Żurek na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

189 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 litry

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz i wraz z kośćmi lub wędzonymi skórami umieść w garnku. Całość zalej 2 litrami wody, dodaj liść oraz ziele i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie wywar odcedź.

Żurek na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Zawartość obu opakowań Knorr rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Do odcedzonego wywaru wlej przygotowany żurek Knorr, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 10 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Pod koniec dodaj otarty w dłoniach majeranek i dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.

Żurek na wędzonce - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek na wędzonceŻurek na wędzonce

W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi! Zupa gotowana na wywarze z mięsa jest pyszna i aromatyczna. Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Do tego wystarczy dodać pęczek włoszczyzny, zioła i przyprawy. Wywar gotuj przez 20-30 minut. Zupę Knorr wystarczy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, po czym wlać do wywaru i zagotować. Zupa powinna gotować się jeszcze 10 minut. Przed podaniem do żurku dodaj do niego ulubione dodatki w postaci jajka na twardo, ziemniaków, białej kiełbasy czy kawałków mięsa z wędzonych żeberek. Zupa najlepiej smakuje podawana z chlebem i kleksem kwaśnej śmietany.