PRZEPISY.PL
Żurek śląski - autor: przepisy.pl

Żurek śląski

  • 60
  • 8
  • Łatwe
  • 0
204
osoby dodały do Mniamlisty
204
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • por1 szt
  • ugotowane ziemniaki
  • chrzan ze słoika2 łyżki
  • ząbek czosnku3 szt
  • liść laurowy1 szt
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
  • woda2 l
Żurek śląski – krok 1

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody. Gdy woda się zagotuje - zbierz szumowinę.
Żurek śląski – krok 2

Krok 2

Dodaj przyprawy i kostki Bulionu na wędzonym boczku Knorr. Gotuj wywar przez około godzinę - po tym czasie przecedź go i usuń warzywa.
Żurek śląski – krok 3

Krok 3

Boczek drobno pokrój, podsmaż wraz z cebulą i pieczarkami (suszone grzyby namocz uprzednio we wrzątku, pokrój i podsmaż z boczkiem), po czym włóż z powrotem do wywaru.
Żurek śląski – krok 4

Krok 4

Rozrób w oddzielnym naczyniu Żurek Knorr i połącz go z wywarem. Dopraw do smaku dwiema łyżkami chrzanu, pieprzem i odrobiną soli.
Żurek śląski – krok 5

Krok 5

Gotowy żurek podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion na wędzonym boczku KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

581
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
111
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
258
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Średnie
206
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe