Składniki
300 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.
Krok 2
Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.
Krok 3
W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.
Krok 4
Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kapuśniak z pomidorami
Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.
Dla kogo?
Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.
Na jaką okazję?
Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.
Dla urozmaicenia:
Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.