
Składniki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
3.5 szklanki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
3 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.
Krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.
Krok 3
Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek śląski ekspresowy oraz chrzan i przesmażoną cebulkę.
Krok 4
Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































