
Składniki
7 sztuk
1 sztuka
2 ziarna
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
125 mililitrów
1 szczypta
3 sztuki
10 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół.
Krok 2
Mięso wyciągnij i oddziel od kości.
Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki.
Krok 4
Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut.
Krok 5
Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw.
Krok 6
Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*.
Krok 7
W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej