Ryba po marynarsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba po marynarsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
921 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 szczypta

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebule w plastry. Podsmaż krótko na oleju i przypraw pieprzem. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania.

Krok 2

Ułóż filety rybne na cebuli, lekko oprósz je pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 3

Przygotuj kremowy sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Możesz dodać także łyżkę tartego chrzanu.

Krok 4

Polej całość gotowym sosem, następnie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Podawaj.

5

Opinie o przepisie

  • RN

    RN , 24.12.2022

    Jaka śmietana? W przepisie jest śmietanka a jak śmietanka to 30 lub 36?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 17.03.2018

    Bardzo pyszne, zrobię na pewno jeszcze nieraz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Osada

    Alicja Osada , 17.03.2018

    śmietanę 18stkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Siwiec

    Agnieszka Siwiec , 15.03.2018

    jaka smietanka ile procent??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołacze z rybą
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba po marynarskuRyba po marynarsku

Zapiekanka rybna to posiłek, który można podawać na różne okazje – sprawdzi się jako główne danie obiadowe, a także jako kolacja w rodzinnym gronie. Do przygotowania ryby po marynarsku potrzebne są filety z dorsza – użyj świeżych lub mrożonych. Pamiętaj jedynie o tym, że filety mrożone zawierają w sobie dużo wody, która po odsączeniu znacznie zmniejszy ich wagę. Wszystkie elementy zapiekanki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym. Pierwszą warstwę stanowi podsmażona cebula, na której bezpośrednio układaj filety. Odpowiedniego smaku delikatnej rybie dodadzą pieprz oraz gałka muszkatołowa. Składniki na sos zmieszaj ze śmietanką i – jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak – dodaj starty chrzan. Możesz też posypać rybę po marynarsku startym serem. Polej całość sosem i piecz w temperaturze 200° C. Danie podawaj na gorąco – solo lub razem z sałatką na bazie pomidorków koktajlowych. Koniecznie wypróbuj rybę po marynarsku przy najbliższej okazji i podziel się z nami opinią w komentarzu.