Żur, czyli barszcz owsiany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur, czyli barszcz owsiany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1000 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Garnek do żuru (kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyparzony.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 1

Krok 2

Mąkę owsianą wsyp do garnka, wlej litr letniej wody przegotowanej, zamieszaj sterylizowaną łyżką i włóż rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego (najlepiej pieczonego na kwasie).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 2

Krok 3

Garnek przykryj płótnem, zabezpiecz i umieść go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C - ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłóż).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 3

Krok 4

W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 4

Krok 5

Żur do użytku przecedź, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 5

Krok 6

Na nowy barszcz użyj tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodaj 1/2 litra owsianej mąki i postępopuj jak wyżej.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 6

Krok 7

Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.

Żur, czyli barszcz owsiany - Krok 7

Krok 8

Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur, czyli barszcz owsiany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej