Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój ziemniaki oraz marchewkę w plastry i ugotuj we wrzątku.
Krok 2
Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 3
Przypraw do smaku majerankiem.
Krok 4
Pokrój boczek i dodaj do żurku wraz z przygotowanymi ziemniakami oraz marchewką. Podgotuj całość jeszcze przez 10 minut.
Krok 5
Na koniec przypraw do smaku majerankiem i udekoruj cząstkami jajka oraz natką pietruszki (dzieci mogą ozdobić tę potrawę układając cząstki jajka np. na natce pietruszki).
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek Wielkanocny
Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zwłaszcza majeranek nadaje całości charakterystycznego smaku i wyrazistości. Żurek można zabielić śmietaną lub mlekiem. Ta charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej zupa dobrze smakuje też z wędzonym mięsem, np. boczkiem lub kiełbasą. Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami. Oczywiście wielkanocny żurek wyśmienicie smakuje również z kromką chrupiącego wiejskiego chleba. Już masz ochotę na tę popularną potrawę? Nie czekaj do Wielkanocy, by ją przyrządzić! Przygotuj żurek według naszego przepisu już teraz i ciesz się jego smakiem na co dzień!