Składniki
1.5 litra
2 sztuki
15 dekagramów
25 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
0.5 łyżki
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.
Krok 2
Posiekaj cebulę, chleb pokrój w kostkę. Cebulę lekko podsmaż dodając pokrojony w kostkę chleb. Smaż często mieszając.
Krok 3
Cebulę i chleb zalej gorącym rosołem.
Krok 4
Zabiel śmietaną i gotuj około 10 minut, dodaj kminek.
Krok 5
Żółtka połącz z małą ilością gorącej zupy, następnie wlej do garnka. Dopraw do smaku. Zupę chlebową podawaj zaraz po ugotowaniu posypaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa chlebowa
Kawałki lekko czerstwego chleba, które zostają w domu, najczęściej – niestety – marnują się. Tymczasem można z nich zrobić wyśmienitą i bardzo ekonomiczną zupę, której smak, jak to bywa przy tak prostych potrawach, jest wprost wyśmienity. Gęsta zupa chlebowa ma wyjątkowy aromat dzięki przyprawom – dodatkowi ziaren kminku i grubo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz ostre dania możesz też pokusić się o dodanie do niej szczypty sproszkowanego chili. Aby zupa była aksamitna i kremowa, dodaj żółtka jaj. Część chleba, której nie wrzucisz do zupy, upraż na patelni i podaj w formie grzanek. Na wierzchu niezbędna będzie też zielenina. Najlepiej typowa dla polskich zup, posiekana natka pietruszki i szczyty świeżego koperku. Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej treściwa, dorzuć do niej podsmażone kawałeczki kiełbasy, dopraw chrzanem lub czosnkiem.