Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego przepis – Zobacz na przepisy.pl

Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego

Autor: Anna Cwołek

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

120 gramów

4 łyżki

4 sztuki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.

Krok 2

Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.

Krok 3

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.

Krok 4

Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.

Krok 6

Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).

Krok 7

Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.

Anna Cwołek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej