Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
772 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kiełbasę, ziemniaki i cebulę w plasterki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Podsmaż na gorącym oleju ziemniaki na złoty kolor, odłóż na bok. Podsmaż kiełbasę i cebulę.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Rozłóż dodatki na talerze, zalej gotowym żurkiem i posyp natką pietruszki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Justyna Siwek

    Justyna Siwek , 06.02.2020

    ciekawe ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska , 18.11.2016

    I cebulka na rumiano , a także bukiet sałatek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 18.11.2016

    Ja podaję Żurek z kiełbasą i ziemniakami oczywiście kiełbasa i ziemniaki podsmażane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Madej

    Agnieszka Madej , 13.03.2016

    Jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasąŻurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli podasz je w wersji podsmażonej. Lubisz charakterystyczny smak wspomnianej zupy i chcesz spróbować jej w nieco innej odsłonie? W takim razie podsmaż na patelni najpierw pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie cebulę oraz kiełbasę. Tak przyrządzone warzywa i mięso zalej na głębokim talerzu gorącą zupą i podawaj od razu. Potrawę udekoruj łyżką gęstej kwaśnej śmietany i kilkoma listkami rukoli. Zamiast niej sprawdzi się też natka pietruszki lub świeży tymianek. Posyp nimi żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą. Danie zyska w ten sposób delikatny ziołowy posmak. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, dosyp do smażonych składników przyprawy. Pasować będą: tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek będzie wyśmienicie współgrał także z pieczywem. Przygotuj go w tej wersji i przekonaj się, jak dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy, Zapoznaj się z naszym przepisem.