Żeberka z dzika duszone I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

bejca:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 ziaren

10 ziaren

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj.

Krok 2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

Krok 3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

Krok 4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

Krok 5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

Krok 6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Ciastka z marmoladą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej