Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową
łatwe
14 osób zapisało

Składniki
200 gramów
500 gramów
3 sztuki
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotować na sypko z osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, pokroić w krążki, zostawić kilka do dekoracji. Cebulkę dymkę i paprykę czerwoną myć, posiekać, wymieszać ze sobą. Wędlinę pokroić na długie paseczki.
Krok 2
Przygotować sos: wymieszać sos z paprykowo ziołowy z wodą, 1 łyżką oleju rzepakowego, 2 łyżkami oliwy z oliwek, odstawić.
Krok 3
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju rzepakowego, wrzucić szparagi, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Gotowe krążki szparagów wymieszać z kaszą, nałożyć porcję do szerokiego kubeczka (do połowy), wyłożyć na talerz, górę posypać paryką i dymką, ułożyć wędlinę, całe szparagi, całość polać sosem paprykowo ziołowym. Po podaniu wszystkie składniki na talerzu wymieszać i ...smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszy jaglanej, szynki, szparagów z nutką parykowo ziołową
Kasza jaglana jest składnikiem, który pasuje do wielu różnorodnych dań. Sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Świetnie smakuje jako dodatek lub zimna czy ciepła przekąska. Szczególnie dobrze komponuje się z warzywami, dlatego z powodzeniem przyrządzaj na jej bazie smaczne sałatki, na przykład z dodatkiem szparagów, szynki i sosu paprykowo-ziołowego. Tego rodzaju potrawa może zastąpić kolację lub stać się szybkim drugim śniadaniem w pracy. Kasza w połączeniu z przysmażonymi szparagami jest bardzo delikatna, a wyrazistości dodaje jej intensywnie ziołowy sos. Można ją podać w efektowny sposób, wykorzystując do tego kubek lub niewielką miskę i formując z niej niewielki kopiec, który udekorujesz na przykład natką pietruszki. Warto dodatkowo posypać ją startym na grubych oczkach żółtym serem lub niewielkimi płatkami parmezanu. Koniecznie sprawdź poniższy przepis. Dzięki niemu przyrządzisz smaczną sałatkę z szynką oraz szparagami na bazie kaszy jaglanej. Życzymy smacznego.


































