Kapuśniak z kiszonej kapusty

- Krok 1Bardzo dokładnie obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, a pora pokrój w cienkie plastry.
- Krok 2Zagotuj 3 litry wody i rozprowadź kostki Rosołu szlachetnego drobiowego.
- Krok 3Do rosołu wrzuć marchew, pora, suszone grzyby, majeranek oraz liście laurowe. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut.
- Krok 4Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez godzinę, na średnim ogniu.
- Krok 5Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotuj, a następnie dodaj do zupy.
- Krok 6Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy, po czym gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
- Krok 7Dopraw kostkami Bulionu na wędzonym boczku Knorr i pieprzem. Podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta może pełnić rolę surówki, dobrze sprawdza się jednak także w roli składnika wielu dań, między innymi kapuśniaka. Odpowiednio zakiszona charakteryzuje się silnym kwaśnym smakiem oraz długą trwałością. Kapustę możesz przygotować samodzielnie, poddając ją odpowiedniemu zasoleniu oraz fermentacji (kiszenie kapusty wymaga czasu) lub kupić gotową. Odciśniętą z nadmiaru kwasu kapustę wystarczy dodać do wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego, na przykład drobiowego, ze świeżymi warzywami. Suszone grzyby, majeranek oraz liść laurowy zapewnią zupie wyjątkowy aromat. Danie możesz uzupełnić ziemniakami, dokładając je do gotującego się bulionu lub podając oddzielnie. Pokrojona w kostkę lub półksiężyce kiełbasa będzie dobrze komponowała się ze smakiem zupy, stanowiąc tym samym smaczny dodatek mięsny. Kapuśniak należy podawać na gorąco. Warto pamiętać, że równie dobrze smakuje podawany w dniu przygotowania, jak również podgrzewany na drugi dzień. Sprawdź proponowany, prosty przepis na to danie i ciesz się jego smakiem!