Żurek na wędzonce - przepis na kościach i boczku | Przepisy.pl pixel

Żurek na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

355 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 opakowania

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

1 łyżka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa do żurku na wędzonce obierz i wraz z kośćmi lub wędzonymi skórami umieść w garnku. Całość zalej 2 litrami wody, dodaj liść oraz ziele i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie wywar odcedź.

Żurek na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Zawartość obu opakowań Knorr rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Do odcedzonego wywaru wlej przygotowany żurek Knorr, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 10 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Pod koniec dodaj otarty w dłoniach majeranek i dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne. Podawaj żurek na wędzonce z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.

Żurek na wędzonce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby żurek na wędzonce był bardziej kremowy, dodaj odrobinę śmietany na końcu gotowania, mieszając dokładnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek na wędzonceŻurek na wędzonce

Żurek na wędzonce to danie, które od lat cieszy nasze podniebienia! W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi!

Dla kogo?

Wszyscy fani wyrazistych i intensywnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji, ponieważ żurek na kościach wędzonych jest pełen smaku i aromatu. A to wszystko dzięki idealnej kompozycji składników, którą dla Was przygotowaliśmy. Zobaczcie, jak dobrze smakuje żurek i wypróbujcie przepis na wędzonce.

Na jaką okazję?

Święta spędzone w gronie rodziny to idealna okazja do tego, by żurek na kościach wędzonych i boczku zawitał w Waszym menu. Żur na wędzonce sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Pycha!

Czy wiesz, że?

Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Do tego wystarczy dodać pęczek włoszczyzny, zioła i przyprawy. Wywar gotuj przez 20-30 minut. Zupę Knorr wystarczy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, po czym wlać do wywaru i zagotować. Zupa powinna gotować się jeszcze 10 minut.

Dla urozmaicenia:

Przed podaniem żurku dodajcie do niego ulubione dodatki w postaci jajka na twardo, ziemniaków, białej kiełbasy czy kawałków mięsa z wędzonych żeberek. Zupa najlepiej smakuje podawana z chlebem i kleksem kwaśnej śmietany. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na żurek na wędzonce, który dzięki użyciu specjalnych przypraw nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.

A jeśli jesteście fanami zup, warto zwrócić uwagę również na nasz przepis na włoską zupę minestrone!