Żeberka z dzika duszone I przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z dzika duszone I

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

bejca:

0.5 szklanki

2.5 szklanki

1 łyżeczka

5 ziaren

10 ziaren

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj.

Krok 2

Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.

Krok 3

Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.

Krok 4

Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.

Krok 5

Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.

Krok 6

Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z dzika duszone I - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej