
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
bejca:
0.5 szklanki
2.5 szklanki
1 łyżeczka
5 ziaren
10 ziaren
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj.
Krok 2
Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
Krok 3
Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
Krok 4
Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
Krok 5
Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
Krok 6
Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z dzika duszone I
Dziczyzna to produkt, który kojarzy się z wystawnymi szlacheckimi ucztami. Warto uświadomić sobie, że tego typu rarytas z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Będziesz jadać po królewsku! Żeberka z dzika to danie wyjątkowe. Mimo że wymaga od kucharza uwagi i cierpliwości, nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Zapoznaj się z naszym przepisem na żeberka z dzika w sosie i zobacz, że nie ma się czego bać.
Dla kogo?
Wielbiciele szlachetnych mięs będą w siódmym niebie. Masz ochotę porozpieszczać swoje podniebienie? Żeberka z dzika duszone okażą się specjałem, którego długo nie zapomnisz.
Na jaką okazję?
Zarezerwuj przepis na żeberka z dzika na specjalną okazję i świąteczny stół. Tego produktu nie znajdziesz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepie spożywczym, ale warto poszukać w bardziej specjalistycznych sklepach mięsnych. Goście zgromadzeni przy takim posiłku jak żeberka z dzika duszone w sosie docenią nie tylko finezję, ale przede wszystkim twoje umiejętności kulinarne.
Czy wiesz, że?
Mianem dziczyzny określa się nie tylko mięso z dzika, ale także sarny, jelenia, zająca i dzikiego ptactwa, np. bażantów i kaczek.
Dla urozmaicenia:
Bejca jest podstawą naszego przepisu na żeberka z dzika. Do tego wyjątkowego mięsa duszonego w sosie pasują marynaty na bazie miodu i musztardy.