Gdy już bardzo tęsknicie za Bożym Narodzeniem nadchodzi czas na pierniki i pierniczki. Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Gdy zaczynamy myśleć o piernikach to znak, że niedługo święta. Wspólne pieczenie pierników – wałkowanie ciasta, wycinanie, lukrowanie – to także znakomity pomysł na przedświąteczne spotkanie z przyjaciółmi i rodziną. Pierniczki zgromadzą przy kuchennym stole i małych i dużych.

Nazwa piernik pochodzi od słowa pierny czyli pieprzny bo pierniki i pierniczki różnią się od pozostałych wypieków szczodrym dodatkiem aromatycznej mieszanki korzennych przypraw. Czy wiecie , że w XVII wieku pierniki sprzedawane były w aptekach jako lek na wiele chorób? Być może ich popularność wzięła się także z długiego czasu przechowania. Ciasto piernikowe można przygotować na wiele tygodni przed świętami i pozostawić aby dojrzało. Leżakowanie tylko dodaje im smaku i charakteru. A upieczone już pierniki i pierniczki bardzo dobrze starzeją się, nie tracą smaku i nie wysychają. Ciasta w typie piernika, z dodatkiem pachnących i lekko pikantnych przypraw, to nie tylko polska specjalność.

W Ameryce Północnej i w Wielkiej Brytanii popularne są świąteczne ciastka ginger bread man cookies w kształcie ludzików, podobne w smaku do naszych pierniczków. Szwedzi bardzo lubią cieniutkie i kruche ciasteczka pepparkakor, a Holendrzy jedzą ontbijtkoek, ciasto podobne do naszego piernika, na śniadanie! W Niemczech z pierników Lebkuchen słynie Norymberga. Szwajcarzy także pieką pierniki, a najbardziej znane są te z Bazylei i Berna – z orzechami, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczy i cytryny i polane lukrem.

Podstawowe ciasto piernikowe jest dość twarde i ma głęboki brązowy kolor pochodzący od miodu i przypraw korzennych. Podstawą przepisu jest mąka – pszenna lub żytnia, jajka, karmelizowany cukier, miód i intensywne, aromatyczne przyprawy – anyż, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon, imbir, ziarna kolendry, ziele angielskie a nawet lawenda.

Przygotowaliśmy dla Was przepis na mieszankę przypraw do piernika. To tylko inspiracja - proporcje i ilość składników możecie dobrać sami w zależności od preferencji smakowych. Jeżeli nie macie, któregoś z dalszych składników z listy, można je pominąć. Tak naprawdę smak polskich pierników to przede wszystkim smak miodu, cynamonu i goździków. Z kolei imbir i gałka muszkatołowa nadają piernikom lekko pikantny, rozgrzewający smak.

Mieszanka piernikowa

2 łyżki mielonego cynamonu

2 łyżki mielonych goździków

1 łyżeczka mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki mielonej kolendry

Sposób przygotowania

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu w temperaturze pokojowej. Do ciast dodawaj 1-2 płaskie łyżki mieszanki.

Ciasto piernikowe podzielić możemy na 2 rodzaje – dojrzewające i niedojrzewające. Ciasto dojrzewające powinno leżakować nawet do miesiące przed upieczeniem, co oznacza , że musimy je przygotować tuż po Andrzejkach (29 listopada) i pozostawić w chłodnym miejscu by dojrzało. Takie ciasto ma głęboki smak i wyjątkową konsystencję, pieczemy z niego duże pierniki i małe pierniczki. Ale świąteczne wypieki będą równie pyszne gdy przygotujemy je z ciasta, które nie potrzebuje leżakowania. Wypróbujcie nasz przepis na piernik ze śliwkami i czekoladową polewą. Lekko wędzony smak śliwek wybornie komponuje się z delikatnie pikantnym piernikowym ciastem.

