Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
łatwe
269 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój kiełbasę, ziemniaki i cebulę w plasterki.

Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3
Podsmaż na gorącym oleju ziemniaki na złoty kolor, odłóż na bok. Podsmaż kiełbasę i cebulę.

Krok 4
Rozłóż dodatki na talerze, zalej gotowym żurkiem i posyp natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą
Obok wędzonych mięs ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do żurku. Zwłaszcza jeśli podasz je w wersji podsmażonej. Lubisz charakterystyczny smak wspomnianej zupy i chcesz spróbować jej w nieco innej odsłonie? W takim razie podsmaż na patelni najpierw pokrojone w plastry ziemniaki, a następnie cebulę oraz kiełbasę. Tak przyrządzone warzywa i mięso zalej na głębokim talerzu gorącą zupą i podawaj od razu. Potrawę udekoruj łyżką gęstej kwaśnej śmietany i kilkoma listkami rukoli. Zamiast niej sprawdzi się też natka pietruszki lub świeży tymianek. Posyp nimi żurek ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą. Danie zyska w ten sposób delikatny ziołowy posmak. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, dosyp do smażonych składników przyprawy. Pasować będą: tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Żurek będzie wyśmienicie współgrał także z pieczywem. Przygotuj go w tej wersji i przekonaj się, jak dodatki mogą zmienić smak popularnej zupy, Zapoznaj się z naszym przepisem.