Jak zagęścić zupę krem?
Dobrze przygotowana zupa krem powinna charakteryzować się aksamitną konsystencją. Osiągniesz ją dzięki wykorzystaniu takich warzyw, które po obróbce termicznej staną się bardzo miękkie – dobrze sprawdzą się korzeniowe. Korzystaj również z tych sezonowych, np. dyni. Ciekawy efekt uzyskasz, jeśli będziesz piec ją w piekarniku do osiągnięcia miękkości. Sprawdź tę metodę, przyrządzając zupę krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem. Równie pomyślnym wyborem będzie użycie ziemniaka, soczewicy, kaszy jaglanej lub cieciorki. Ostatni z wymienionych składników z powodzeniem wykorzystasz do smacznej zupy z ciecierzycy. Warto również wykorzystać śmietanę. Dzięki niej (i blenderowi) klasyczną ogórkową z ziemniakami przekształcisz w krem.
Jak zrobić zupę krem bez blendera?
Sekretem zupy krem jest odpowiednie zmiksowanie wszystkich składników wywaru na gładką masę. Najlepsze efekty uzyskasz wówczas, gdy odczekasz, aż gotowana baza wystygnie. Brak blendera ręcznego nie znaczy jednak, że nie przygotujesz smacznej, gęstej zupy. Wystarczy, że zapoznasz się z trzema poniższymi poradami:
- Zadbaj o to, aby warzywa gotować chwilę dłużej niż jest to konieczne. Dzięki temu będą bardziej miękkie i z łatwością zmiażdżysz je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Ta metoda sprawdzi się do przyrządzenia gęstej zupy ziemniaczano-pieczarkowej z boczniakami.
- Pieczone pomidory przetrzyj przez sito. Dzięki temu ich skórka pozostanie na naczyniu, a przygotowywane przez Ciebie danie będzie wyjątkowo delikatne. Tego triku użyjesz do ugotowania intensywnie pomidorowej zupy krem z pieczonych pomidorów.
- Pamiętaj o tym, że nie wszystkie kremowe zupy należy blendować. Przykładem jest zupa Casanovy, czyli borowikowa z nutą trufli, której gładką konsystencję zapewnia użycie śmietany. Sprawdź również krem z kurek po francusku.
Jakie dodatki pasują do zupy krem?
Strukturę zup kremów warto przełamywać chrupiącymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się np. własnoręcznie przyrządzone grzanki z chleba razowego. Wystarczy, że pokroisz pieczywo na drobną kostkę i podsmażysz na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Możesz je też wyłożyć na blasze i zapiekać w piekarniku. Gotowymi grzankami posyp zupę bezpośrednio przed podaniem. Świetnie sprawdzą się do kremowej zupy z młodej cebuli. Możesz je również z powodzeniem zastąpić groszkiem ptysiowym. Dobrym wyborem będzie też wykorzystanie podprażonego na suchej patelni słonecznika lub pestek dyni. Użyj ich do posypania lekkiej zupy trio dyniowe. Zadbaj o to, by przystroić gotową zupę krem świeżo posiekaną zieleniną. Użyj np. krojonej natki pietruszki do udekorowania aksamitnej zupy pieczarkowej. Do niektórych zup sprawdzą się mięsne dodatki. Przykładem jest zupa grzybowa kremowa, którą posypuje się smażonymi plastrami kabanosa.
Czym doprawić zupę krem?
Smak gotowej zupy krem podkreślisz odpowiednimi przyprawami. Nie istnieje tu jednak żadna reguła, która określałaby, jakie pasują do konkretnego dania. W kwestii doprawiania niewiele Cię ogranicza. Warto wykorzystywać połączenia z pozoru nietypowe. Intensywności papryce doda np. siekana nać kolendry. Wypróbuj tę kombinację w kremowej zupie paprykowej. Z kolei smak zupy grochowej podkreślisz niewielką ilością pieprzu kajeńskiego. To jednak tylko niektóre z inspiracji, próbuj samodzielnie dobierać różne przyprawy do zup. Nie bój się mieszać różnych smaków, a na pewno przygotujesz interesujące danie.
Jak widać, przygotowanie smacznych zup kremów może być nie tylko proste, ale również wyjątkowo szybkie. Warto podjąć ryzyko zabawy ich smakiem, bo może ona przynieść fenomenalny efekt. Śmiało komponuj przyprawy i dodatki. Dzięki temu nawet najprostsze składniki staną się podstawą wykwintnej i efektownie prezentującej się potrawy.