
Składniki
30 dekagramów
3 sztuki
15 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
15 dekagramów
5 dekagramów
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bardzo dokładnie obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, a pora pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Zagotuj 3 litry wody i rozprowadź kostki Rosołu szlachetnego drobiowego.
Krok 3
Do rosołu wrzuć marchew, pora, suszone grzyby, majeranek oraz liście laurowe. Wszystko gotuj przez ok. 10 minut.
Krok 4
Dodaj kapustę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez godzinę, na średnim ogniu.
Krok 5
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Ugotuj, a następnie dodaj do zupy.
Krok 6
Kiełbasę pokrój w kostkę i dodaj do zupy, po czym gotuj całość jeszcze przez 5 minut.
Krok 7
Dopraw kostkami Bulionu na wędzonym boczku Knorr i pieprzem. Podawaj oprószoną siekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion na wędzonym boczku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta może pełnić rolę surówki, dobrze sprawdza się jednak także w roli składnika wielu dań, między innymi kapuśniaka. Odpowiednio zakiszona charakteryzuje się silnym kwaśnym smakiem oraz długą trwałością. Kapustę możesz przygotować samodzielnie, poddając ją odpowiedniemu zasoleniu oraz fermentacji (kiszenie kapusty wymaga czasu) lub kupić gotową. Odciśniętą z nadmiaru kwasu kapustę wystarczy dodać do wcześniej przygotowanego wywaru mięsnego, na przykład drobiowego, ze świeżymi warzywami. Suszone grzyby, majeranek oraz liść laurowy zapewnią zupie wyjątkowy aromat. Danie możesz uzupełnić ziemniakami, dokładając je do gotującego się bulionu lub podając oddzielnie. Pokrojona w kostkę lub półksiężyce kiełbasa będzie dobrze komponowała się ze smakiem zupy, stanowiąc tym samym smaczny dodatek mięsny. Kapuśniak należy podawać na gorąco. Warto pamiętać, że równie dobrze smakuje podawany w dniu przygotowania, jak również podgrzewany na drugi dzień. Sprawdź proponowany, prosty przepis na to danie i ciesz się jego smakiem!