
Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
0.5 łyżki
1 łyżka
4 ziarna
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę.

Krok 2
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kminek, suszone grzyby oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę.

Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie.

Krok 4
Żurek z wędzonką Knorr przesyp do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Następnie połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Krok 5
Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne, po czym podawaj z chlebem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Żurek na wędzonce Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek góralski
Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Pyszny, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Dopraw go popularnymi przyprawami, takimi jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Sprawdzi się także dodatek kminku, który doskonale podkreśli smak wędzonki. Grzyby suszone najlepiej jest wcześniej namoczyć, a następnie wodę tę wykorzystać do doprawienia żurku. Po ugotowaniu dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw przez chwilę pod przykryciem. Chcesz wzbogacić smak potrawy? Dodaj kiełbasę, np. wędzoną lub białą. Świetnym sposobem na urozmaicenie żurku będzie również łyżka tartego chrzanu. Żurek góralski nadaje się doskonale do serwowania w miseczkach chlebowych – wydrąż, je, podpiecz i podawaj od razu po przelaniu do nich zupy. Jeśli serwujesz ją w talerzach, podaj z kromką chleba. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na żurek góralski i wypróbuj go przy najbliższej okazji.