Potrawka z wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z wątróbką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

5 dekagramów

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

25 dekagramów

1 łyżka

5 dekagramów

3 szklanki

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki.

Krok 2

Przygotuj rondel, rozgrzej w nim łyżkę masła*, wsyp migdały i dobrze je zrumień. Dodaj ryż. Przez chwilę smaż go razem z migdałami, energicznie mieszając.

Krok 3

Dodaj marchewkę i rodzynki, zalej całość 3 szklankami ciepłego bulionu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut.

Krok 4

Umyj i oczyść wątróbkę, pokrój na większe kawałki, oprósz łyżką mąki. Pora pokrój w cienkie krążki.

Krok 5

Na patelni rozgrzej pozostałe masło* i wrzuć pokrojonego pora, duś przez 3 minuty. Przełóż pory do miski. Na tej samej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim wątróbkę na złoty kolor.

Krok 6

Gdy wątróbka będzie rumiana, ponownie wrzucić pory, dopraw całość do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, winiakiem, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej