Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z ryby potnij na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.
Krok 3
Dodaj do sosu musztardę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszone migdały, starty czosnek oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.
Krok 4
Taką pastę nałóż na wierzch ryby. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz zapiekany w migdałach
Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny smak ryby połączony ze smacznym, wieloskładnikowym migdałowo-musztardowym sosem sprawdzi się zarówno w roli dania głównego codziennego obiadu, jak i potrawa podana na kolację. Kluczowe w jej przygotowaniu jest zrobienie smacznego sosu. W tym celu będziesz potrzebować m.in.: majonezu, musztardy, tartej bułki, czosnku, płatków migdałowych oraz natki pietruszki. Właściwy smak i aromat uzyskasz, gdy dodasz sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr. Tak przygotowanym sosem polej dorsza pokrojonego na porcje i ułożonego w żaroodpornym naczyniu. Wcześniej skrop rybę sokiem z cytryny. Gotową potrawę podawaj z ulubioną sałatką, a w porze obiadowej – z dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą) oraz surówką, np. z kiszonej kapusty. Walory smakowe potrawy sprawią, że ten przepis zagości na stałe w Twoim menu. By się o tym przekonać, sprawdź listę niezbędnych składników i kierując się podanymi wskazówkami, krok po kroku, przygotuj smacznego dorsza w migdałach.