Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego

Autor: Anna Cwołek

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

120 gramów

4 łyżki

4 sztuki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.

Krok 2

Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.

Krok 3

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.

Krok 4

Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.

Krok 6

Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).

Krok 7

Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.

Anna Cwołek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej