
Składniki
4 sztuki
2 opakowania
1 pęczek
1 łyżka
2 sztuki
2 ziarna
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę obierz i pokrój w nieduże kawałki. Zalej 2 litrami wody, dodaj białą kiełbasę, liść oraz ziele i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Po tym czasie wywar odcedź, kiełbasę zachowaj i pokrój w grube krążki.

Krok 2
Zawartość obu opakowań Knorr wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i połącz w garnku z ugotowanym wywarem. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze 5-8 minut.

Krok 3
Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę oraz otarty w dłoniach majeranek. Zupę możesz podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem, króluje na polskich stołach nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek. Ta aromatyczna zupa, jedzona w Polsce od wielu pokoleń, jest bogata w przyprawy o mocnym smaku takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Do żurku idealnie nada się także suszony majeranek, który ma intensywny, ziołowy zapach. To danie nie możne się obyć także bez białej kiełbasy, która smakuje wyśmienicie z gorącym żurkiem. Do tego zestawu można również dodać ziemniaki i wkroić jajko ugotowane na twardo, bądź podawać zupę z chlebem. Do talerza żurku dodaj jedną łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, aby złagodzić kwaśny smak zupy. Udanego gotowania!