Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego

Autor: Anna Cwołek

ratingratingratingratingrating

4

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

120 gramów

4 łyżki

4 sztuki

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

8 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.

Krok 2

Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.

Krok 3

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.

Krok 4

Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.

Krok 6

Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).

Krok 7

Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.

Anna Cwołek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej