W przeszłości migdały były produktem ekskluzywnym, dostępnym tylko dla wybrańców i najbardziej zamożnych szefów kuchni. Na szczęście czasy się zmieniły! Dziś o migdały nietrudno. Można zajadać je jako samodzielną, chrupiącą przekąskę. Uświetnią niejeden deser, sprawdzą się także jako element wytrawnych dań. Jak obrać migdały z brązowej skórki, która nie jest szczególnie smaczna. Przedstawiamy nasze dwa sprawdzone sposoby na obieranie migdałów.

Obieranie migdałów – po co to robić?

Migdały można znaleźć w sklepach w różnych formach. Płatki migdałowe to produkt, który nie potrzebuje żadnej obróbki, lecz zdecydowanie bardziej opłacalne jest zaopatrywanie się w migdały w całości. Dają one również większe pole do kulinarnych popisów. Charakterystyczna, brązowa skórka nie smakuje najlepiej. Nie znajdziecie w niej również cennych właściwości i składników odżywczych, więc wszystko wskazuje na to, że najrozsądniej jest się jej pozbyć. Jak obrać migdały ze skorupki, by prezentowały się jak najlepiej?

Po pierwsze: na gorąco

Blanszowanie migdałów to sposób na szybkie i bardzo sprawne wyeliminowanie niechcianej otoczki.

  1. Migdały należy umieścić w naczyniu i zalać wrzątkiem tak, by były w całości zakryte.
  2. W takiej kąpieli pozostawcie je na około 10 minut.
  3. Następnie odcedźcie je na sitku lub w durszlaku i opłuczcie zimną wodą.
  4. Teraz wystarczy tylko lekki nacisk palców od węższej strony, a migdał sam wyskoczy ze skórki.

Czy ta metoda obierania migdałów ma jakieś minusy? Jest bardzo szybka i skuteczna, lecz działanie wysokiej temperatury może zmniejszać wartość odżywczą migdałów.

Po drugie: na zimno

Jak obrać migdały ze skorupki, by zachować ich najcenniejsze walory? Potrzebne będą zimna woda i odrobina cierpliwości.

  1. Migdały zalejcie zimną wodą, w tym przypadku również powinny być całkowicie zanurzone.
  2. Odstawcie naczynie na 12 godzin.
  3. Po tym czasie opłuczcie je czystą wodą. Teraz możecie przystępować do próby obierania migdałów ze skórki lub wlać świeżą wodę i pozostawić na kolejne 12 godzin.
  4. Skórkę ściągajcie przy pomocy małego, ostrego nożyka.

Migdałowe przysmaki

Dodawanie migdałów do różnorodnych deserów to częsta praktyka. Z tego względu tym razem prezentujemy nieco mniej oczywiste potrawy wytrawne. Dzięki naszym przepisom na stołach zrobi się bardziej szykownie. Pulpeciki z marchewką i migdałami to znany przysmak w zupełnie nowym wydaniu. Barwny makaron z brokułami i migdałami to specjał do zrobienia w 25 minut, więc sprawdzi się idealnie, gdy na gotowanie, a także na obieranie migdałów, nie macie dużo czasu. Brukselce z czosnkiem i migdałami nie odmówi najbardziej wybredny smakosz. Drób często gości w Waszym menu? Podajcie go w formie ryżu z migdałami i kurczakiem, a o nudę w kuchni nie będziecie musieli się martwić. Szukacie smacznego pomysłu na rybę? Niezawodny dorsz zapiekany w migdałach to strzał w dziesiątkę. Jeśli planujecie świąteczny obiad, jako przystawkę podajcie zupę z zielonego groszku i pieczarek. Będzie wybornym wstępem do kaczki w sosie pomarańczowym – dania głównego, które perfekcyjnie podkreśli odświętny charakter posiłku. Skoro wiecie już, jak obrać migdały ze skórki, korzystajcie z ich potencjału na co dzień i od święta.