Polędwiczki w sosie śliwkowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

471 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

60 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oleju ze wszystkich stron.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę, dodaj pokrojone śliwki.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Całość zalej sosem Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Sos gotuj około 5 minut, dodaj brandy, śmietanę, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze. Polędwiczki podawaj pokrojone w plastry na sosie śliwkowym.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowymPieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym są kruche i apetycznie prezentują się na talerzu. To doskonały sposób na elegancki obiad. Wyjątkowy smak nadają mięsu suszone śliwki – podsmażone na patelni wraz z posiekaną cebulą zyskują wyrazisty aromat. Na bazie obu tych składników przyrządzisz smaczny sos pieczeniowy. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli dodasz do niego śmietanę kremówkę, a wszystkie składniki starannie zblendujesz. Polędwiczki przed przygotowaniem natrzyj podstawowymi przyprawami – ewentualnie sięgnij również po suszone zioła, które podkreślą smak dania, np. majeranek, cząber czy rozmaryn. Mięso podsmaż na oleju roślinnym na złocisty kolor, a następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż skruszeje. Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym podawaj na ciepło – znakomicie skomponują się z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée oprószonym koperkiem. Do dekoracji dania wykorzystaj również pozostałe suszone owoce. Co sądzisz o tej propozycji na smaczny obiad? Podziel się opinią.