Kołduny Podlaskie

- Krok 1Farsz: Umyj baraninę, zmiel w maszynce. Dopraw przyprawami i starannie wyrób mięso.
- Krok 2Ciasto: do mąki wlej ćwierć szklanki letniej wody i olej, zagnieć ciasto i cienko je rozwałkuj.
- Krok 3Wytnij z ciasta szklanką małe kółka. Na każde nałóż farsz z baraniny. Mocno zlep brzegi. Włóż do osolonego wrzątku i ugotuj.
- Krok 4Przełóż odcedzone do talerzy i zalej gorącym rosołem z Bulionetki wołowej Knorr, rozpuszczonej w 1,5 litra wody.

Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Przygotowania zacznij od umycia i zmielenia baraniny. Dobrze będzie zmielić ją trzykrotnie, ponieważ wtedy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw i wyrób dokładnie, po czym przygotuj ciasto z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oleju. Wytnij w nim niewielkie kółka – kołduny powinno się jeść w całości, by jak najlepiej poczuć ich smak. Na każdy płat ciasta nakładaj mięsną kulkę, a następnie zakrywaj kolejnym płatem i dociskaj dokładnie, by powstały okrągłe kołduny. Ugotuj je i podawaj z gorącym oraz aromatycznym bulionem wołowym. Dobrze będą smakować posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przygotuj podlaskie kołduny z baraniną z naszego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne i delikatne. Życzymy udanego gotowania!