Wątróbka drobiowa wg Buni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa wg Buni

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

0.5 sztuki

0.25 szklanki

0.5 kilograma

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć -lekko nakłuć każdą wątróbkę (ja robię to wykałaczką ). Posypać pieprzem i Delikatem. Na patelni rozgrzać olej. Na gorący układać wątróbki i smażyć na rumiano ostrożnie przewracając by pryskający tłuszcz nas nie poparzył (a to się zdarza ). Posypać rozkruszoną mini kostką prażona cebulka i szczyptą Delikatu. Włożyć kostkę bulionową. Wlać śmietanę. Zmniejszyć gaz i na minimalnym chwilę ogrzewać.

Wątróbka drobiowa wg Buni - Krok 1

Krok 2

Podawać posypaną natką pietruszki z pieczywem lub ziemniakami.

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa wg Buni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej