PRZEPISY.PL

Żeberka z dzika duszone I

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • smalec100 g
  • średnia cebula1 szt
  • mąka1 łyżka
  • ząbki czosnku2 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • ocet 10%0.5 szklanki
  • woda2.5 szklanki
  • cukier1 łyżeczka
  • ziele angielskie5 ziaren
  • liść laurowy2 szt
  • jałowiec2 szt
  • cebula2 szt
  • Krok 1

    Żeberka umyj.
  • Krok 2

    Przygotuj bejcę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudź.
  • Krok 3

    Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włóż ciasno żeberka i zalej zimną bejcą. Naczynie umieść w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie.
  • Krok 4

    Po wyjęciu z bejcy usuń z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osusz, podziel na porcje, posól, popieprz, obficie oprósz mąką i obrumień na patelni na mocno rozgrzanym smalcu.
  • Krok 5

    Obrumienione mięso przełóż do rondla i duś podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklij 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do duszenia.
  • Krok 6

    Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodaj do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

103
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
546
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
69
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
645
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe