
Składniki
1 sztuka
1000 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.

Krok 2
Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).

Krok 3
Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).

Krok 4
W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.

Krok 5
Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).

Krok 6
Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.

Krok 7
Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.

Krok 8
Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej