Polędwiczki w sosie śliwkowym - wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

60 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oleju ze wszystkich stron.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 1

Krok 2

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 2

Krok 3

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę, dodaj pokrojone śliwki.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 3

Krok 4

Całość zalej sosem Knorr rozmieszanym w 300 mililitrach wody. Sos gotuj około 5 minut, dodaj brandy, śmietanę, a następnie zmiksuj dokładnie w blenderze. Polędwiczki podawaj pokrojone w plastry na sosie śliwkowym.

Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowymPieczone polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym są kruche i apetycznie prezentują się na talerzu. To doskonały sposób na elegancki obiad. Wyjątkowy smak nadają mięsu suszone śliwki – podsmażone na patelni wraz z posiekaną cebulą zyskują wyrazisty aromat. Na bazie obu tych składników przyrządzisz smaczny sos pieczeniowy. Będzie miał aksamitną konsystencję, jeśli dodasz do niego śmietanę kremówkę, a wszystkie składniki starannie zblendujesz. Polędwiczki przed przygotowaniem natrzyj podstawowymi przyprawami – ewentualnie sięgnij również po suszone zioła, które podkreślą smak dania, np. majeranek, cząber czy rozmaryn. Mięso podsmaż na oleju roślinnym na złocisty kolor, a następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż skruszeje. Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym podawaj na ciepło – znakomicie skomponują się z gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée oprószonym koperkiem. Do dekoracji dania wykorzystaj również pozostałe suszone owoce. Co sądzisz o tej propozycji na smaczny obiad? Podziel się opinią.