Chłodnik z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

771 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z łososiem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Chłodnik z łososiem - Krok 2

Krok 3

Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Chłodnik z łososiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Chłodnik z łososiem - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Chłodnik z łososiem - Krok 5

Krok 6

Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.

Chłodnik z łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • awinogradow

    awinogradow , 22.06.2021

    Gotowałam kartoflankę z łososiem wędzionym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slawomir Tabaka

    Slawomir Tabaka , 31.07.2017

    super smak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z łososiemChłodnik z łososiem

Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.