Żurek wielkanocny – przepis prosty: sprawdzony | Przepisy.pl pixel

Żurek Wielkanocny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

192 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki oraz marchewkę w plastry i ugotuj we wrzątku.

Krok 2

Przygotuj Żurek Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Przypraw do smaku majerankiem.

Krok 4

Pokrój boczek i dodaj do żurku wraz z przygotowanymi ziemniakami oraz marchewką. Podgotuj całość jeszcze przez 10 minut.

Krok 5

Na koniec przypraw do smaku majerankiem i udekoruj cząstkami jajka oraz natką pietruszki (dzieci mogą ozdobić tę potrawę układając cząstki jajka np. na natce pietruszki).

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek WielkanocnyŻurek Wielkanocny

Żurek to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. Dobrze doprawiony, aromatyczny, gorący, delikatnie kwaśny i dość ostry świetnie smakuje z dodatkami mięsnymi i oczywiście gotowanym jajkiem, które idealnie łagodzi jego pikantność. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy. Zwłaszcza majeranek nadaje całości charakterystycznego smaku i wyrazistości. Żurek można zabielić śmietaną lub mlekiem. Ta charakterystyczna dla kuchni słowiańskiej zupa dobrze smakuje też z wędzonym mięsem, np. boczkiem lub kiełbasą. Niektórzy lubią dodawać do niej jednocześnie suszone grzyby. Każdy ma swoją ulubioną wersję żurku, który można posypać świeżą natką pietruszki albo podać z pokrojonymi w kostkę, drobnymi grzankami. Oczywiście wielkanocny żurek wyśmienicie smakuje również z kromką chrupiącego wiejskiego chleba. Już masz ochotę na tę popularną potrawę? Nie czekaj do Wielkanocy, by ją przyrządzić! Przygotuj żurek według naszego przepisu już teraz i ciesz się jego smakiem na co dzień!