Warianka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warianka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
98 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

4 łyżki

6 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kwas z kapusty zagotuj z litrem wody i bulionetką Knorr.

Warianka - Krok 1

Krok 2

W garnku wymieszaj mąkę z 2 szklankami wody i wlej do gotującego się kwasu z wodą.

Warianka - Krok 2

Krok 3

Dodaj liść laurowy, kminek i czosnek. Gotuj przez 10 - 15 minut.

Warianka - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem dodaj olej lniany lub skwarki. Podawaj na gorąco z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Warianka - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Pol

    Agnieszka Pol , 28.01.2016

    witam, jestem ciekawa czy w takim przepisie można użyć olej lniany taki z dużą ilością kwasów omega-3, z apteki, z lodówki. Mam w swojej lodówce olej lenvitol i szukam jakis ciekawych pomysł jak go wykorzystać poza piciem z łyżeczki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warianka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz żydowski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WariankaWarianka

Warianka to znakomita zupa pochodząca z kuchni łemkowskiej. Przygotowuje się ją na bazie kwasu z kapusty kiszonej, który nazywany jest warem – stąd też pochodzi oryginalna nazwa dania. Jego wielką zaletą jest nie tylko smak, ale i prostota oraz szybkość wykonania. Zacznij od zagotowania kwasu z kapusty z litrem wody (dokładnie wymieszanym z bulionetką drobiową). W oddzielnym naczyniu połącz mąkę pszenną lub razową z dwoma szklankami letniej wody – tak przygotowaną mieszankę wlej do gotującego się kwasu. Dodaj sugerowane w przepisie przyprawy, czyli liść laurowy, kminek i czosnek, po czym gotuj jeszcze kilkanaście minut. Przed zaserwowaniem dolej do zupy olej lniany oraz dorzuć skwarki. Jak podawać wariankę? Najlepiej z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, opcjonalnie możesz też udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Przyrządź tę wyborną łemkowską zupę na najbliższy obiad i przekonaj się, że proste przepisy bywają najlepsze. Cenimy sobie Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu powyżej.