Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną myć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.

Krok 2

Przygotować sos: wymieszać sos z paprykowo ziołowy z wodą, 1 łyżką oleju rzepakowego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.

Krok 3

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym. Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z arbuzem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową  Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową

Kasza jaglana jest składnikiem, który pasuje do wielu różnorodnych dań. Sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Świetnie smakuje jako dodatek lub zimna czy ciepła przekąska. Szczególnie dobrze komponuje się z warzywami, dlatego z powodzeniem przyrządzaj na jej bazie smaczne sałatki, na przykład z dodatkiem szparagów, szynki i sosu paprykowo-ziołowego. Tego rodzaju potrawa może zastąpić kolację lub stać się szybkim drugim śniadaniem w pracy. Kasza w połączeniu z przysmażonymi szparagami jest bardzo delikatna, a wyrazistości dodaje jej intensywnie ziołowy sos. Można ją podać w efektowny sposób, wykorzystując do tego kubek lub niewielką miskę i formując z niej niewielki kopiec, który udekorujesz na przykład natką pietruszki. Warto dodatkowo posypać ją startym na grubych oczkach żółtym serem lub niewielkimi płatkami parmezanu. Koniecznie sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu przyrządzisz smaczną sałatkę z szynką oraz szparagami na bazie kaszy jaglanej. Życzymy smacznego.