Żeberka z dzika duszone I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z dzika duszone I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

bejca:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 ziaren

10 ziaren

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj.

Krok 2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

Krok 3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

Krok 4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

Krok 5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

Krok 6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z dzika duszone IŻeberka z dzika duszone I

Dziczyzna to produkt, który kojarzy się z wystawnymi szlacheckimi ucztami. Warto uświadomić sobie, że tego typu rarytas z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Będziesz jadać po królewsku! Żeberka z dzika to danie wyjątkowe. Mimo że wymaga od kucharza uwagi i cierpliwości, nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Zapoznaj się z naszym przepisem na żeberka z dzika w sosie i zobacz, że nie ma się czego bać.

Dla kogo?

Wielbiciele szlachetnych mięs będą w siódmym niebie. Masz ochotę porozpieszczać swoje podniebienie? Żeberka z dzika duszone okażą się specjałem, którego długo nie zapomnisz.

Na jaką okazję?

Zarezerwuj przepis na żeberka z dzika na specjalną okazję i świąteczny stół. Tego produktu nie znajdziesz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepie spożywczym, ale warto poszukać w bardziej specjalistycznych sklepach mięsnych. Goście zgromadzeni przy takim posiłku jak żeberka z dzika duszone w sosie docenią nie tylko finezję, ale przede wszystkim twoje umiejętności kulinarne.

Czy wiesz, że?

Mianem dziczyzny określa się nie tylko mięso z dzika, ale także sarny, jelenia, zająca i dzikiego ptactwa, np. bażantów i kaczek.

Dla urozmaicenia:

Bejca jest podstawą naszego przepisu na żeberka z dzika. Do tego wyjątkowego mięsa duszonego w sosie pasują marynaty na bazie miodu i musztardy.