Warianka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

80 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

4 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwas z kapusty zagotuj z litrem wody i bulionetką Knorr.

Warianka - Krok 1

Krok 2

W garnku wymieszaj mąkę z 2 szklankami wody i wlej do gotującego się kwasu z wodą.

Warianka - Krok 2

Krok 3

Dodaj liść laurowy, kminek i czosnek. Gotuj przez 10 - 15 minut.

Warianka - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem dodaj olej lniany lub skwarki. Podawaj na gorąco z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Warianka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Pol

    Agnieszka Pol, 28.01.2016

    witam, jestem ciekawa czy w takim przepisie można użyć olej lniany taki z dużą ilością kwasów omega-3, z apteki, z lodówki. Mam w swojej lodówce olej lenvitol i szukam jakis ciekawych pomysł jak go wykorzystać poza piciem z łyżeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa koperkowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WariankaWarianka

Warianka to znakomita zupa pochodząca z kuchni łemkowskiej. Przygotowuje się ją na bazie kwasu z kapusty kiszonej, który nazywany jest warem – stąd też pochodzi oryginalna nazwa dania. Jego wielką zaletą jest nie tylko smak, ale i prostota oraz szybkość wykonania. Zacznij od zagotowania kwasu z kapusty z litrem wody (dokładnie wymieszanym z bulionetką drobiową). W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną lub razową z dwoma szklankami letniej wody – tak przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się kwasu. Dodaj sugerowane w przepisie przyprawy, czyli liść laurowy, kminek i czosnek, po czym gotuj jeszcze kilkanaście minut. Przed zaserwowaniem dolej do zupy olej lniany oraz dorzuć skwarki. Jak podawać wariankę? Najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, opcjonalnie możesz też udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Przyrządź tę wyborną łemkowską zupę na najbliższy obiad i przekonaj się, że proste przepisy bywają najlepsze. Cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej.