Żurek góralski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek góralski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

598 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

0.5 łyżki

1 łyżka

4 ziarna

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz powstałą pianę.

Żurek góralski - Krok 1

Krok 2

Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, kminek, suszone grzyby oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę.

Żurek góralski - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj je do wywaru i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie.

Żurek góralski - Krok 3

Krok 4

Żurek z wędzonką Knorr przesyp do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Następnie połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki.

Żurek góralski - Krok 4

Krok 5

Dopraw żurek do smaku pieprzem, majerankiem i odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne, po czym podawaj z chlebem.

Żurek góralski - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 01.06.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 01.06.2015

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek góralski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żurek z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek góralskiŻurek góralski

Wędzone żeberka, włoszczyzna, suszone borowiki i ziemniaki – poznaj przepis na żurek góralski. Pyszny, wyraźnie kwaskowaty i gęsty, serwowany z mięsem i dodatkami, może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. Dopraw go popularnymi przyprawami, takimi jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Sprawdzi się także dodatek kminku, który doskonale podkreśli smak wędzonki. Grzyby suszone najlepiej jest wcześniej namoczyć, a następnie wodę tę wykorzystać do doprawienia żurku. Po ugotowaniu dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw przez chwilę pod przykryciem. Chcesz wzbogacić smak potrawy? Dodaj kiełbasę, np. wędzoną lub białą. Świetnym sposobem na urozmaicenie żurku będzie również łyżka tartego chrzanu. Żurek góralski nadaje się doskonale do serwowania w miseczkach chlebowych – wydrąż, je, podpiecz i podawaj od razu po przelaniu do nich zupy. Jeśli serwujesz ją w talerzach, podaj z kromką chleba. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na żurek góralski i wypróbuj go przy najbliższej okazji.