
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki oraz marchewkę w plastry i ugotuj we wrzątku.
Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 3
Przypraw do smaku majerankiem.
Krok 4
Pokrój boczek i dodaj do żurku wraz z przygotowanymi ziemniakami oraz marchewką. Podgotuj całość jeszcze przez 10 minut.
Krok 5
Na koniec przypraw do smaku majerankiem i udekoruj cząstkami jajka oraz natką pietruszki (dzieci mogą ozdobić tę potrawę układając cząstki jajka np. na natce pietruszki).

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek Wielkanocny
Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zwłaszcza majeranek nadaje całości charakterystycznego smaku i wyrazistości. Żurek można zabielić śmietaną lub mlekiem. Ta charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej zupa dobrze smakuje też z wędzonym mięsem, np. boczkiem lub kiełbasą. Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami. Oczywiście wielkanocny żurek wyśmienicie smakuje również z kromką chrupiącego wiejskiego chleba. Już masz ochotę na tę popularną potrawę? Nie czekaj do Wielkanocy, by ją przyrządzić! Przygotuj żurek według naszego przepisu już teraz i ciesz się jego smakiem na co dzień!