Żeberka z dzika duszone I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z dzika duszone I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

bejca:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 ziaren

10 ziaren

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj.

Krok 2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

Krok 3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

Krok 4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

Krok 5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

Krok 6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej