Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym
łatwe
393 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
60 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oleju ze wszystkich stron.

Krok 2
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.

Krok 3
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę, dodaj pokrojone śliwki.

Krok 4
Całość zalej sosem Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Sos gotuj około 5 minut, dodaj brandy, śmietanę, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze. Polędwiczki podawaj pokrojone w plastry na sosie śliwkowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym są kruche i apetycznie prezentują się na talerzu. To doskonały sposób na elegancki obiad. Wyjątkowy smak nadają mięsu suszone śliwki – podsmażone na patelni wraz z posiekaną cebulą zyskują wyrazisty aromat. Na bazie obu tych składników przyrządzisz smaczny sos pieczeniowy. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli dodasz do niego śmietanę kremówkę, a wszystkie składniki starannie zblendujesz. Polędwiczki przed przygotowaniem natrzyj podstawowymi przyprawami – ewentualnie sięgnij również po suszone zioła, które podkreślą smak dania, np. majeranek, cząber czy rozmaryn. Mięso podsmaż na oleju roślinnym na złocisty kolor, a następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż skruszeje. Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym podawaj na ciepło – znakomicie skomponują się z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée oprószonym koperkiem. Do dekoracji dania wykorzystaj również pozostałe suszone owoce. Co sądzisz o tej propozycji na smaczny obiad? Podziel się opinią.