Sałatka z groszkiem i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z groszkiem i pomarańczą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

10 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce przygotuj sos, łącząc ze sobą sos Knorr, oliwę, ketchup, majonez i sok pomarańczowy.

Sałatka z groszkiem i pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Rozmroź groszek. Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pomidory przekrój na pół, pomarańcze obierz i pokrój, a miętę posiekaj. Wszystkie składniki dołóż do miski z sosem. Dodaj groszek oraz pestki słonecznika. Całość wymieszaj i posyp grzankami.

Sałatka z groszkiem i pomarańczą - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Antoni Chrościcki

    Antoni Chrościcki , 17.03.2021

    Pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Świętochowski

    Dawid Świętochowski , 31.03.2016

    yeee w, o,when :-)) z,l,y Zz tfv r ZX, i.i,f,nie yzzy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z groszkiem i pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z groszkiem i pomarańcząSałatka z groszkiem i pomarańczą

Masz ochotę na wytrawną przekąskę z owocową nutą? Przyrządź sałatkę z groszku i pomarańczy. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na przyjęcie w gronie znajomych. Znajdziesz w niej mnóstwo różnych smaków, kolorów i składników, które połączone razem stanowią ciekawą przekąskę. Od czego zacząć przygotowania? Tym razem od sosu, by wszystkie dodatki potrzebne do jego przyrządzenia zdążyły się połączyć i nabrać wyrazistego smaku. Bardzo pikantny ketchup, gęsty majonez, oliwę, przyprawy oraz sok pomarańczowy dokładnie wymieszaj i odłóż na chwilę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: słodki zielony groszek, łagodną czerwoną cebulę, chrupiącą paprykę, soczyste pomidory oraz pomarańcze (te ostatnie najlepiej pozbawić wcześniej błonek). Przełóż wszystko do miski z sosem i wymieszaj. Dodaj także pestki słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć), miętę oraz grzanki. Gotową sałatkę podawaj ozdobioną cienkimi plastrami pomarańczy ze skórką lub świeżą miętą. Mamy nadzieję, że przygotowywanie posiłków z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.