
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
0.5 łyżki
1 łyżka
4 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę.

Krok 2
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kminek, suszone grzyby oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę.

Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie.

Krok 4
Żurek z wędzonką Knorr przesyp do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Następnie połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Krok 5
Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne, po czym podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Żurek na wędzonce Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek góralski
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Pyszny, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Dopraw go popularnymi przyprawami, takimi jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Sprawdzi się także dodatek kminku, który doskonale podkreśli smak wędzonki. Grzyby suszone najlepiej jest wcześniej namoczyć, a następnie wodę tę wykorzystać do doprawienia żurku. Po ugotowaniu dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw przez chwilę pod przykryciem. Chcesz wzbogacić smak potrawy? Dodaj kiełbasę, np. wędzoną lub białą. Świetnym sposobem na urozmaicenie żurku będzie również łyżka tartego chrzanu. Żurek góralski nadaje się doskonale do serwowania w miseczkach chlebowych – wydrąż, je, podpiecz i podawaj od razu po przelaniu do nich zupy. Jeśli serwujesz ją w talerzach, podaj z kromką chleba. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na żurek góralski i wypróbuj go przy najbliższej okazji.