Piernik ze śliwkami i polewą

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

2 jajka

250 ml mleka

300 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g Kostki do pieczenia Kasia

150 g cukru

100 g miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

100 g suszonych śliwek

1 opak. gorzkiej czekolady 70%

125 ml mleko

2 łyżki Kostki do pieczenia Kasia

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem. Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia. Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką. Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Wylej polewę na ciasto. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C.

Z ciasta piernikowego pieczemy pierniczki – do jedzenia, na choinkowe dekoracje (nie zapomnijcie o zrobieniu dziurki na wstążkę lub sznurek) i na później (do metalowej puszki). Mamy dla Was prosty przepis na świąteczne pierniczki bez leżakowania. Pierniczki są miękkie po upieczeniu i natychmiast gotowe do spożycia. Bardzo długo zachowują świeżość.

Piernikowe choinki

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

500 g mąki

200 g miodu

200 g cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki lub 1opakowanie przyprawy do piernika

1 opakowanie polewy z białej czekolady

50 g Kostki do pieczenia Kasia

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier. Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki. Piecz w temp. 180°C przez około 10 min. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone pierniczki dekoruj polewą czekoladową.

 

Pierniczki można polukrować, także na kolorowo. Lukrowanie wyzwala w nas wewnętrznych artystów. Uwierzcie, każdy z nas ma go w sobie. ;) Wszystko czego potrzebujemy to przepis na prosty lukier i barwniki spożywcze.

 

Lukier z białkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

Białko z 1 jajka

11/2 szklanki cukru pudru

Barwnik spożywczy

Sposób przygotowania

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek. Białko ubij delikatnie rózgą aby się lekko spieniło. Dodaj cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. Lukier powinien być biały i gęsty. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru. Biały lukier wymieszaj z odrobiną barwnika spożywczego najlepiej w proszku lub w żelu. Lukier możesz zabarwić również naturalnymi barwnikami np. sokiem z buraka, sokiem ze szpinaku lub szafranem ale pamiętaj, że barwnik w płynie rozrzedzi lukier. Gęsty lukier przełóż do szprycy z maleńkim otworem lub do papierowej tutki i wyciskaj wzory na ciastach lub ciasteczkach. (Możesz go również wykorzystać do polewania dużych płaskich powierzchni i wykonywania napisów). Odstaw do zastygnięcia.

 

Do świątecznego piernika dodajemy orzechy i suszone lub kandyzowane owoce. Przygotowanie kandyzowanych owoców nie jest trudne. Kandyzować czyli gotować w gęstym syropie cukrowym, można właściwie każdy owoc. Skórki cytrusów, ulubiony dodatek do ciast, trzeba przed kandyzowaniem przygotować tak by pozbawić je goryczy. Aby tak się stało należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 24 hr. Następnie odcedzić i ponownie zalać świeżą wodą. Zagotować i gotować przez 10 min. Ponownie odlać wodę i osuszyć skórki na ścierce bawełnianej lub ręczniku papierowym.

 

Przepis na domowe owoce kandyzowane

500 g owoców np. gruszek, ananasa, wiśni, moreli, skórki pomarańczowej czy cytrynowej

750 g cukru

250 ml wody

Sposób przygotowania

Umyj I wysusz owoce. W zależności od owocu obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne I pestki. Podziel owoce na małe kawałki. Z 600 g cukru i 250 ml wody przygotuj syrop, ogrzewając do momentu zagotowania. Włóż owoce do syropu i gotuj na malutkim ogniu ok. 30 min. Ostudź i pozostaw do następnego dnia. Następnego dnia łagodnie doprowadź owoce w syropie do wrzenia, zredukuj ogień do minimum I gotuj do momentu gdy owoce staną się przezroczyste. Odkładaj owoce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150° C na 20-25 min. Owoce powinny być miękkie i całkowicie suche na powierzchni. Przechowuj w szczelnych szklanych naczyniach z zamknięciem przesypane pozostałym cukrem. Tak przygotowane owoce dodajmy do ciast.

 

Przepisy na pierniki i pierniczki znajdziecie na przepisy.pl Zapraszamy!