Żurek na wędzonce - przepis na kościach i boczku | Przepisy.pl pixel

Żurek na wędzonce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 opakowania

1 pęczek

2 sztuki

2 ziarna

1 łyżka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Warzywa do żurku na wędzonce obierz i wraz z kośćmi lub wędzonymi skórami umieść w garnku. Całość zalej 2 litrami wody, dodaj liść oraz ziele i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie wywar odcedź.

Żurek na wędzonce - Krok 2

Krok 3

Zawartość obu opakowań Knorr rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Do odcedzonego wywaru wlej przygotowany żurek Knorr, wymieszaj i zagotuj. Zupę gotuj jeszcze 10 minut.

Żurek na wędzonce - Krok 3

Krok 4

Pod koniec dodaj otarty w dłoniach majeranek i dopraw do smaku, jeśli uważasz to za konieczne. Podawaj żurek na wędzonce z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.

Żurek na wędzonce - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby żurek na wędzonce był bardziej kremowy, dodaj odrobinę śmietany na końcu gotowania, mieszając dokładnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek na wędzonce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek na wędzonceŻurek na wędzonce

Żurek na wędzonce to danie, które od lat cieszy nasze podniebienia! W polskiej kuchni ta zupa serwowana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasz przepis na żurek na wędzonce jest łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu, dlatego warto go wypróbować. Ta zupa, jak żadna inna, pobudza kubki smakowe i stawia na nogi!

Dla kogo?

Wszyscy fani wyrazistych i intensywnych potraw będą zadowoleni z naszej propozycji, ponieważ żurek na kościach wędzonych jest pełen smaku i aromatu. A to wszystko dzięki idealnej kompozycji składników, którą dla Was przygotowaliśmy. Zobaczcie, jak dobrze smakuje żurek i wypróbujcie przepis na wędzonce.

Na jaką okazję?

Święta spędzone w gronie rodziny to idealna okazja do tego, by żurek na kościach wędzonych i boczku zawitał w Waszym menu. Żur na wędzonce sprawdzi się również jako codzienny obiad dla domowników. Pycha!

Czy wiesz, że?

Wędzone kości bądź skóra z wędzonego boczku idealnie nadają się na wywar. Do tego wystarczy dodać pęczek włoszczyzny, zioła i przyprawy. Wywar gotuj przez 20-30 minut. Zupę Knorr wystarczy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, po czym wlać do wywaru i zagotować. Zupa powinna gotować się jeszcze 10 minut.

Dla urozmaicenia:

Przed podaniem żurku dodajcie do niego ulubione dodatki w postaci jajka na twardo, ziemniaków, białej kiełbasy czy kawałków mięsa z wędzonych żeberek. Zupa najlepiej smakuje podawana z chlebem i kleksem kwaśnej śmietany. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na żurek na wędzonce, który dzięki użyciu specjalnych przypraw nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku.

A jeśli jesteście fanami zup, warto zwrócić uwagę również na nasz przepis na włoską zupę minestrone!