Wielkanocny żurek z boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocny żurek z boczniakami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

3.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.

Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.

Krok 3

Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek śląski ekspresowy oraz chrzan i przesmażoną cebulkę.

Krok 4

Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej