Chłodnik z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

768 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z łososiem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Chłodnik z łososiem - Krok 2

Krok 3

Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Chłodnik z łososiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Chłodnik z łososiem - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Chłodnik z łososiem - Krok 5

Krok 6

Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.

Chłodnik z łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • awinogradow

    awinogradow , 22.06.2021

    Gotowałam kartoflankę z łososiem wędzionym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Tabaka

    Slawomir Tabaka , 31.07.2017

    super smak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z łososiemChłodnik z łososiem

Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.