Dorsz w migdałach z piekarnika – w płatkach | Przepisy.pl pixel

Dorsz zapiekany w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
164 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

503 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z ryby potnij na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem.

Krok 3

Dodaj do sosu musztardę, posiekaną natkę pietruszki, pokruszone migdały, starty czosnek oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj.

Krok 4

Taką pastę nałóż na wierzch ryby. Zapiekaj w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Podawaj z ulubioną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • c1937b687795ce80be0ecf20e18114 d7d3ad75781ac142d540b204f59eda

    c1937b687795ce80be0ecf20e18114 d7d3ad75781ac142d540b204f59eda , 23.12.2020

    Jeszcze ostatnie szybkie pytanie: zapiekamy pod przykryciem, czy bez? Proszę o szybką odpowiedź, czas nagli

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • c1937b687795ce80be0ecf20e18114 d7d3ad75781ac142d540b204f59eda

    c1937b687795ce80be0ecf20e18114 d7d3ad75781ac142d540b204f59eda , 20.12.2020

    "Krok 2 Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem." Wsypujemy sos do majonezu; bez wody, tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz zapiekany w migdałachDorsz zapiekany w migdałach

Dorsz zapiekany w migdałach to wyśmienita alternatywa dla ryby smażonej w panierce. Delikatny smak ryby połączony ze smacznym, wieloskładnikowym migdałowo-musztardowym sosem sprawdzi się zarówno w roli dania głównego codziennego obiadu, jak i potrawa podana na kolację. Kluczowe w jej przygotowaniu jest zrobienie smacznego sosu. W tym celu będziesz potrzebować m.in.: majonezu, musztardy, tartej bułki, czosnku, płatków migdałowych oraz natki pietruszki. Właściwy smak i aromat uzyskasz, gdy dodasz sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr. Tak przygotowanym sosem polej dorsza pokrojonego na porcje i ułożonego w żaroodpornym naczyniu. Wcześniej skrop rybę sokiem z cytryny. Gotową potrawę podawaj z ulubioną sałatką, a w porze obiadowej – z dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą) oraz surówką, np. z kiszonej kapusty. Walory smakowe potrawy sprawią, że ten przepis zagości na stałe w Twoim menu. By się o tym przekonać, sprawdź listę niezbędnych składników i kierując się podanymi wskazówkami, krok po kroku, przygotuj smacznego dorsza w migdałach.