Placki z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

264 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

393 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

40 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i odcedź. Następnie dodaj mleko, masło i ubij puree (możesz użyć również ziemniaków pozostałych np. po obiedzie).

Krok 2

Posiekaj rybę, a cukinię zetrzyj na tarce. Dodaj je do wystudzonych ziemniaków, wraz z koperkiem i jajkiem. Całość dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Krok 3

Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki placuszki i obtaczaj je w bułce tartej.

Krok 4

Smaż je na wolnym ogniu do momentu, gdy będą rumiane.

Krok 5

Przygotuj dip czosnkowy: Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie jajko z czosnkiem zmiksuj za pomocą blendera. Powoli wtłaczaj oliwę z oliwek, cały czas miksując.

Krok 6

Na koniec dopraw sos posiekaną natką pietruszki. Gotowe placuszki podawaj na ciepło lub zimno, z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej