Żurek z białą kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z białą kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

379 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz i pokrój w nieduże kawałki. Zalej 2 litrami wody, dodaj białą kiełbasę, liść oraz ziele i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar odcedź, kiełbasę zachowaj i pokrój w grube krążki.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Zawartość obu opakowań Knorr wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i połącz w garnku z ugotowanym wywarem. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5-8 minut.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę oraz otarty w dłoniach majeranek. Zupę możesz podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Anna Mackowiak

    Anna Mackowiak , 14.10.2020

    Pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Dla urozmaicenia można dodać jeszcze kiełbasę polską lub śląską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z kiełbasą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z białą kiełbasąŻurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w przyprawy o mocnym smaku takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Do żurku idealnie nada się także suszony majeranek, który ma intensywny, ziołowy zapach. To danie nie możne się obyć także bez białej kiełbasy, która smakuje wyśmienicie z gorącym żurkiem. Do tego zestawu można również dodać ziemniaki i wkroić jajko ugotowane na twardo, bądź podawać zupę z chlebem. Do talerza żurku dodaj jedną łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Udanego gotowania!