Smak domowych wędlin nie może równać się z najbardziej wymyślnymi produktami, które dostępne są w sklepach. Decydując się na parzenie szynki peklowanej bądź wędzonej, od początku do końca czuwacie nad procesem produkcji, mogąc dobierać dodatki i przyprawy tak, jak najbardziej lubicie. Wbrew pozorom, do własnoręcznego wyrobu wędlin nie potrzebujecie przydomowej wędzarni. Jaką funkcję w tym całym zamieszaniu pełni parzenie szynki? Czy jest konieczne i jak się za nie zabrać? Specjalnie dla Was zebraliśmy najistotniejsze informacje dotyczące tego, jak sparzyć szynkę, by była krucha i aromatyczna.
Jak sparzyć szynkę i po co to robić?
Istnieją różne szkoły, przyjmujące różne techniki przyrządzania domowych wędlin, do których można zaliczyć właśnie parzenie szynki. Podczas ich przygotowywania liczy się nie tylko smak, kruchość czy soczystość mięsa, ale też umiejętne zakonserwowanie. Zabezpieczenie mięsa przed niepożądanymi bakteriami to podstawa. Niektórzy są zdania, że samo peklowanie i wędzenie szynki są w zupełności wystarczające. Parzenie szynki stanowi jednak gwarancję, że po zjedzeniu domowej wędliny unikniemy przykrych dolegliwości.
Parzenie szynki peklowanej
Peklowanie to proces, który zajmuje zwykle co najmniej kilka dni. Mięso spędza ten czas w specjalnie przygotowanej zalewie z solą peklową, odrobiną cukru, czosnkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jałowcem i ziarnami czarnego pieprzu. Gdy ten etap zakończy się, czas na parzenie – będzie zdecydowanie mniej czasochłonne. Jak parzyć szynkę, żeby była soczysta? Wyjmijcie ją z zalewy i opłuczcie bieżącą wodą. Możecie dodać jeszcze ulubione przyprawy (np. paprykę wędzoną), lecz nie jest to konieczne. Mięso mocno zwiążcie sznurkiem. W dużym garnku zagotujcie wodę lub warzywny bulion. Gdy będzie gotowy, zmniejszcie ogień do minimum i ostrożnie włóżcie szynkę do środka. Zwróćcie uwagę, by była całkowicie zanurzona. Czy można dokładnie określić, jak długo parzyć szynkę? Czas parzenia szynki peklowanej zależy od wielkości porcji. Przyjmuje się, że na 1 kilogram mięsa należy poświęcić 40 minut.
Parzenie szynki wędzonej
Można spotkać się z opiniami, że parzenie wędzonek pozbawia je dużej części aromatu. Nie warto jednak całkiem się tym zniechęcać. Zyskacie pewność, że mięso będzie dobrze zakonserwowane, a do tego bardziej soczyste. Brzmi jak uczciwa wymiana! Co trzeba wiedzieć o parzeniu szynki wędzonej? Kluczowe okazuje się wybranie optymalnej temperatury parzenia szynki. Temperatura wody, w której zanurzymy mięso, nie może przekraczać 80 stopni, inaczej szynka zwyczajnie się ugotuje. Stąd wspomniana wcześniej minimalna moc palnika – nie należy dopuścić wody z mięsem do wrzenia. Zegarek podczas parzenia szynki wędzonej może się przydać, ale nie będzie najważniejszym wyznacznikiem tego, czy danie jest już gotowe. Podczas parzenia szynki po wędzeniu warto zaopatrzyć się w termometr, dzięki któremu będziecie w stanie zmierzyć temperaturę wewnątrz kawałka mięsa. Najlepiej sprawdzać w najgrubszej części, która powinna osiągnąć temperaturę niecałych 70 stopni – wtedy parzenie szynki wędzonej będzie najbardziej skuteczne.
Hartowanie szynki po parzeniu
Parzenie szynki to zajęcie dla cierpliwych, ale bez obaw – wysiłek zostanie nagrodzony wyśmienitym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. Jesteśmy już coraz bliżej degustacji. Przyszła pora na ostatni etap, czyli hartowanie szynki po parzeniu. Dlaczego nie należy tego pomijać? Nieskomplikowany zabieg hartowania sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste, a jego struktura staje się przyjemnie krucha.Na czym dokładnie polega? Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę, szynkę przekładamy na kilka minut do naczynia z chłodną wodą. Jeśli bardzo zależy nam na czasie, dopuszcza się także opłukanie jej silnym strumieniem lodowatej wody. Na tym można poprzestać. Jeśli jednak macie możliwość, przenieście ją do przewiewnego i chłodnego pomieszczenia, by tam ostatecznie przestygła i wysuszyła się.
Parzenie szynki surowej
Ten zabieg nie jest popularny wśród szefów kuchni. Zapewne dlatego, że wcześniejsze peklowanie i wędzenie wpływają pozytywnie na walory smakowe oraz trwałość przysmaku.
Mistrzowska szynka we własnej kuchni
Miłośnicy mięs mogą już zacierać ręce i szykować się na niezwykle apetyczną przygodę w zaciszu własnych kuchni. Szukacie przepisu, w którym zrobienie dania zostało wyjaśnione krok po kroku? Służymy pomocą i recepturą peklowanej szynki pieczonej w cieście – siódme niebo dla podniebienia. Każdy kawałek peklowanej szynki z sosem grzybowo-żurawinowym utwierdzi Was w przekonaniu, że warto było poświęcić trochę czasu domowej wędlinie, dowiadując się wcześniej, jak sparzyć szynkę. Pieczona szynka w sosie cebulowym to rarytas odpowiedni na świąteczny stół. Tego typu smakołyki nadają się nie tylko do podawania z chlebem lub jako przystawka. Danie główne w postaci pieczonej szynki z jabłkami to gwarancja owacji na stojąco. Na kolejną uroczystość przygotujcie szynkę w miodzie z goździkami, której aromat i smak goście zapamiętają na długo. Kto wie, może już niedługo sami przeprowadzicie kameralne warsztaty dla znajomych na temat tego, jak parzyć szynkę, by uzyskać najlepsze efekty.
Komentarze (0)