Dorsz zapiekany w migdałach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

448 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby potnij na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Krok 3

Dodaj do sosu musztardę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszone migdały, starty czosnek oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.

Krok 4

Taką pastę nałóż na wierzch ryby. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Adrian Niszcz

    Adrian Niszcz , 23.12.2020

    Jeszcze ostatnie szybkie pytanie: zapiekamy pod przykryciem, czy bez? Proszę o szybką odpowiedź, czas nagli

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Adrian Niszcz

    Adrian Niszcz , 20.12.2020

    "Krok 2 Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem." Wsypujemy sos do majonezu; bez wody, tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz zapiekany w migdałachDorsz zapiekany w migdałach

Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny smak ryby połączony ze smacznym, wieloskładnikowym migdałowo-musztardowym sosem sprawdzi się zarówno w roli dania głównego codziennego obiadu, jak i potrawa podana na kolację. Kluczowe w jej przygotowaniu jest zrobienie smacznego sosu. W tym celu będziesz potrzebować m.in.: majonezu, musztardy, tartej bułki, czosnku, płatków migdałowych oraz natki pietruszki. Właściwy smak i aromat uzyskasz, gdy dodasz sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr. Tak przygotowanym sosem polej dorsza pokrojonego na porcje i ułożonego w żaroodpornym naczyniu. Wcześniej skrop rybę sokiem z cytryny. Gotową potrawę podawaj z ulubioną sałatką, a w porze obiadowej – z dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą) oraz surówką, np. z kiszonej kapusty. Walory smakowe potrawy sprawią, że ten przepis zagości na stałe w Twoim menu. By się o tym przekonać, sprawdź listę niezbędnych składników i kierując się podanymi wskazówkami, krok po kroku, przygotuj smacznego dorsza w migdałach.