Żur, czyli barszcz owsiany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur, czyli barszcz owsiany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1000 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 1

Krok 2

Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 2

Krok 3

Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 3

Krok 4

W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 4

Krok 5

Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 5

Krok 6

Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 6

Krok 7

Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 7

Krok 8

Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej