Żur, czyli barszcz owsiany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur, czyli barszcz owsiany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1000 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 1

Krok 2

Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 2

Krok 3

Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 3

Krok 4

W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 4

Krok 5

Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 5

Krok 6

Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 6

Krok 7

Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 7

Krok 8

Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej