Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
400 gramów
400 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
120 gramów
4 łyżki
4 sztuki
3 szczypty
3 szczypty
1 łyżeczka
3 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
Krok 2
Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.
Krok 3
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.
Krok 4
Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.
Krok 6
Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).
Krok 7
Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































