Warianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warianka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

81 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

4 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwas z kapusty zagotuj z litrem wody i bulionetką Knorr.

Warianka - Krok 1

Krok 2

W garnku wymieszaj mąkę z 2 szklankami wody i wlej do gotującego się kwasu z wodą.

Warianka - Krok 2

Krok 3

Dodaj liść laurowy, kminek i czosnek. Gotuj przez 10 - 15 minut.

Warianka - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem dodaj olej lniany lub skwarki. Podawaj na gorąco z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Warianka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Pol

    Agnieszka Pol , 28.01.2016

    witam, jestem ciekawa czy w takim przepisie można użyć olej lniany taki z dużą ilością kwasów omega-3, z apteki, z lodówki. Mam w swojej lodówce olej lenvitol i szukam jakis ciekawych pomysł jak go wykorzystać poza piciem z łyżeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WariankaWarianka

Warianka to znakomita zupa pochodząca z kuchni łemkowskiej. Przygotowuje się ją na bazie kwasu z kapusty kiszonej, który nazywany jest warem – stąd też pochodzi oryginalna nazwa dania. Jego wielką zaletą jest nie tylko smak, ale i prostota oraz szybkość wykonania. Zacznij od zagotowania kwasu z kapusty z litrem wody (dokładnie wymieszanym z bulionetką drobiową). W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną lub razową z dwoma szklankami letniej wody – tak przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się kwasu. Dodaj sugerowane w przepisie przyprawy, czyli liść laurowy, kminek i czosnek, po czym gotuj jeszcze kilkanaście minut. Przed zaserwowaniem dolej do zupy olej lniany oraz dorzuć skwarki. Jak podawać wariankę? Najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, opcjonalnie możesz też udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Przyrządź tę wyborną łemkowską zupę na najbliższy obiad i przekonaj się, że proste przepisy bywają najlepsze. Cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej.