
Składniki
1 sztuka
1000 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.
Krok 2
Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).
Krok 3
Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).
Krok 4
W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.
Krok 5
Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).
Krok 6
Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.
Krok 7
Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.
Krok 8
Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej