
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki do żurku wielkanocnego. Pokrój ziemniaki oraz marchewkę w plastry i ugotuj we wrzątku.
Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 3
Przypraw żurek wielkanocny do smaku majerankiem.
Krok 4
Pokrój boczek i dodaj do żurku wraz z przygotowanymi ziemniakami oraz marchewką. Podgotuj całość jeszcze przez 10 minut.
Krok 5
Na koniec przypraw do smaku majerankiem i udekoruj cząstkami jajka oraz natką pietruszki (dzieci mogą ozdobić tę potrawę układając cząstki jajka np. na natce pietruszki).

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek Wielkanocny
Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zwłaszcza majeranek nadaje całości charakterystycznego smaku i wyrazistości. Żurek można zabielić śmietaną lub mlekiem. Ta charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej zupa dobrze smakuje też z wędzonym mięsem, np. boczkiem lub kiełbasą. Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami.
Dla kogo?
Żurek na Wielkanoc to idealna propozycja, jeśli chcesz cieszyć się tradycyjnym smakiem polskiej kuchni. Przygotuj ten przepis na żurek wielkanocny, aby zadowolić zarówno miłośników klasycznych potraw, jak i tych, którzy chcą wprowadzić miłą atmosferę na swój świąteczny stół.
Na jaką okazję?
Żurek wielkanocny jest niezastąpioną potrawą na świątecznym stole. Podaj go w miseczkach z chleba lub klasycznie na talerzach, doskonale wpisuje się w wielkanocny obiad w gronie bliskich.
Czy wiesz, że?
Żurek ma swoje korzenie w polskiej tradycji, ale każdy region przygotowuje go nieco inaczej. W niektórych domach dodaje się do niego wędzony boczek, w innych kiełbasę białą, a czasem obie te wersje łączy się w jednym daniu. Ten przepis na żurek wielkanocny pozwala na modyfikacje zgodnie z Twoimi preferencjami!
Dla urozmaicenia:
Aby urozmaicić żurek wielkanocny, dodaj do niego gotowane jajka w różnych formach – na przykład przekrojone na pół lub w plasterkach. Warto także eksperymentować z dodatkami, jak chrzan lub majeranek, które nadadzą zupie wyjątkowego aromatu i charakteru. Jako dodatek do zupy możesz przygotować grzanki z serem!
A jeśli mowa o daniach na Wielkanoc, nie może zabraknąć sałatki jarzynowej! Skorzystaj z naszego przepisu.