Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
773 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kiełbasę, ziemniaki i cebulę w plasterki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Podsmaż na gorącym oleju ziemniaki na złoty kolor, odłóż na bok. Podsmaż kiełbasę i cebulę.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Rozłóż dodatki na talerze, zalej gotowym żurkiem i posyp natką pietruszki.

Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • Justyna Siwek

    Justyna Siwek , 06.02.2020

    ciekawe ciekawe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Galczewska

    Anna Galczewska , 18.11.2016

    I cebulka na rumiano , a także bukiet sałatek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 18.11.2016

    Ja podaję Żurek z kiełbasą i ziemniakami oczywiście kiełbasa i ziemniaki podsmażane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Madej

    Agnieszka Madej , 13.03.2016

    Jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasąŻurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą

Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli podasz je w wersji podsmażonej. Lubisz charakterystyczny smak wspomnianej zupy i chcesz spróbować jej w nieco innej odsłonie? W takim razie podsmaż na patelni najpierw pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie cebulę oraz kiełbasę. Tak przyrządzone warzywa i mięso zalej na głębokim talerzu gorącą zupą i podawaj od razu. Potrawę udekoruj łyżką gęstej kwaśnej śmietany i kilkoma listkami rukoli. Zamiast niej sprawdzi się też natka pietruszki lub świeży tymianek. Posyp nimi żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą. Danie zyska w ten sposób delikatny ziołowy posmak. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, dosyp do smażonych składników przyprawy. Pasować będą: tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek będzie wyśmienicie współgrał także z pieczywem. Przygotuj go w tej wersji i przekonaj się, jak dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy, Zapoznaj się z naszym przepisem.