Składniki
2 sztuki
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
3.5 szklanki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy w średnią kostkę, Gotujemy w trzech szklankach wody. Po 5 minutach dodajemy oczyszczone i pokrojone w cienkie paski boczniaki.
Krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rozgrzanej margarynie.
Krok 3
Gdy ziemniaki i boczniaki będą miękkie, dodajemy rozprowadzony w pozostałej szklance wody żurek śląski ekspresowy oraz chrzan i przesmażoną cebulkę.
Krok 4
Doprawiamy do smaku majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 5
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej