Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego
łatwe
29 osób zapisało
Składniki
400 gramów
400 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
120 gramów
4 łyżki
4 sztuki
3 szczypty
3 szczypty
1 łyżeczka
3 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
Krok 2
Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.
Krok 3
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.
Krok 4
Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.
Krok 6
Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).
Krok 7
Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej