodaj podsmażony boczek wraz z namoczonymi wcześniej suszonymi grzybami. Wodę, w której się moczyły, wlej do zupy, żeby nadać jej jeszcze mocniejszego, grzybowego posmaku. Na tak przygotowanym wywarze przyrządź żurek. Dodaj do niego trochę śmietany, by zagęścić całość i podkreślić lekko kwaśny smak zupy. Przepis na żurek staropolski z grzybami zachwyci każdego fana konkretnych zup.

Na jaką okazję? Takim daniem należy rozpoczynać świąteczny obiad. Przepis na żurek z suszonymi grzybami to niezawodny sposób, by uświetnić ważną uroczystość i spotkanie przy stole w gronie najbliższych.

Czy wiesz, że? Spotkasz go także pod nazwą żurek śląski z grzybami, lecz nie wpłynie to w żadnym stopniu na jego wyśmienity smak. Każdy składnik jest ważny. Pod koniec gotowania zetrzyj do żurku z grzybami świeży chrzan, który nada mu ostrości. Jeśli nie masz dostępu do świeżego, nadawać się będzie także ten ze słoika.

Dla urozmaicenia: Żurek staropolski z grzybami dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami podawanymi osobno w mundurkach. Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy lub posypać je po prostu koperkiem.