Kapuśniak z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

262 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z pomidoramiKapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.

Dla kogo?

Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.

Na jaką okazję?

Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.

Dla urozmaicenia:

Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.