Żurek z białą kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żurek z białą kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

2 ziarna

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz i pokrój w nieduże kawałki. Zalej 2 litrami wody, dodaj białą kiełbasę, liść oraz ziele i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar odcedź, kiełbasę zachowaj i pokrój w grube krążki.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Zawartość obu opakowań Knorr wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i połącz w garnku z ugotowanym wywarem. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5-8 minut.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę oraz otarty w dłoniach majeranek. Zupę możesz podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek z białą kiełbasą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Dla urozmaicenia można dodać jeszcze kiełbasę polską lub śląską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z białą kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Żurek z grzybami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z białą kiełbasąŻurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w przyprawy o mocnym smaku takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Do żurku idealnie nada się także suszony majeranek, który ma intensywny, ziołowy zapach. To danie nie możne się obyć także bez białej kiełbasy, która smakuje wyśmienicie z gorącym żurkiem. Do tego zestawu można również dodać ziemniaki i wkroić jajko ugotowane na twardo, bądź podawać zupę z chlebem. Do talerza żurku dodaj jedną łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Udanego gotowania!