Pieczone żeberka ze śliwkami w sosie selerowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj i wyporcjuj. Następnie oprósz wszystkie mąką ziemniaczaną i wymieszaj z fixem Knorr.

Krok 2

Śliwki zalej winem, dodaj goździki i imbir. Selera pokrój w centymetrowej grubości kawałki pod skosem.

Krok 3

Rozłóż woreczek załączony do opakowania Fixu, włóż do środka żeberka, selera i wlej wino ze śliwkami - woreczek zepnij mocno spinką załączoną do opakowania.

Krok 4

Potrząśnij woreczkiem z żeberkami, aby wymieszać wszystkie składniki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C przez 45 minut. Podawaj z wytworzonym sosem, posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym Żeberka w sosie selerowo - śliwkowym

Jeśli szukasz sposobu na przyrządzenie smacznych żeberek, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Ze smakiem mięsa dobrze będzie komponował się sos selerowo-śliwkowy. Intensywnego i ciekawego zapachu nada mu odpowiednio przygotowana mieszanka przypraw. Do jej przyrządzenia wart polecenia jest – przede wszystkim – imbir i goździki, ale sprawdzi się również gałka muszkatołowa, kardamon czy cynamon. Seler posiekaj lub pokrój w paski. Przygotowane warzywo wraz z mięsem przełóż do torebki do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Żeberka wcześniej możesz oprószyć mąką ziemniaczaną i suszonymi ziołami – bazylią, oregano, majerankiem lub rozmarynem. Wszystko zależy od tego, jaki chcesz uzyskać smak. Gotowe danie serwuj na gorąco. Będzie dobrze smakowało z chrupiącym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Sprawdzi się również podawanie go z podpieczonymi w piekarniku ziemniakami i sałatkami przygotowywanymi ze świeżych warzyw. A Ty, z czym lubisz serwować żeberka? Koniecznie podziel się z nami swoimi sposobami.