Składniki
4 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrałam ,opłukałam i pokroiłam kostkę, z marchewką zrobiłam to samo.
Krok 2
2 i pół litra wody wody zagotować dodając ziele, liście laurowe, pieprz i bulion 2 sztuki. Włożyć ziemniaki i marchew.
Krok 3
Kiedy ziemniaki i marchewka będzie miękka wlać rozrobiony żurek Knorr i zagotować :)
Krok 4
Gotujemy jajka i na każdy talerz kładziemy po dwie sztuki czyli 4 połówki i zalewamy żurkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek Wielkanocny
Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego menu bez gorącego żurku? Zrób go w nieco innej, bardziej pikantnej wersji z dodatkiem chrzanu. Tak przygotowana zupa będzie trochę ostrzejsza, ale na pewno równie smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom bardziej ognistych potraw, ale złagodzona śmietaną lub mlekiem, będzie też smakować osobom preferującym delikatniejsze dania. Żurek z marchewką i ziemniakami, podawany z gotowanym jajkiem, można także urozmaicić pokrojonym w kostkę chlebem wiejskim, kiełbasą lub boczkiem. Pasować też będzie dodatek suszonych grzybów. Możesz podać go swoim gościom w bardziej oryginalnej wersji, wykorzystując do tego ładnie prezentujące się na stole miseczki chlebowe. Tak przygotowany żurek zamieni się w potrawę, która nie tylko sprawdzi się podczas świątecznego obiadu, ale uświetni również inne uroczystości, dodając im wspaniałego smaku! Masz już pomysł, w jakiej wersji będzie występował wykonany przez Ciebie żurek? Nasz przepis pomoże Ci zadbać o jego perfekcyjny smak, reszta jest w Twoich rękach!