
Składniki
500 gramów
1.5 litra
250 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz: Umyj baraninę, zmiel w maszynce. Dopraw przyprawami i starannie wyrób mięso.

Krok 2
Ciasto: do mąki wlej ćwierć szklanki letniej wody i olej, zagnieć ciasto i cienko je rozwałkuj.

Krok 3
Wytnij z ciasta szklanką małe kółka. Na każde nałóż farsz z baraniny. Mocno zlep brzegi. Włóż do osolonego wrzątku i ugotuj.

Krok 4
Przełóż odcedzone do talerzy i zalej gorącym rosołem z Bulionetki wołowej Knorr, rozpuszczonej w 1,5 litra wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kołduny Podlaskie
Kołduny z baraniną to klasyka kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich cechą charakterystyczną jest cienkie, delikatne ciasto i dobrej jakości mięso, wyrobione w taki sposób, że staje się puszyste i dobrze napowietrzone, a po ugotowaniu tworzy wyrazisty, soczysty i smaczny farsz. Przygotowania zacznij od umycia i zmielenia baraniny. Dobrze będzie zmielić ją trzykrotnie, ponieważ wtedy uzyska odpowiednią konsystencję. Dopraw i wyrób dokładnie, po czym przygotuj ciasto z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oleju. Wytnij w nim niewielkie kółka – kołduny powinno się jeść w całości, by jak najlepiej poczuć ich smak. Na każdy płat ciasta nakładaj mięsną kulkę, a następnie zakrywaj kolejnym płatem i dociskaj dokładnie, by powstały okrągłe kołduny. Ugotuj je i podawaj z gorącym oraz aromatycznym bulionem wołowym. Dobrze będą smakować posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przygotuj podlaskie kołduny z baraniną z naszego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne i delikatne. Życzymy udanego gotowania!