Żeberka z dzika – duszone w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Żeberka z dzika duszone I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

bejca:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 ziaren

10 ziaren

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj.

Krok 2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

Krok 3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

Krok 4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

Krok 5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

Krok 6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z dzika duszone IŻeberka z dzika duszone I

Dziczyzna to produkt, który kojarzy się z wystawnymi szlacheckimi ucztami. Warto uświadomić sobie, że tego typu rarytas z powodzeniem można przygotować we własnym domu. Będziesz jadać po królewsku! Żeberka z dzika to danie wyjątkowe. Mimo że wymaga od kucharza uwagi i cierpliwości, nie jest tak trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Zapoznaj się z naszym przepisem na żeberka z dzika w sosie i zobacz, że nie ma się czego bać.

Dla kogo?

Wielbiciele szlachetnych mięs będą w siódmym niebie. Masz ochotę porozpieszczać swoje podniebienie? Żeberka z dzika duszone okażą się specjałem, którego długo nie zapomnisz.

Na jaką okazję?

Zarezerwuj przepis na żeberka z dzika na specjalną okazję i świąteczny stół. Tego produktu nie znajdziesz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepie spożywczym, ale warto poszukać w bardziej specjalistycznych sklepach mięsnych. Goście zgromadzeni przy takim posiłku jak żeberka z dzika duszone w sosie docenią nie tylko finezję, ale przede wszystkim twoje umiejętności kulinarne.

Czy wiesz, że?

Mianem dziczyzny określa się nie tylko mięso z dzika, ale także sarny, jelenia, zająca i dzikiego ptactwa, np. bażantów i kaczek.

Dla urozmaicenia:

Bejca jest podstawą naszego przepisu na żeberka z dzika. Do tego wyjątkowego mięsa duszonego w sosie pasują marynaty na bazie miodu i musztardy.