Żurek Wielkanocny z ziemniakami i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek Wielkanocny

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrałam ,opłukałam i pokroiłam kostkę, z marchewką zrobiłam to samo.

Krok 2

2 i pół litra wody wody zagotować dodając ziele, liście laurowe, pieprz i bulion 2 sztuki. Włożyć ziemniaki i marchew.

Krok 3

Kiedy ziemniaki i marchewka będzie miękka wlać rozrobiony żurek Knorr i zagotować :)

Krok 4

Gotujemy jajka i na każdy talerz kładziemy po dwie sztuki czyli 4 połówki i zalewamy żurkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek Wielkanocny Żurek Wielkanocny

Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego menu bez gorącego żurku? Zrób go w nieco innej, bardziej pikantnej wersji z dodatkiem chrzanu. Tak przygotowana zupa będzie trochę ostrzejsza, ale na pewno równie smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom bardziej ognistych potraw, ale złagodzona śmietaną lub mlekiem, będzie też smakować osobom preferującym delikatniejsze dania. Żurek z marchewką i ziemniakami, podawany z gotowanym jajkiem, można także urozmaicić pokrojonym w kostkę chlebem wiejskim, kiełbasą lub boczkiem. Pasować też będzie dodatek suszonych grzybów. Możesz podać go swoim gościom w bardziej oryginalnej wersji, wykorzystując do tego ładnie prezentujące się na stole miseczki chlebowe. Tak przygotowany żurek zamieni się w potrawę, która nie tylko sprawdzi się podczas świątecznego obiadu, ale uświetni również inne uroczystości, dodając im wspaniałego smaku! Masz już pomysł, w jakiej wersji będzie występował wykonany przez Ciebie żurek? Nasz przepis pomoże Ci zadbać o jego perfekcyjny smak, reszta jest w Twoich rękach!