Kapuśniak z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

337 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

2 litry

2 sztuki

3 sztuki

6 ziaren

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 2

Krok 3

W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 3

Krok 4

Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Kapuśniak z pomidorami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone papryki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z pomidoramiKapuśniak z pomidorami

Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.

Dla kogo?

Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.

Na jaką okazję?

Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.

Dla urozmaicenia:

Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.