Chłodnik z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

742 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z łososiem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Chłodnik z łososiem - Krok 2

Krok 3

Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Chłodnik z łososiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Chłodnik z łososiem - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Chłodnik z łososiem - Krok 5

Krok 6

Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.

Chłodnik z łososiem - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Slawomir Tabaka

    Slawomir Tabaka

    super smak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z łososiemChłodnik z łososiem

Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.