Żurek śląski - przepis z ziemniakami i kiełbasą | Przepisy.pl pixel

Żurek śląski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

670 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej mięso, warzywa oraz boczek 2 litrami wody. Gdy woda się zagotuje - zbierz szumowinę.

Żurek śląski - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawy i kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj wywar przez około godzinę - po tym czasie przecedź go i usuń warzywa.

Żurek śląski - Krok 2

Krok 3

Boczek drobno pokrój, podsmaż z cebulą i pieczarkami (suszone grzyby namocz uprzednio we wrzątku, pokrój i podsmaż z boczkiem), po czym włóż z powrotem do wywaru.

Żurek śląski - Krok 3

Krok 4

Rozrób w oddzielnym naczyniu Żurek Knorr i połącz go z wywarem. Dopraw do smaku dwiema łyżkami chrzanu, pieprzem i odrobiną soli. Gotowy żurek podawaj z białą kiełbasą i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Żurek śląski - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Mariusz Cyman

    Mariusz Cyman , 02.07.2016

    kolejny zurek z torebki, tragedia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Flondro

    Stefan Flondro , 16.03.2016

    bo ze śląska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Zalewska

    Alicja Zalewska , 16.03.2016

    a czemu nie polski?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek śląski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek śląskiŻurek śląski

Żurek śląski to smaczna zupa, którą dość łatwo przygotować. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Sięgnij np. po drób, który pozostał Ci z rosołu. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie. Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Wystarczy, że zalejesz je wodą i dodasz do nich świeżą włoszczyznę. Podczas gotowania warto je jednak lekko podsmażyć na patelni z cebulą, pieczarkami lub suszonymi grzybami. Zyskają dzięki temu dodatkowy, ciekawy posmak. Do takiego wywaru należy dodać odpowiedni zakwas z razowej mąki żytniej – możesz skorzystać z gotowych propozycji sklepowych. Ponieważ żurek powinien mieć intensywny smak, dopraw go kilkoma łyżkami chrzanu oraz pieprzem. Zupę koniecznie podawaj na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Będzie świetnie smakować ze świeżym pieczywem lub oddzielnie podanymi ziemniakami. Dekoracyjnie oprósz ją drobno posiekaną natką pietruszki. Życzymy smacznego!