Warianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warianka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
98 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

4 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwas z kapusty zagotuj z litrem wody i bulionetką Knorr.

Warianka - Krok 1

Krok 2

W garnku wymieszaj mąkę z 2 szklankami wody i wlej do gotującego się kwasu z wodą.

Warianka - Krok 2

Krok 3

Dodaj liść laurowy, kminek i czosnek. Gotuj przez 10 - 15 minut.

Warianka - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem dodaj olej lniany lub skwarki. Podawaj na gorąco z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Warianka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Pol

    Agnieszka Pol , 28.01.2016

    witam, jestem ciekawa czy w takim przepisie można użyć olej lniany taki z dużą ilością kwasów omega-3, z apteki, z lodówki. Mam w swojej lodówce olej lenvitol i szukam jakis ciekawych pomysł jak go wykorzystać poza piciem z łyżeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - WariankaWarianka

Warianka to znakomita zupa pochodząca z kuchni łemkowskiej. Przygotowuje się ją na bazie kwasu z kapusty kiszonej, który nazywany jest warem – stąd też pochodzi oryginalna nazwa dania. Jego wielką zaletą jest nie tylko smak, ale i prostota oraz szybkość wykonania. Zacznij od zagotowania kwasu z kapusty z litrem wody (dokładnie wymieszanym z bulionetką drobiową). W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną lub razową z dwoma szklankami letniej wody – tak przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się kwasu. Dodaj sugerowane w przepisie przyprawy, czyli liść laurowy, kminek i czosnek, po czym gotuj jeszcze kilkanaście minut. Przed zaserwowaniem dolej do zupy olej lniany oraz dorzuć skwarki. Jak podawać wariankę? Najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, opcjonalnie możesz też udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Przyrządź tę wyborną łemkowską zupę na najbliższy obiad i przekonaj się, że proste przepisy bywają najlepsze. Cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej.