Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

712 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kiełbasę, ziemniaki i cebulę w plasterki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Podsmaż na gorącym oleju ziemniaki na złoty kolor, odłóż na bok. Podsmaż kiełbasę i cebulę.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Rozłóż dodatki na talerze, zalej gotowym żurkiem i posyp natką pietruszki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Justyna Siwek

    Justyna Siwek

    ciekawe ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska

    I cebulka na rumiano , a także bukiet sałatek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak

    Ja podaję Żurek z kiełbasą i ziemniakami oczywiście kiełbasa i ziemniaki podsmażane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Madej

    Agnieszka Madej

    Jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasąŻurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli podasz je w wersji podsmażonej. Lubisz charakterystyczny smak wspomnianej zupy i chcesz spróbować jej w nieco innej odsłonie? W takim razie podsmaż na patelni najpierw pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie cebulę oraz kiełbasę. Tak przyrządzone warzywa i mięso zalej na głębokim talerzu gorącą zupą i podawaj od razu. Potrawę udekoruj łyżką gęstej kwaśnej śmietany i kilkoma listkami rukoli. Zamiast niej sprawdzi się też natka pietruszki lub świeży tymianek. Posyp nimi żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą. Danie zyska w ten sposób delikatny ziołowy posmak. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, dosyp do smażonych składników przyprawy. Pasować będą: tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek będzie wyśmienicie współgrał także z pieczywem. Przygotuj go w tej wersji i przekonaj się, jak dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy, Zapoznaj się z naszym przepisem.