Polędwiczki pod kruszonką carbonara z surówką z selera naciowego
łatwe
31 osób zapisało

Składniki
400 gramów
400 gramów
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
120 gramów
4 łyżki
4 sztuki
3 szczypty
3 szczypty
1 łyżeczka
3 sztuki
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki drobiowe (ewentualnie filety z kurczaka) umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
Krok 2
Doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i delikatnie usmażyć mięso. Przełożyć do miski.
Krok 3
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w paseczki. Udusić na maśle (20 g) z 2 ząbkami czosnku. Wyjąć czosnek i przełożyć do miski z mięsem.
Krok 4
Dodać serek mascarpone, śmietanę, 2 łyżki Fix do spaghetti Carbonara Knorr, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Z masła (100 g), mąki, pozostałej ilości Fix i 2 wyciśniętych ząbków czosnku zrobić kruszonkę.
Krok 6
Polędwiczki z pieczarkami przełożyć do miseczek do zapiekania, pokryć kruszonką i zapiec w piekarniku w 190-200 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut (do upieczenia się kruszonki).
Krok 7
Wszystkie składniki sałatki posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z połowy limonki, 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zapieczone polędwiczki podawać w miseczkach, a sałatkę na osobnym talerzyku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej