
Składniki
60 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.

Krok 2
Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.

Krok 3
Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.

Krok 4
Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.

Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).

Krok 6
Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz Biały z Majerankiem Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z łososiem
Chłodnik z łososiem to ciekawa propozycja na upalne dni dla miłośników dań rybnych. Najpierw ugotuj barszcz biały, dokładnie go wymieszaj i poczekaj, aż wystygnie. Z wędzonego albo pieczonego łososia usuń ości, a następnie pokrój go w paski lub w plastry. Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i posiekaj, a zieloną sałatę dowolnego gatunku pokrój w paski. Jeśli chcesz, aby chłodnik posiadał chrupkie elementy, wybierz sałatę rzymską albo lodową. Kiełki brokuła delikatnie rozdrobnij. Wszystko to wsyp do wystudzonego barszczu, ale część kawałków łososia pozostaw do dekoracji. Do barszczu dodaj również sok z cytryny, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Jeśli chcesz, użyj też innych ulubionych warzyw i ziół – sprawdzi się np. świeży koperek, ogórek, rzodkiewka i czosnek. Natomiast zamiast śmietany możesz dodać maślankę, jogurt naturalny lub serek śmietankowy. Wszystko delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie rozgnieść łososia, sałaty i jajek. Chłodnik włóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzony.