Chłodnik z łososiem

- Krok 1Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.
- Krok 2Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.
- Krok 3Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.
- Krok 4Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.
- Krok 5Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).
- Krok 6Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Chłodnik z łososiem
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.