
Składniki
300 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 2
Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Krok 3
W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Krok 4
Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z pomidorami
Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.
Dla kogo?
Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.
Na jaką okazję?
Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.
Dla urozmaicenia:
Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.