Pieczone żeberka ze śliwkami w sosie selerowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i wyporcjuj. Następnie oprósz wszystkie mąką ziemniaczaną i wymieszaj z fixem Knorr.

Krok 2

Śliwki zalej winem, dodaj goździki i imbir. Selera pokrój w centymetrowej grubości kawałki pod skosem.

Krok 3

Rozłóż woreczek załączony do opakowania Fixu, włóż do środka żeberka, selera i wlej wino ze śliwkami - woreczek zepnij mocno spinką załączoną do opakowania.

Krok 4

Potrząśnij woreczkiem z żeberkami, aby wymieszać wszystkie składniki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 45 minut. Podawaj z wytworzonym sosem, posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
21 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym

Jeśli szukasz sposobu na przyrządzenie smacznych żeberek, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ze smakiem mięsa dobrze będzie komponował się sos selerowo-śliwkowy. Intensywnego i ciekawego zapachu nada mu odpowiednio przygotowana mieszanka przypraw. Do jej przyrządzenia wart polecenia jest – przede wszystkim – imbir i goździki, ale sprawdzi się również gałka muszkatołowa, kardamon czy cynamon. Seler posiekaj lub pokrój w paski. Przygotowane warzywo wraz z mięsem przełóż do torebki do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Żeberka wcześniej możesz oprószyć mąką ziemniaczaną i suszonymi ziołami – bazylią, oregano, majerankiem lub rozmarynem. Wszystko zależy od tego, jaki chcesz uzyskać smak. Gotowe danie serwuj na gorąco. Będzie dobrze smakowało z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się również podawanie go z podpieczonymi w piekarniku ziemniakami i sałatkami przygotowywanymi ze świeżych warzyw. A Ty, z czym lubisz serwować żeberka? Koniecznie podziel się z nami swoimi sposobami.