Wielkanocny żurek z boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocny żurek z boczniakami

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

3.5 szklanki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.

Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.

Krok 3

Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek śląski ekspresowy oraz chrzan i przesmażoną cebulkę.

Krok 4

Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny żurek z boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej