Zupa chlebowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa chlebowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

442 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

15 dekagramów

25 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

0.5 łyżki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wywar z wody i bulionetek Knorr.

Zupa chlebowa - Krok 1

Krok 2

Posiekaj cebulę, chleb pokrój w kostkę. Cebulę lekko podsmaż dodając pokrojony w kostkę chleb. Smaż często mieszając.

Zupa chlebowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę i chleb zalej gorącym rosołem.

Zupa chlebowa - Krok 3

Krok 4

Zabiel śmietaną i gotuj około 10 minut, dodaj kminek.

Zupa chlebowa - Krok 4

Krok 5

Żółtka połącz z małą ilością gorącej zupy, następnie wlej do garnka. Dopraw do smaku. Zupę chlebową podawaj zaraz po ugotowaniu posypaną natką pietruszki.

Zupa chlebowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Maciek  Kik

    Maciek Kik , 17.10.2019

    Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MIREK WOJDAK

    MIREK WOJDAK , 10.12.2017

    Tak bardzo dobra zupa pilecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chlebowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chlebowaZupa chlebowa

Kawałki lekko czerstwego chleba, które zostają w domu, najczęściej – niestety – marnują się. Tymczasem można z nich zrobić wyśmienitą i bardzo ekonomiczną zupę, której smak, jak to bywa przy tak prostych potrawach, jest wprost wyśmienity. Gęsta zupa chlebowa ma wyjątkowy aromat dzięki przyprawom – dodatkowi ziaren kminku i grubo zmielonego pieprzu. Jeśli lubisz ostre dania możesz też pokusić się o dodanie do niej szczypty sproszkowanego chili. Aby zupa była aksamitna i kremowa, dodaj żółtka jaj. Część chleba, której nie wrzucisz do zupy, upraż na patelni i podaj w formie grzanek. Na wierzchu niezbędna będzie też zielenina. Najlepiej typowa dla polskich zup, posiekana natka pietruszki i szczyty świeżego koperku. Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej treściwa, dorzuć do niej podsmażone kawałeczki kiełbasy, dopraw chrzanem lub czosnkiem.