Kołduny Podlaskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kołduny Podlaskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

182 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 litra

250 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Umyj baraninę, zmiel w maszynce. Dopraw przyprawami i starannie wyrób mięso.

Kołduny Podlaskie - Krok 1

Krok 2

Ciasto: do mąki wlej ćwierć szklanki letniej wody i olej, zagnieć ciasto i cienko je rozwałkuj.

Kołduny Podlaskie - Krok 2

Krok 3

Wytnij z ciasta szklanką małe kółka. Na każde nałóż farsz z baraniny. Mocno zlep brzegi. Włóż do osolonego wrzątku i ugotuj.

Kołduny Podlaskie - Krok 3

Krok 4

Przełóż odcedzone do talerzy i zalej gorącym rosołem z Bulionetki wołowej Knorr, rozpuszczonej w 1,5 litra wody.

Kołduny Podlaskie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołduny Podlaskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placuszki twarogowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kołduny PodlaskieKołduny Podlaskie

Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Przygotowania zacznij od umycia i zmielenia baraniny. Dobrze będzie zmielić ją trzykrotnie, ponieważ wtedy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw i wyrób dokładnie, po czym przygotuj ciasto z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oleju. Wytnij w nim niewielkie kółka – kołduny powinno się jeść w całości, by jak najlepiej poczuć ich smak. Na każdy płat ciasta nakładaj mięsną kulkę, a następnie zakrywaj kolejnym płatem i dociskaj dokładnie, by powstały okrągłe kołduny. Ugotuj je i podawaj z gorącym oraz aromatycznym bulionem wołowym. Dobrze będą smakować posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przygotuj podlaskie kołduny z baraniną z naszego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne i delikatne. Życzymy udanego gotowania!