Zupa chlebowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

699 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

15 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.

Zupa chlebowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, chleb pokrój w kostkę. Cebulę lekko podsmaż dodając pokrojony w kostkę chleb. Smaż często mieszając.

Zupa chlebowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i chleb zalej gorącym rosołem.

Zupa chlebowa - Krok 3

Krok 4

Zabiel śmietaną i gotuj około 10 minut, dodaj kminek.

Zupa chlebowa - Krok 4

Krok 5

Żółtka połącz z małą ilością gorącej zupy, następnie wlej do garnka.

Zupa chlebowa - Krok 5

Krok 6

Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr. Zupę chlebową podawaj zaraz po ugotowaniu posypaną natką pietruszki.

Zupa chlebowa - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Maciek  Kik

    Maciek Kik, 17.10.2019

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MIREK WOJDAK

    MIREK WOJDAK, 10.12.2017

    Tak bardzo dobra zupa pilecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz ukraiński
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chlebowaZupa chlebowa

Kawałki lekko czerstwego chleba, które zostają w domu, najczęściej – niestety – marnują się. Tymczasem można z nich zrobić wyśmienitą i bardzo ekonomiczną zupę, której smak, jak to bywa przy tak prostych potrawach, jest wprost wyśmienity. Gęsta zupa chlebowa ma wyjątkowy aromat dzięki przyprawom – dodatkowi ziaren kminku i grubo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz ostre dania możesz też pokusić się o dodanie do niej szczypty sproszkowanego chili. Aby zupa była aksamitna i kremowa, dodaj żółtka jaj. Część chleba, której nie wrzucisz do zupy, upraż na patelni i podaj w formie grzanek. Na wierzchu niezbędna będzie też zielenina. Najlepiej typowa dla polskich zup, posiekana natka pietruszki i szczyty świeżego koperku. Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej treściwa, dorzuć do niej podsmażone kawałeczki kiełbasy, dopraw chrzanem lub czosnkiem.