
Składniki
2 sztuki
2 opakowania
1 pęczek
2 sztuki
2 ziarna
1 łyżka
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Warzywa do żurku na wędzonce obierz i wraz z kośćmi lub wędzonymi skórami umieść w garnku. Całość zalej 2 litrami wody, dodaj liść oraz ziele i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut.

Krok 2
Po tym czasie wywar odcedź.

Krok 3
Zawartość obu opakowań Knorr rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Do odcedzonego wywaru wlej przygotowany żurek Knorr, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 4
Pod koniec dodaj otarty w dłoniach majeranek i dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne. Podawaj żurek na wędzonce z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.


Dobra rada:
Aby żurek na wędzonce był bardziej kremowy, dodaj odrobinę śmietany na końcu gotowania, mieszając dokładnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Żurek na wędzonce Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek na wędzonce
Żurek na wędzonce to danie, które od lat cieszy nasze podniebienia! W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi!
Dla kogo?
Wszyscy fani wyrazistych i intensywnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji, ponieważ żurek na kościach wędzonych jest pełen smaku i aromatu. A to wszystko dzięki idealnej kompozycji składników, którą dla Was przygotowaliśmy. Zobaczcie, jak dobrze smakuje żurek i wypróbujcie przepis na wędzonce.
Na jaką okazję?
Święta spędzone w gronie rodziny to idealna okazja do tego, by żurek na kościach wędzonych i boczku zawitał w Waszym menu. Żur na wędzonce sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Pycha!
Czy wiesz, że?
Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Do tego wystarczy dodać pęczek włoszczyzny, zioła i przyprawy. Wywar gotuj przez 20-30 minut. Zupę Knorr wystarczy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, po czym wlać do wywaru i zagotować. Zupa powinna gotować się jeszcze 10 minut.
Dla urozmaicenia:
Przed podaniem żurku dodajcie do niego ulubione dodatki w postaci jajka na twardo, ziemniaków, białej kiełbasy czy kawałków mięsa z wędzonych żeberek. Zupa najlepiej smakuje podawana z chlebem i kleksem kwaśnej śmietany. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na żurek na wędzonce, który dzięki użyciu specjalnych przypraw nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.
A jeśli jesteście fanami zup, warto zwrócić uwagę również na nasz przepis na włoską zupę minestrone!