Kapuśniak z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kapuśniak z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

325 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

318 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bakłażan z ryżem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z pomidoramiKapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.

Dla kogo?

Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.

Na jaką okazję?

Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.

Dla urozmaicenia:

Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.