Kapuśniak z kiszonej kapusty

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

3 sztuki

15 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bardzo dokładnie obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, a pora pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Zagotuj 3 litry wody i rozprowadź kostki Rosołu szlachetnego drobiowego.

Krok 3

Do rosołu wrzuć marchew, pora, suszone grzyby, majeranek oraz liście laurowe. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut.

Krok 4

Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez godzinę, na średnim ogniu.

Krok 5

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotuj, a następnie dodaj do zupy.

Krok 6

Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy, po czym gotuj całość jeszcze przez 5 minut.

Krok 7

Dopraw kostkami Bulionu na wędzonym boczku Knorr i pieprzem. Podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
13 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapuśniak z kiszonej kapustyKapuśniak z kiszonej kapusty

Kiszona kapusta może pełnić rolę surówki, dobrze sprawdza się jednak także w roli składnika wielu dań, między innymi kapuśniaka. Odpowiednio zakiszona charakteryzuje się silnym kwaśnym smakiem oraz długą trwałością. Kapustę możesz przygotować samodzielnie, poddając ją odpowiedniemu zasoleniu oraz fermentacji (kiszenie kapusty wymaga czasu) lub kupić gotową. Odciśniętą z nadmiaru kwasu kapustę wystarczy dodać do wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego, na przykład drobiowego, ze świeżymi warzywami. Suszone grzyby, majeranek oraz liść laurowy zapewnią zupie wyjątkowy aromat. Danie możesz uzupełnić ziemniakami, dokładając je do gotującego się bulionu lub podając oddzielnie. Pokrojona w kostkę lub półksiężyce kiełbasa będzie dobrze komponowała się ze smakiem zupy, stanowiąc tym samym smaczny dodatek mięsny. Kapuśniak należy podawać na gorąco. Warto pamiętać, że równie dobrze smakuje podawany w dniu przygotowania, jak również podgrzewany na drugi dzień. Sprawdź proponowany, prosty przepis na to danie i ciesz się jego smakiem!