
Składniki
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Krok 2
Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Krok 3
Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Krok 4
Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Krok 6
Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z łososiem
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.