Dorsz w migdałach z piekarnika – w płatkach | Przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

505 osób wydrukowało

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby potnij na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Krok 3

Dodaj do sosu musztardę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszone migdały, starty czosnek oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.

Krok 4

Taką pastę nałóż na wierzch ryby. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Adrian Niszcz

    Adrian Niszcz , 23.12.2020

    Jeszcze ostatnie szybkie pytanie: zapiekamy pod przykryciem, czy bez? Proszę o szybką odpowiedź, czas nagli

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adrian Niszcz

    Adrian Niszcz , 20.12.2020

    "Krok 2 Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem." Wsypujemy sos do majonezu; bez wody, tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz zapiekany w migdałachDorsz zapiekany w migdałach

Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny smak ryby połączony ze smacznym, wieloskładnikowym migdałowo-musztardowym sosem sprawdzi się zarówno w roli dania głównego codziennego obiadu, jak i potrawa podana na kolację. Kluczowe w jej przygotowaniu jest zrobienie smacznego sosu. W tym celu będziesz potrzebować m.in.: majonezu, musztardy, tartej bułki, czosnku, płatków migdałowych oraz natki pietruszki. Właściwy smak i aromat uzyskasz, gdy dodasz sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr. Tak przygotowanym sosem polej dorsza pokrojonego na porcje i ułożonego w żaroodpornym naczyniu. Wcześniej skrop rybę sokiem z cytryny. Gotową potrawę podawaj z ulubioną sałatką, a w porze obiadowej – z dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą) oraz surówką, np. z kiszonej kapusty. Walory smakowe potrawy sprawią, że ten przepis zagości na stałe w Twoim menu. By się o tym przekonać, sprawdź listę niezbędnych składników i kierując się podanymi wskazówkami, krok po kroku, przygotuj smacznego dorsza w migdałach.