
Składniki
300 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
2 litry
2 sztuki
3 sztuki
6 ziaren
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę poszatkuj i zalej dwoma litrami wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Gotuj przez około 30 minut.

Krok 2
Cebulę, czosnek oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem.

Krok 3
W tym czasie pomidory z puszki posiekaj. Kiedy cebula i kiełbasa będą rumiane, dodaj pomidory i całość duś około 10 minut. Następnie wlej wszystko do zupy.

Krok 4
Dodaj majeranek i bulionetkę Knorr. Gotuj zupę około 20 minut. Podawaj z pieczywem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z pomidorami
Kapuśniak z pomidorami? Tak! To pyszne połączenie odmieniające nieco tradycyjną zupę, przygotowywaną z kiszonej kapusty. Pomidory łagodzą wyrazisty smak kapusty, nadając jej delikatności i odrobiny słodyczy. Spróbujcie naszego przepisu na obiadową zupę, która w nieco odświeżonej wersji z pewnością skradnie Wasze podniebienia. Rozgrzewający kapuśniak z pomidorami jest idealnym pomysłem szczególnie na jesienne i zimowe dni. Dzięki licznym dodatkom może stanowić jednodaniowy obiad, który zaspokoi nawet największy głód.
Dla kogo?
Kapuśniak z kiszonej kapusty z pomidorami przypadnie do gustu miłośnikom kwaśnych zup, a także zwolennikom delikatnych modyfikacji tradycyjnych receptur.
Na jaką okazję?
Kapuśniak z pomidorami to doskonała propozycja na codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Kapuśniak jest zupą, która znana jest przede wszystkim w Polsce, Słowacji i na Ukrainie. Jako kwaśnica występuje w tradycyjnej kuchni góralskiej, podawany jest wówczas z dużą porcją mięsa.
Dla urozmaicenia:
Zupa z kiszonej kapusty z pomidorami doskonale smakuje z chlebem. To tradycyjny sposób jedzenia, do dziś kultywowany w niektórych regionach kraju.


































