Żurek Wielkanocny z ziemniakami i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek Wielkanocny

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrałam ,opłukałam i pokroiłam kostkę, z marchewką zrobiłam to samo.

Krok 2

2 i pół litra wody wody zagotować dodając ziele, liście laurowe, pieprz i bulion 2 sztuki. Włożyć ziemniaki i marchew.

Krok 3

Kiedy ziemniaki i marchewka będzie miękka wlać rozrobiony żurek Knorr i zagotować :)

Krok 4

Gotujemy jajka i na każdy talerz kładziemy po dwie sztuki czyli 4 połówki i zalewamy żurkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek Wielkanocny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek Wielkanocny Żurek Wielkanocny

Nie wyobrażasz sobie wielkanocnego menu bez gorącego żurku? Zrób go w nieco innej, bardziej pikantnej wersji z dodatkiem chrzanu. Tak przygotowana zupa będzie trochę ostrzejsza, ale na pewno równie smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom bardziej ognistych potraw, ale złagodzona śmietaną lub mlekiem, będzie też smakować osobom preferującym delikatniejsze dania. Żurek z marchewką i ziemniakami, podawany z gotowanym jajkiem, można także urozmaicić pokrojonym w kostkę chlebem wiejskim, kiełbasą lub boczkiem. Pasować też będzie dodatek suszonych grzybów. Możesz podać go swoim gościom w bardziej oryginalnej wersji, wykorzystując do tego ładnie prezentujące się na stole miseczki chlebowe. Tak przygotowany żurek zamieni się w potrawę, która nie tylko sprawdzi się podczas świątecznego obiadu, ale uświetni również inne uroczystości, dodając im wspaniałego smaku! Masz już pomysł, w jakiej wersji będzie występował wykonany przez Ciebie żurek? Nasz przepis pomoże Ci zadbać o jego perfekcyjny smak, reszta jest w Twoich rękach!