Składniki
1000 mililitrów
4 łyżki
6 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kwas z kapusty zagotuj z litrem wody i bulionetką Knorr.
Krok 2
W garnku wymieszaj mąkę z 2 szklankami wody i wlej do gotującego się kwasu z wodą.
Krok 3
Dodaj liść laurowy, kminek i czosnek. Gotuj przez 10 - 15 minut.
Krok 4
Przed podaniem dodaj olej lniany lub skwarki. Podawaj na gorąco z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warianka
Warianka to znakomita zupa pochodząca z kuchni łemkowskiej. Przygotowuje się ją na bazie kwasu z kapusty kiszonej, który nazywany jest warem – stąd też pochodzi oryginalna nazwa dania. Jego wielką zaletą jest nie tylko smak, ale i prostota oraz szybkość wykonania. Zacznij od zagotowania kwasu z kapusty z litrem wody (dokładnie wymieszanym z bulionetką drobiową). W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną lub razową z dwoma szklankami letniej wody – tak przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się kwasu. Dodaj sugerowane w przepisie przyprawy, czyli liść laurowy, kminek i czosnek, po czym gotuj jeszcze kilkanaście minut. Przed zaserwowaniem dolej do zupy olej lniany oraz dorzuć skwarki. Jak podawać wariankę? Najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, opcjonalnie możesz też udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Przyrządź tę wyborną łemkowską zupę na najbliższy obiad i przekonaj się, że proste przepisy bywają najlepsze. Cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej.