Żurek z białą kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

354 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

222 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz i pokrój w nieduże kawałki. Zalej 2 litrami wody, dodaj białą kiełbasę, liść oraz ziele i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar odcedź, kiełbasę zachowaj i pokrój w grube krążki.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Zawartość obu opakowań Knorr wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i połącz w garnku z ugotowanym wywarem. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5-8 minut.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę oraz otarty w dłoniach majeranek. Zupę możesz podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 22.03.2020

    TAK. Dla urozmaicenia można dodać jeszcze kiełbasę polską lub śląską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z białą kiełbasąŻurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w przyprawy o mocnym smaku takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Do żurku idealnie nada się także suszony majeranek, który ma intensywny, ziołowy zapach. To danie nie możne się obyć także bez białej kiełbasy, która smakuje wyśmienicie z gorącym żurkiem. Do tego zestawu można również dodać ziemniaki i wkroić jajko ugotowane na twardo, bądź podawać zupę z chlebem. Do talerza żurku dodaj jedną łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Udanego gotowania!