Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

125 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

10 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół.

Krok 2

Mięso wyciągnij i oddziel od kości.

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut.

Krok 5

Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw.

Krok 6

Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*.

Krok 7

W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej