Żurek śląski - przepis z ziemniakami i kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Żurek śląski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody. Gdy woda się zagotuje - zbierz szumowinę.

Żurek śląski - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj wywar przez około godzinę - po tym czasie przecedź go i usuń warzywa.

Żurek śląski - Krok 2

Krok 3

Boczek drobno pokrój, podsmaż z cebulą i pieczarkami (suszone grzyby namocz uprzednio we wrzątku, pokrój i podsmaż z boczkiem), po czym włóż z powrotem do wywaru.

Żurek śląski - Krok 3

Krok 4

Rozrób w oddzielnym naczyniu Żurek Knorr i połącz go z wywarem. Dopraw do smaku dwiema łyżkami chrzanu, pieprzem i odrobiną soli. Gotowy żurek podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Żurek śląski - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Mariusz Cyman

    Mariusz Cyman , 02.07.2016

    kolejny zurek z torebki, tragedia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Flondro

    Stefan Flondro , 16.03.2016

    bo ze śląska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Zalewska

    Alicja Zalewska , 16.03.2016

    a czemu nie polski?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek śląskiŻurek śląski

Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Sięgnij np. po drób, który pozostał Ci z rosołu. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich świeżą włoszczyznę. Podczas gotowania warto je jednak lekko podsmażyć na patelni z cebulą, pieczarkami lub suszonymi grzybami. Zyskają dzięki temu dodatkowy, ciekawy posmak. Do takiego wywaru należy dodać odpowiedni zakwas z razowej mąki żytniej – możesz skorzystać z gotowych propozycji sklepowych. Ponieważ żurek powinien mieć intensywny smak, dopraw go kilkoma łyżkami chrzanu oraz pieprzem. Zupę koniecznie podawaj na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Będzie świetnie smakować ze świeżym pieczywem lub oddzielnie podanymi ziemniakami. Dekoracyjnie oprósz ją drobno posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego!