Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

1 sztuka

2 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

125 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

10 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, pokrój i wraz z kurczakiem wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj rosół.

Krok 2

Mięso wyciągnij i oddziel od kości.

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Odlej 2 litry czystego rosołu i ugotuj w nim ziemniaki.

Krok 4

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pory w plastry i zeszklij razem na patelni, po czym duś około 10 minut.

Krok 5

Wrzuć do rosołu z ziemniakami, dodaj 4 łyżki rzeżuchy i gotuj około 15 minut. Gotową zupę zmiksuj, dodaj śmietanę, przypraw.

Krok 6

Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Bułkę pokrój na kromki, następnie w kostkę i zarumień na maśle*.

Krok 7

W talerzu umieść mięso, zalej zupą, posyp jajkiem i grzankami, ozdób rzeżuchą. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z jajkiem i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lodowe trio "Klaun"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej