Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym
łatwe
402 osoby zapisały
Składniki
2 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
60 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oleju ze wszystkich stron.
Krok 2
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
Krok 3
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę, dodaj pokrojone śliwki.
Krok 4
Całość zalej sosem Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Sos gotuj około 5 minut, dodaj brandy, śmietanę, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze. Polędwiczki podawaj pokrojone w plastry na sosie śliwkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym są kruche i apetycznie prezentują się na talerzu. To doskonały sposób na elegancki obiad. Wyjątkowy smak nadają mięsu suszone śliwki – podsmażone na patelni wraz z posiekaną cebulą zyskują wyrazisty aromat. Na bazie obu tych składników przyrządzisz smaczny sos pieczeniowy. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli dodasz do niego śmietanę kremówkę, a wszystkie składniki starannie zblendujesz. Polędwiczki przed przygotowaniem natrzyj podstawowymi przyprawami – ewentualnie sięgnij również po suszone zioła, które podkreślą smak dania, np. majeranek, cząber czy rozmaryn. Mięso podsmaż na oleju roślinnym na złocisty kolor, a następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż skruszeje. Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym podawaj na ciepło – znakomicie skomponują się z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée oprószonym koperkiem. Do dekoracji dania wykorzystaj również pozostałe suszone owoce. Co sądzisz o tej propozycji na smaczny obiad? Podziel się opinią.