Placuszki z łososiem wędzonym - placki łososiowe | Przepisy.pl pixel

Placki z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
277 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

40 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i odcedź. Następnie dodaj mleko, masło i ubij puree (możesz użyć również ziemniaków pozostałych np. po obiedzie).

Krok 2

Posiekaj rybę, a cukinię zetrzyj na tarce. Dodaj je do wystudzonych ziemniaków, wraz z koperkiem i jajkiem. Całość dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Krok 3

Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki placuszki i obtaczaj je w bułce tartej.

Krok 4

Smaż je na wolnym ogniu do momentu, gdy będą rumiane.

Krok 5

Przygotuj dip czosnkowy: Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie jajko z czosnkiem zmiksuj za pomocą blendera. Powoli wtłaczaj oliwę z oliwek, cały czas miksując.

Krok 6

Na koniec dopraw sos posiekaną natką pietruszki. Gotowe placuszki podawaj na ciepło lub zimno, z dipem czosnkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chińskie tofu z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z łososiemPlacki z łososiem

Ziemniaki ugotuj i odcedź. Następnie dodaj mleko, masło i ubij puree (możesz użyć również ziemniaków pozostałych np. po obiedzie).