Wielkanocny żurek z boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wielkanocny żurek z boczniakami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

3.5 szklanki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.

Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.

Krok 3

Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek śląski ekspresowy oraz chrzan i przesmażoną cebulkę.

Krok 4

Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej